به گزارش «نود اقتصادی»، محمود جامساز تحلیلگر مسائل اقتصادی اظهار داشت: افزایش تسهیلات خرید مسکن بارها اتفاق افتاده است اما شاهد هستیم با وجود رکود، قیمت مسکن هر سال بالا میرود. بنابراین در بازار مسکن رکود تورمی داریم.
وی بیان کرد: تقاضای مؤثر در بازار مسکن زیاد است اما قدرت خرید وجود ندارد. با توجه به رشد تورم در کشور، صاحبان ملک از عرضه خودداری میکنند چون اطلاع دارند در شرایط افزایش تورمی، کالا و دارایی غیرمنقول از ارزش بیشترى برخوردار و به بیانى دیگر گرانتر میشوند. در نتیجه کاهش در نتیجه تقاضاى مؤثر مسکن سرکوب میشود.
جامساز گفت: در حال حاضر میتوان مسکن را به لحاظ کیفیت و قیمت به دو نوع تفکیک کرد. بهطور مثال نوعی مسکن که بهصورت مجتمعهاى مهر بنا شده است مخصوص دهکهای خاصی است.اما با توجه به مکانیابی غلط و عدم دسترسی به امکانات شهری، کیفیت این مسکنها پایین است.
این تحلیلگر مسائل اقتصادی افزود: بنابراین اگر وامی داده شود با توجه به افزایش قیمت، صاحب تسهیلات نمیتواند مسکن مناسب وضعیت اجتماعی خود بخرد. هر متر آپارتمان در تهران بهطور میانگین حدود١٢ میلیون تومان است. بنابراین چقدر باید وام پرداخت شود و مدت بازپرداخت تسهیلات چقدر باید باشد تا وام گیرنده بتواند مسکن مناسب تهیه کند؟
وی بیان کرد: یک نوع مسکن دیگر، برجهایی است که در مناطق گرانقیمت شهرها ساخته میشود.این برجها با وامهای کلان بانکی و با همکاری شهرداریها ساخته شده است. شهرداری با افزایش تراکم از طریق این ساخت و ساز برای خود دارایی ایجاد کرده است.
محمود جامساز گفت: این نوع مسکن رانت را در این بازار به وجود آورده. کسانی که وامهای کلان بانکی برای ساخت این برجها دریافت کردهاند چندان در بند بازپرداخت آن نیستند. از طرف دیگر بانکها قدرت بازگرداندن وام را ندارند. به همین دلیل مطالبات معوق بانکها افزایش یافته است.