به گزارش «نود اقتصادی» جمشید پژویان اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه علامه در خصوص برنامه‌های دولت برای اشتغالزایی در لایحه بودجه سال آینده اظهار کرد: 375 میلیارد ریال مبلغی است که دولت برای ایجاد اشتغال در بودجه در نظر گرفته که مبلغ هنگفتی است. اگر دولت همین سیاست فعلی را در نظر داشته باشد تمام این پول از بین خواهد رفت و هیچ‌اشتغالی به وجود نخواهد آمد.

وی افزود: در طرح خود اشتغالی و طرح ضربتی اشتغال پول مردم از بین رفت. وقتی در کاری با شکست مواجه می‌شویم نباید دوباره آن را تکرار کنیم. باید از تاریخ چند سال اخیر درس گرفت. در علم اقتصاد جایی نمی‌بینیم که گفته شود دولت با خرج کردن می‌تواند اشتغال ایجاد کند مگر سرمایه‌گذاری کند و بعد از آن کارخانه‌ای ایجاد کند و یک بنگاه اقتصادی در بخش خدمات و صنعت راه بیندازد. در این زمان نیاز به این است که کارگر هم در کنار سرمایه قرار گیرد تا تولید ایجاد شود.

این اقتصاددان گفت: ایجاد اشتغال در واقع در همه جای دنیا توسط بخش خصوصی صورت می‌گیرد که با این کار رشد اقتصادی نیز ایجاد می‌شود. برای دولت هیچ‌راهی برای ایجاد اشتغال وجود ندارد. این مساله را کسی که با الفبای اقتصاد آشنایی داشته باشد هم می‌داند. اگر امکانپذیر بود این را تمام دولت‌هایی که تاکنون روی کار آمدند با طرح‌های مختلف خود انجام می‌دادند و میلیاردها پول را هدر نمی‌دادند. در این چند سال حتی یک‌درصد به اشتغال کشور افزوده نشده است.

پژویان عنوان کرد: دولت باید سیاستگذاری کند و موانع را از سر راه بخش خصوصی بردارد. در این صورت خود به خود بخش خصوصی به سمت سرمایه‌گذاری و ایجاد اشتغال می‌رود. در گذشته بالای 100 ‌میلیارد دلار واردات داشتیم که اکنون شاید به حدود 60 تا50 ‌میلیارد دلار کاهش پیدا کرده و ما می‌توانیم نصف این مبلغ را در داخل تولید کنیم. ظرفیت و تقاضا در کشور ما بالا است، ولی نیازمند عرضه به معنای ایجاد رشد و اشتعال است.

وی تصریح کرد: اکنون دولت این مبلغ در نظر گرفته شده در بودجه را به احتمال قوی در سازمان‌ها پخش می‌کند و این سازمان‌ها آن را با بریز و بپاش‌های اضافی هدر خواهند داد و هیچ‌اشتغالی هم ایجاد نمی‌شود و اگر موقتا هم اشتغال ایجاد شود فورا از بین می‌رود. مانند طرح ضربتی اشتغال. در مورد این طرح مطالعه میدانی انجام دادم و نتیجه این گزارش که به اداره کار ارائه شد نشان می‌داد که این طرح هیچ‌موفقیتی نداشت.

این اقتصادان افزود: از نمونه‌هایی که گرفته بودم بالای 90 ‌درصد از پنج‌میلیون نفر که از وام استفاده کرده بودند یک نفر هم استخدام نشده بود. تنها کسانی که قبلا برای دولت به صورت غیر رسمی کار می‌کردند استخدام رسمی شده بودند. دولت باید با سرمایه‌گذاری اشتغال ایجاد کند. اگر خصوصی سازی را دنبال می‌کنیم برای این است که می‌دانیم دولت در امر تولید ناکارآمد است. دولت می‌تواند عده‌ای را استخدام کند ولی بهترین کار این است که موانع را بردارد و مشکلات ساختاری را که در اقتصاد ما وجود دارد، حل کند.