به گزارش خبرنگار «نود اقتصادی»، اخیراً آماری از سوی مناطق آزاد منتشر شده که «تعداد شرکتهای مناطق آزاد چابهار» را برای سالهای 92، 93، 94 و 95 به ترتیب 37، 25، 48 و 74 بیان کرده است. به عبارت دیگر این آمار نشان میدهد در دولت یازدهم، تعداد شرکتهای ثبتشده خارجی در منطقه آزاد چابهار به عدد 184 رسیده و نسبت به آمار دولت دهم، دو برابر شده است.
(شکل1: تعداد شرکتهای خارجی ثبتشده در منطقه آزاد چابهار)
تا اینجای کار افزایش تعداد شرکتهای خارجی در مناطق آزاد، نه تنها مشکلی ندارد بلکه کاری بسیار مثبت در جهت دستیابی به هدف اصلی این مناطق، یعنی «جذب سرمایهگذاری خارجی» قلمداد میشود؛ اما از آنجایی که بررسی صحت و سقم اطلاعات و نیز پیگیری آن وظیفه هر خبرنگاری است، به سراغ اطلاعات دیگری رفتیم که پیش از این منتشر شده بود.
بر این اساس، جسته و گریخته از طریق «اخبار و سایر اطلاعات موجود»، به آمار سرمایهگذاری خارجی مناطق آزاد کشور طی سالهای 80 تا 93 رسیدم و با «شکل2» نیز همین آمار را برای سالهای بعد یعنی 94 و 95 به دست آوردیم.
(شکل2: مجموع میزان سرمایهگذاری خارجی در مناطق آزاد از سال 91 تا 95)
(جدول: تعداد شرکتهای خارجی و میزان سرمایهگذاری خارجی ثبت شده از سال85 تا سال95)
همانطور که جدول بالا نشان میدهد، مجموع سرمایهگذاری خارجی در منطقه آزاد چابهار در دولت دهم، یعنی طی سالهای 88 تا 91 برابر با 234میلیون دلار بوده، در حالیکه 43شرکت خارجی به ثبت رسیده بود.
این مجموعه سرمایهگذاری برای دولت یازدهم، یعنی از سال 92 تا 95 برابر با 65میلیون دلار بوده، اما در کمال تعجب 184شرکت خارجی به ثبت رسیده است.
مقایسه این دو آمار نشان میدهد در دولت یازدهم تعداد شرکتهای خارجی در منطقه آزاد چابهار به بیش از 4 برابر رسیده اما میزان سرمایهگذاری خارجی حدود یکچهارم شده است.
(نمودار: مقایسه «شرکتهای ثبت شده» و «میزان سرمایهگذاری صورت گرفته»)
به گزارش «نود اقتصادی» اگرچه پذیرش این آمار غیر منطقی به نظر میرسد، اما اگر حتی این آمار را درست فرض کنیم، بنابراین باید پذیرفت تعداد زیادی شرکت با سرمایه بسیار اندک به ثبت رسیده و در مجموع، میزان سرمایهگذاری خارجی در این مناطق کاهش یافته است که این امر بیارزش تلقی میشود. در واقع سوالی که به ذهن هر مخاطبی متبادر خواهد شد این است که ایجاد این همه شرکت خارجی بدون ورود سرمایه چه مزیتی دارد؟