علی رسولی: به گزارش «نود اقتصادی»، دکتر محمدرضا فرزین، رئیس شورای عالی هماهنگی بانکهای دولتی ایران: برای اینکه بتوانیم تورم را کنترل کنیم در ابتدا باید بدانیم هیچ قاعده بهینهای در بلند مدت وجود ندارد که مثلاً بگوییم اگر بر اساس این قاعده عمل کنیم میتوانیم تورم را کنترل کنیم.
وی بیان کرد: ما باید نظام سیاستگذاری اقتصادمان را اصلاح کنیم، تا زمانی که نظام سیاستگذاری اقتصادمان را اصلاح نکنیم نمیتوانیم تورم را کنترل کنیم. درون ساختار نظام تصمیمگیری اقتصادیمان نیز، حتماً باید بانک مرکزی مقتدر و مستقلی داشته باشیم که بتواند متولی سیاستهای پولی باشد.
فرزین گفت: وقتی موضوع استقلال بانک مرکزی مطرح میشود ممکن است بحثی درون دولت یا برخی از نهادهای حاکمیتی به وجود بیاید که استقلال بانک مرکزی به این معناست که بانک مرکزی از لحاظ هدفگذاری یا بهصورت نهادی باید مستقل شود در حالی که این طور نیست. بلکه بانکهای مرکزی در همه جای دنیا زیر نظر قوه مجریه و وابسته به قوه مجریه هستند. یعنی حتی در امریکا نیز اینگونه است.
رئیس شورای عالی هماهنگی بانکهای دولتی ایران افزود: آنچه ما در مورد استقلال بانک مرکزی میگوییم، منظورمان بیشتر استقلال ابزاری است. در انگلستان هم بعد از اینکه نتوانستند تورم را کنترل کنند به این سمت رفتند و بانک مرکزی انگلستان از سال ۱۹۷۰ از استقلال عملیاتی برخوردار شد. به این معنا که وزیر اقتصاد نرخ تورم را بهعنوان یک هدف اعلام کرده و این هدف را به بانک مرکزی ابلاغ میکند.
بانک مرکزی هم سیاستهای لازم برای رسیدن به این هدفگذاری را تعیین میکند و بر اساس آن، عمل میشود. آنچه تحت عنوان استقلال بانک مرکزی مطرح است استقلال عملیاتی و استقلالی است که همراه با اقتدار بانک مرکزی باشد. یعنی بانک مرکزی واقعاً متولی و مسئول این کار باشد و از تمام ابزارهای لازم نیز برخوردار است.
منبع: فارس