به گزارش «نود اقتصادی» دکتر جواد نوفرستی اقتصاددان و کارشناس انرژی درباره توسعه سی.ان.جی به گفت: سی.ان.جی در زمان آقای زنگنه زمانی که در دولت اصلاحات وزیر بودند آغاز شد و با یارانهای که دولت وقت به این بخش اختصاص داد توانست مصرف سی.ان.جی را روزانه به 20میلیون مترمکعب برساند که معادل 20میلیون لیتر بنزین در روز است.
نوفرستی با بیان اینکه دولتهای یازدهم و دوازدهم اقدام جدی در این زمینه نکردند و باعث ثابت ماندن مصرف شد افزود: سرکوب کردن قیمت بنزین باعث شد تا توسعه سی.ان.جی موردتوجه قرار نگیرد و مالکان خودرو با یک حساب دو دوتا چهارتای ساده متوجه میشدند که بنزین بهصرفهتر است در حالی که باید جذابیت مصرف سی.ان.جی حفظ میشد.
این کارشناس انرژی با تاکید بر اینکه برخی تصمیمات دولت یازدهم باعث ورشکستگی بخش خصوصی که مسئولیت توزیع
سی.ان.جی را بر عهده داشت تصریح کرد: یک محصول توسط نخبگان ایرانی برای کاهش آسیبدیدگی به موتور خودرو بر اثر مصرف گاز طراحی شده بود که آن را پس از تست به مسئولان دولتی پیشنهاد دادیم اما در دولت دهم مدیر خودرویی شرکت بهینهسازی مصرف سوخت به ما اعلام کرد که دیگر توسعه
سی.ان.جی در برنامه دولت نیست و نامه کتبی آن الآن موجود است. با روی کار آمدن دولت یازدهم آقای نعمت زاده وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت دستور تعطیلی کارگاههای تبدیل و دوگانه کردن سوخت را صادر کرد که این موضوع آب سردی به پیکره کمجان سرمایهگذاران بخش خصوصی بود.
وی با اشاره به اینکه مصرف سی.ان.جی در هشت سال گذشته ثابت بوده گفت: در دهه 80 مصرف سی.ان.جی در روز به 20 میلیون مترمکعب رسید که در زمان تحریمهای شورای امنیت کمک زیادی به کشور کرد اما با اینکه اهمیت آن را به خوبی درک کردیم باز هم به فکر توسعه آن نبودیم و طبق آخرین آمار، مصرف روزانه سی.ان.جی 20.5 میلیون مترمکعب است در حالی که مصرف بنزین طی همین مدت بیش از 50 درصد اضافه شده است.
نوفرستی با بیان ضربالمثلی با عنوان ماهی را هر وقت از آب بگیری تازه است ادامه داد: ذخایر گاز ما زیاد است و برخلاف یارانهای که دولت برای بنزین پرداخت میکند میتواند در بخش سی.ان.جی درآمد کسب کند.
وی به زمانبندی جایگزینی این موضوع اشاره کرد و افزود: ظرفیت جایگاههای سی.ان.جی کشور روزانه 46 میلیون مترمکعب است و اگر امروز کار توسعه مصرف این نوع سوخت را آغاز کنیم تا پایان سال به نتیجه خواهد رسید.
به گفته این کارشناس انرژی، اگر قیمت بنزین ثابت بماند جذابیت مصرف سی.ان.جی از بین میرود در حالی که بنزین بالاخره گران میشود اما افزایش قیمت سی.ان.جی تأثیر زیادی در هزینههای خانوار نمیگذارد. افزایش کارمزد جایگاهها تصمیم خوب دیگری است که برای جایگاههای عرضه سوخت سی.ان.جی در نظر گرفته شده اما زمانی این کار عملی خواهد شد که بنزین با افزایش قیمت همراه باشد.
وی پیشنهاد داد: به منظور ثابت نگه داشتن کرایههای حمل و نقل دولت باید برای وانتبارها، تاکسیهای اینترنتی و تاکسیهای شهری یارانه 50 درصدی و یا تخفیف در نظر بگیرد. پرداخت وام دو میلیون و 500 هزار تومانی برای راننده جذابیت ایجاد نمیکند که به این سمت هدایت شود.
نوفرستی به سهمیهبندی بنزین هم اشارهای داشت و گفت: با توجه به اینکه امسال انتخابات مجلس شورای اسلامی است بعید به نظر میرسد رضایت دهند قیمت بنزین افزایش پیدا کند. بهترین راه سهمیهبندی بنزین عرضه بنزین به هر ایرانی روزانه یک لیتر است که در این صورت افرادی که خودرو ندارند میتوانند با نرخ توافقی اقدام به خرید و فروش بنزین کنند. افرادی هم که قصد تهیه بنزین با نرخ آزاد را دارند باید نرخ فوب خلیج فارس را بپردازند.