«نود اقتصادی»: رسول بخشی دستجردی،اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان گفت رقم نقدینگی در حال حاضر به بیش از ۱۶۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است که بر اساس داده های موجود ۳ درصد از این عدد در جیب افراد به صورت پول نقد و ۹۷ درصد آن در حساب های بانکی به صورت شبه پول است. از این ۹۷ درصد نیز حدود ۷ تا ۹ در حساب های جاری و مابقی آن در حسابهای مدت داری است که بانک به آن سود میدهد.
وی افزود: قسمت عمدهای از نقدینگی موجود در اقتصاد در بانک ها خوابیده و به اصطلاح پارک شده است که باید هدایت شود. طبیعتا هدایت اینها نیز به این معنی است که این منابع و پول ها باید از این حساب های بانکی بیرون بیایند. ولی قبل از این کار باید بدانیم اصلا چرا این پول ها در این حساب ها مانده است؟
وی ادامه داد دلیل این که این نقدینگی در آنجا پارک شده این است که نرخ سودی که بانکها به این پول ها میدهند بالاتر از بازدهی آن در بازار است. یعنی متوسط نرخ بازدهی در بازار خیلی پایینتر از نرخی است که بانک ها به این سپردهها میدهند. لذا گام اول این است که باید حضور این پول ها در بازار و جایی غیر از بانک ها جذاب شود.
بخشی دستجردی افزود: برای این کار نیز باید قطعاً نرخ سود سپردههای بانکی کاهش یابد. اما همانطور که می دانیم و می بینیم اگر نرخ سود بانکی کاهش یابد برای طلا، دلار و زمین اتفاقاتی خواهد افتاد. بنابراین قبل از این که نرخ سود بانکی را کاهش دهیم باید تمهیدات لازم را بیندیشیم تا سودآوری بازارهای موازی با بخش مولد اقتصاد مانند بازارهای طلا، ارز، زمین و سفتهبازی روی این ها حذف شود.
او گفت تا به حالا از خودتان پرسیده اید چرا در فلان کشور پیشرفته یا توسعه یافته نرخ سودی که بانک به سپردههای مردم میدهد بسیار کم است یا حتی منفی است. آیا به فکر آن ها نمیرسد یا نمی فهمند که مثلا بهتر است پول خود را از بانک بیرون آورده و با آن طلا بخرند تا از افزایش قیمت جهانی طلا بهره مند شوند؟
وی ادامه داد: قطعاً هم می فهمند و هم به فکرشان می رسد اما نمیتوانند این کار را انجام دهند یعنی اجازه انجام چنین کارهایی به آن ها داده نمی شود. به عبارت دیگر در این کشورها شما نمیتوانید به راحتی طلای آب شده و سکه طلا بخرید و وقتی گران شد آن را بفروشید. ولی در ایران دولت ما اتفاقا به مردم میگوید سفته بازی کنید. مثلاً دولت از بازار یک تن طلا میخرد و این یک تن را تبدیل به سکه کرده و گرانتر به مردم میفروشد. با این کار میخواهد بخشی از بدهیهای خود را تامین کند. وی ادامه داد: در کدام کشور پیشرفته دیدهاید که خود دولت سکه، طلای آب شده و... و. به مردم عرضه کند؟ چنین چیزی وجود دارد؟ شما تا کنون دیدهاید؟/ منبع:سفیر تجارت