به گزارش «نسیم»، رئیس سازمان ملی بهره وری ایران در کارگاه آموزشی یک روزه ارتقای بهره وری که با حضور مدیران و کارشناسانی از استانداری های سراسر کشور برگزار شد، با بیان تجربیات کشورهای توسعه یافته در زمینه ارتقای بهره وری تصریح کرد: توجه به کیفیت آموزش و تحقیق و توسعه در ارتقای بهره وری نقش اساسی دارد.

دکتر رویا طباطبایی یزدی در آغاز این کارگاه آموزشی که ـ 27 بهمن ماه ـ در سالن کنفرانس این سازمان برگزار شد، با بیان این که ارتقای بهره وری یکی از عوامل مهم در رشد و توسعه اقتصادی کشورها به شمار می آید، تصریح کرد: باید از تجارب دیگر کشورها در زمینه ارتقای بهره وری به منظور نیل به رشد اقتصادی بالاتر بهره بگیریم.

نقش بهره وری در رشد اقتصادی ژاپن

وی با بیان این موضوع، به مقایسه رشد اقتصادی دو کشور امریکا و ژاپن در فاصله سال های 1970 تا 1985 میلادی پرداخت و تصریح کرد: متوسط رشد اقتصادی امریکا در این سال ها 66/2 درصد بوده که تنها 93 صدم درصد از آن از ارتقای بهره وری حاصل شده است، در حالی که ژاپن در مدت این 15 سال به متوسط رشد اقتصادی 69/4 درصد نائل شده که سهم بهره وری از این میزان رشد، 13/1 درصد بوده است. این موضوع موجب شد ژاپن عقب ماندگی های خود را که ناشی از پیامدهای جنگ جهانی دوم بود جبران کند تا فاصله این کشور با امریکا و دیگر  اقتصادهای بزرگ دنیا کاهش یابد و مقام دوم در درآمد ناخالص ملی را در اواخر قرن بیستم کسب کند.

رئیس سازمان ملی بهره وری ایران در ادامه با بیان این که رشد بهره وری امریکا در دهه های 1970 و 1980 میلادی به ترتیب یک دهم درصد و نیم درصد بوده است، به بیان عوامل کاهش بهره وری در این کشور طی این سال ها پرداخت و تصریح کرد: بحران انرژی ناشی از افزایش قیمت در سال 1973 میلادی و شوک نفتی ناشی از انقلاب ایران در سال 1979، کاهش سرمایه گذاری و نرخ پس انداز، افزایش مالیات ها، عدم سرمایه گذاری لازم در تکنولوژی های جدید و برخی مسائل اجتماعی از عواملی است که در این سال ها موجب کاهش بهره وری در کشور امریکا شده است.

ضروت توجه به تحقیق و توسعه (R&D) در ارتقای بهره وری

دکتر طباطبایی یزدی تصریح کرد: کیفیت آموزش در امریکا و سرمایه گذاری در بخش تحقیق و توسعه (R&D) طی سال های 1970 تا 1985 میلادی در کشور امریکا به شدت کاهش یافت که نقش مهمی در کاهش ارتقای بهره وری این کشور داشته است.

وی در ادامه با بیان این که رشد بهره وری امریکا در سال های 1990 تا 1995 میلادی به 7/1 درصد و بر اساس محاسبه به روش وزنی زنجیره ای به رشد 9/0 درصد رسید، تصریح کرد: افزایش سرمایه گذاری در امریکا و هم چنین ارتقای فناوری های رایانه ای و ارتباطی در سال های منتهی به 1995 میلادی زمینه ارتقای بهره وری را ایجاد کرد.

رئیس سازمان ملی بهره وری ایران صحبت های خود را با بررسی وضعیت بهره وری کشورمان ادامه داد و با بیان این که رشد بهره وری کشور در 15 سال اخیر نیم درصد بوده است، تصریح کرد: تحریم های ظالمانه، کاهش سرمایه گذاری و عدم بهره گیری از تکنولوژی های جدید موجب شده متوسط رشد بهره وری در سال های 90، 91 و 92 منفی باشد.

کاهش کیفیت آموزش؛ زنگ خطری برای آینده کشور

وی ادامه داد: متاسفانه کیفیت آموزش در سال های اخیر در کشور پایین آمده که می تواند در رشد و توسعه آینده کشور و بهره وری تاثیرگذار باشد، در صورتی که باید با تمام توان به دنبال ارتقای کیفیت آموزش در بخش های مختلف باشیم.

دکتر رویا طباطبایی یزدی در ادامه سخنان خود به راه حل های ارتقای بهره وری پرداخت و تصریح کرد: رشد سرمایه فیزیکی، سرمایه انسانی، دانش و تکنولوژی در ارتقای بهره وری و رشد اقتصادی نقش بسزایی دارد.

وی افزود: برای بهره وری بالاتر باید به مسائل زیربنایی چون حمل و نقل، مسائل زیرساختی چون ارتباطات و تحقیقات بنیادین و پایه نیز توجه کرد.

سیاست های اقتصاد مقاومتی، کلید ارتقای بهره وری

وی در ادامه با اشاره به این که 29 بهمن ماه سالگرد ابلاغ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری است، تاکید کرد: 11 بند از 24 بند این سیاست ها مستقیم و غیرمستقیم به بهره وری اشاره دارد که نشان از اهمیت بهره وری در رشد و توسعه اقتصادی کشور دارد.

به گفته وی، موضوعاتی چون کارآفرینی، دانش بنیانی، ارتقای کیفیت نیروی انسانی، مدیریت مخاطرات اقتصادی، رقابت پذیری، شفاف سازی و کاهش فساد، عدالت، خلاقیت و نوآوری، فرهنگ سازی و کاهش هزینه های زاید در سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی قویا مورد تاکید قرار گرفته که ارتباط بسیاری با بهره وری دارد.

وزارت کشور پیگیر ارتقای بهره وری در استان ها

در ادامه این جلسه، ژاله فرامرزیان مدیرکل دفتر تشکیلات و بهبود روش های وزارت کشور با اشاره به توافق نامه همکاری میان این وزارتخانه و سازمان ملی بهره وری ایران ضمن قدردانی از تلاش و اهتمام این سازمان در همه زمینه ها در راستای ارتقای بهره وری تصریح کرد که وزارت کشور نیز اهتمام ویژه ای به ارتقای بهره وری در استان های کشور دارد.

وی با اشاره به برگزاری نشست تعاملی که دی ماه سال جاری با حضور مسئولان این وزارتخانه و سازمان ملی بهره وری ایران و معاونان و نمایندگان استانداری های سراسر کشور از طریق ویدئو کنفرانس برگزار شد، اظهار امیدواری کرد که سال آینده در چنین روزهایی شاهد ثمرات مثبت انجام چنین اقداماتی باشیم که نتیجه آن رشد و توسعه کشور باشد.

چکیده ای از موضوعات مرتبط با بهره وری در کارگاه آموزشی «ارتقای بهره وری»

ارائه الزامات حاکم بر فرآیند سنجش بهره وری از سوی بهزاد محمودی معاون پایش، نظارت و ارزیابی سازمان ملی بهره وری ایران و ابوالفضل خاوری نژاد عضو شورای راهبری این سازمان، از دیگر برنامه های این کارگاه آموزشی یک روزه بود، ضمن این که در ادامه این کارگاه رضا شفیعی ثابت عضو دیگر شورای راهبری سازمان ملی بهره وری ایران درباره مفاهیم کلی بهره وری و رضا وفایی یگانه مسئول کارگروه پژوهشی بهره وری خدمات درباره چارچوب مدیریت بهره وری بخش عمومی به ارائه مطلب می پردازند.

معرفی برنامه های سازمان بهره وری آسیایی (APO) از سوی محمد مکون مدیر دفتر همکاری های علمی و بین المللی و سخنان دکتر منصور خاکسار معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی این سازمان درباره راهکارهای فرهنگی در زمینه ارتقای بهره وری از دیگر برنامه های این کارگاه آموزشی است.

ارائه دستاوردهای دو وزارتخانه در حوزه بهره وری با حضور 26 استان کشور

در این نشست نمایندگان وزارت صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی به بیان دستاوردهای وزارتخانه های متبوع خود در زمینه بهره وری خواهند پرداخت و حاضران سوالات خود را درباره موضوعات ارائه شده بیان می کنند.

شایان ذکر است در کارگاه آموزشی ارتقای بهره وری مدیران و نمایندگانی از استانداری های 26 استان کشور از جمله آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، اصفهان، ایلام، بوشهر، تهران، چهارمحال و بختیاری، خوزستان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، زنجان، سمنان، سیستان و بلوچستان، فارس، قم، قزوین، کرمان، کرمانشاه، گیلان، لرستان، مازندران، مرکزی، هرمزگان، همدان و یزد حضور دارند.