به گزارش «نود اقتصادی»،‌ سلمان خادم‌المله، کارشناس اقتصاد مسکن اظهار کرد: بازار مسکن مدت‌هاست متاثر از شرایط اقتصادی کشور و بازار‌های رقیب، از تعادل عرضه و تقاضا خارج شده است. در هفته‌های اخیر نیز انتظارات تورمی ناشی از افزایش قیمت بنزین به بخش مسکن سرایت کرد.

وی افزود: کسانی که نقدینگی در دستشان است برای عقب نماندن از تورم، بازار مسکن را انتخاب می‌کنند. اما در سطح عمومی، درآمد‌ها متناسب با شرایط اقتصاد کشور افزایش نیافته است. معاملاتی که در کشور انجام می‌شود صرفا به شکل تبدیل دارایی‌ها از ریال به مسکن، دلار، طلا یا سهام است.

این کارشناس اقتصاد مسکن با بیان این‌که شرایط کشور رشد شاخص‌های اقتصادی را نشان نمی‌دهد گفت: مدت‌هاست بازار مسکن از شرایط واقعی عرضه و تقاضا فاصله گرفته است. متوسط قیمت مسکن در تهران حدود ۱۳ میلیون تومان در هر متر مربع است. یعنی یک واحد ۱۰۰ متری یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان قیمت دارد. اگر درآمد یک خانوار متوسط پنج میلیون تومان در ماه باشد و همه آن را پس‌انداز کند و قیمت مسکن هم ثابت بماند ۲۰ سال طول می‌کشد تا فرد بتواند خانه بخرد. عوارض این ناتوانی را نیز به شکل تمرکز در خانه‌های متراژ پایین و کوچ طبقاتی می‌ببنیم. مستاجری که در مناطق بالا بوده به مرکز شهر می‌رود، کسانی که مرکز هستند به پایین شهر و خانوار‌های پایین به خارج از شهر می‌روند.

خادم‌المله تصریح کرد: در حال حاضر مهم‌ترین فاکتور‌ها بحث قیمت سوخت و قیمت دلار است. هر اتفاقی برای این دو متغیر بیفتد سایر بازار‌ها هم سعی می‌کنند خودشان را با آن به‌روز کنند. در نتیجه اقشاری که به مسکن دسترسی ندارند روز به روز از این دسترسی دورتر می‌شوند.

وی درباره پیش‌بینی قیمت مسکن در ماه‌های آینده گفت: افزایش قیمت مسکن در مقطع فعلی ناشی از تغییر قیمت بنزین و نرخ ارز بوده است؛ لذا اگر در روال معمول باشیم بعید است قیمت مسکن مجددا افزایش پیدا کند. هم‌اکنون عمده تقاضا در بازار مسکن، مصرفی است و تقاضای سرمایه‌گذاری و سفته‌بازی دیده نمی‌شود؛ چرا که شرایط برای سرمایه‌گذاری در این حوزه مناسب نیست؛ بنابراین اگر متغیری به بازار مسکن تلنگر نزند می‌توانیم انتظار ثبات یا حتی کاهش قیمت را داشته باشیم. اما اقتصاد کشور در شرایط ناپایداری به سر می‌برد. در بودجه هم زمزمه افزایش قیمت حامل‌های انرژی شنیده می‌شود که صورت تحقق انتظارداریم در بهای تمام شده مسکن تاثیر بگذارد.

این کارشناس بازار مسکن، راهکار اصلی را ساخت خانه‌های کوچک متراژ در کلانشهر‌ها و شهر‌های اطراف دانست و گفت: در عین حال باید توان متقاضیان تقویت شود. شهری مثل تهران با رشد عجیب و غریب، دیگر برای دهک‌های پایین مناسب نیست. می‌توان در مناطق خوش آب و هوای اطراف کلانشهر‌ها اقدام به ساخت مسکن برای این دهک‌ها کرد.

خادم‌المله درباره تاثیر طرح اقدام ملی بر بازار مسکن گفت: ورود دولت‌ها به حوزه‌هایی که با بخش خصوصی و اشخاص سر و کار دارد همواره نتیجه‌ی خوبی نداشته است. بعید است مسکن ملی تا پایان این دولت به سرانجام برسد و بعید هم می‌دانم که تاثیری در قیمت مسکن ایجاد کند. قیمت امروز مسکن ماحصل اتفاقاتی است که در ۱۰ تا ۱۲ سال گذشته افتاده و در عرض یکی دو سال نمی‌توان مشکل را حل کرد.