به گزارش «نود اقتصادی»، غلامرضا انصاری، معاون اقتصادی وزیر خارجه اظهار داشت: شاید تعجبآور باشد که آمریکاییها در این دوره تحریمها برای ایجاد وحشت علیه کسانی که میخواهند با ایران کار کنند، خیلی سرمایهگذاری کردهاند و شاید باورکردنی نباشد یک ابرقدرت مثل آمریکا به کوچکترین و بزرگترین شرکتها و بانکها مراجعه میکند و به محض اینکه احساس کنند آن شرکت میخواهد با ایران کار کند، حتی خانوادههایشان را تهدید میکنند. تنها نامی که روی این کار میتوان گذاشت، خفتگیری است که بسیار ناعادلانه و غیرانسانی است. همه محدودیتهایی که نام بردید در یک جهت کارساز است و آن اینکه هزینه تجارت ایران را بالا میبرد.
وی بیان کرد: متأسفانه گمرکات ما ظرفیتهای لازم برای تسهیل صادرات را ندارند و دولت باید کمک کند که انسجام مدیریتی در گمرکات برای تسریع و تسهیل صادرات داشته باشد. قوانین داخلی هم گاهی خیلی کمککننده صادرات نیست. اینکه اکنون قیمت ارز بالاست، بزرگترین مشوق برای صادرات است، اما امیدواریم با یکسانسازی نرخ ارز این تشویق خیلی قویتر شود.
معاون اقتصادی وزیر خارجه افزود: ارز ۴۲۰۰ یکی از موانع صادرات است، چون گمرکات و مرزها باید تفکیک قائل شوند بین جنسی که ارز ۴۲۰۰ دارد با ارزی که نیمایی است و معمولا گمرکات از ارزهای ۴۲۰۰ برای صادرات کالاهایشان جلوگیری میکنند که درست هم هست، اما ما فکر میکنیم باید مشوقها و حمایتهای بیشتری نسبت به صادرات باشد. به نظرم تمام ظرفیتمان را به کار گرفتهایم. این ظرفیت، چیزی نیست که باید در اختیار صادرات باشد، اما در حد توانمان کار کردهایم.
وی بیان کرد: از نمایندگیهایمان در همسایهها بسیار راضی هستیم و خودمان باور نمیکردیم اینقدر خوب وارد صحنه شوند. حتی کارشناسان بخش سیاسیشان هم به کمک بخش اقتصادی آمدهاند. آقای سفیر امروز دستورالعمل دریافت میکند و فردا صبح به وزارتخانه موردنظر میرود.
انصاری ادامه داد: نمایندگیهای خارج از کشور در دوران کرونا موفق شدند حدود چندصد کامیون را در اروپا ساماندهی کنند که در مرزها گرفتار شده بودند و آنها را به داخل هدایت کردند که کار بسیار مشکلی بود، اما توانستیم این کامیونها را از مسیر بلغارستان، رومانی و لبنان وارد کشور کنیم. اعتقاد دارم نمایندگیهای ما در همسایهها بسیار ظرفیتهای خوبی دارند.
وی گفت: امسال فکر میکنم باید به کسانی که با همسایهها تجارت میکنند، این هشدار را بدهیم که وضعیت اقتصادی همسایهمان مثل سال گذشته نیست و ممکن است مثل گذشته قدرت خرید نداشته باشند؛ بنابراین این بازارها برای ما آسیبپذیر میشوند، پس باید دنبال بازارهای جدید برویم.
معاون اقتصادی وزیر خارجه بیان کرد: تأکید مؤکد ما به همه تجار ایرانی که با همسایهها یا دیگران مراوده دارند این است که یکی از معایب تجارت خارجی، نبودن قراردادهای محکم است. معمولا از دوستی کارمان شروع شده و به تجارت ختم میشود و این تجارت مکتوب و مبتنیبر یک قرارداد قوی نیست.
وی افزود: توصیه و تأکیدم به همه تجار این است که در تجارت خارجی حتما براساس قرارداد محکم جلو بروند و به دو بند این قرارداد محکم خیلی توجه شود؛ بند حل اختلاف که باید مورد توجه باشد و بند دوم، مراجعی که برای حلوفصل اختلافات درنظر میگیرند مراجع معتبری باشند، زیرا مشکلات اقتصادی در کشورهای منطقه بسیار بالاست و اگر این دو بند، بهصورت محکم درنظر گرفته نشود، احتمالا در آینده با چالشهای جدی مواجه خواهیم بود.
انصاری گفت: ما در اینستکس قرار بود بتوانیم صادرات و واردات داشته باشیم و یکی از منابع مهم ما نفت بود که بتوانیم نفت بفروشیم که این اتفاق نیفتاد. اینستکس خیلی دستوپاشکسته درست شد، اولین مبادله مالی را هم که انجام داد یک مجموعه دارویی بود. یک شرکت ایرانی بود که با شرکت خارجی مراوده داشتند و از کانال اینستکس که سازوکار مالی پیشبینی کرده بودند، انجام شد.
معاون اقتصادی وزیر خارجه در پایان افزود: امکان ادامه هم هست. رضایت ما این نیست که در این سطح مراودات انجام شود. معتقدیم اینستکسی میتواند مؤثر باشد که ادامه داشته باشد و در انواع کالا باشد نه فقط در حوزه دارو و مواد غذایی. همه علاقهمندیم که اینستکس فعال شود.