به گزارش «نسیم»، دکتر رویا طباطبایی یزدی در این نشست که صبح امروز در سالن کنفرانس این سازمان برگزار شد، با بیان این که رشد و توسعه اقتصادی کشورها برای نسل فعلی و نسل آینده در گروی بهره‌وری است، گفت: با توجه به شرایط اقتصادی، تحریم‌های ظالمانه و شرایط اقتصادی جهانی از جمله کاهش قیمت نفت و گاز، بهره وری یکی از مهم ترین راه های توسعه اقتصادی است که کشورهای پیشرفته این موضوع را مدنظر قرار دارند.

وی با بیان این که بهره‌وری نسبت ستانده به داده است، بدین ترتیب که با داده‌های موجود بتوان ستانده بیشتر داشته باشیم، تصریح کرد: در بهره وری خدمات و خدمات عمومی از دستاورد و اثر عمل نیز صحبت می‌شود.

رئیس سازمان ملی بهره وری ایران تصریح کرد: بر اساس تعریف بهره وری از سوی سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) و سازمان بهره وری آسیایی (APO)، بهره‌وری ترکیبی از کارایی و اثربخشی است. کارایی به این معناست که کارهایی را که انجام می‌دهیم، به درستی انجام دهیم و اثربخشی به این مفهوم است که از بین کارهایی که می توانیم انجام دهیم، بهترین آنها را انتخاب کنیم.

وی با بیان این که ارتقای بهره وری در کشور نیازمند عزم و همکاری همه سازمان ها و دستگاه های اجرایی کشور است، تصریح کرد: ارتقای بهره وری تنها در یک نهاد حاکمیتی مانند سازمان ملی بهره وری ایران با این تعداد نیروی کار و این بودجه امکان پذیر نیست.

دکتر طباطبایی یزدی درباره عوامل ارتقای بهره وری تصریح کرد: برای ارتقای بهره وری باید بررسی کنیم از میان اهداف بلند مدت کدام اهداف بهترین اثربخشی را خواهد داشت، به علاوه با توجه به تمامی شرایط به ویژه با عنایت به بهره‌وری سبز به ارتقای بهره وری بیاندیشیم و در تمامی اقدامات ملاحظات زیست محیطی در نظر گرفته شود.

وی در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت برنامه جامع بهره وری کشور گفت: بررسی این برنامه در کمیسیون تخصصی کمیسیون اقتصادی دولت انجام شده و در نوبت مطرح شدن در هیأت وزیران است. مکاتبه ای نیز با جناب آقای دکتر نوبخت معاون محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور صورت گرفته تا با توجه به صلاحدید ایشان این برنامه برای تصویب در اولویت قرار گیرد.

رئیس سازمان ملی بهره وری ایران ادامه داد: بر اساس ماده 27 ضوابط اجرایی قانون بودجه سال 1394 کل کشور، در راستای دست یابی به اهداف مندرج در ماده 79 قانون برنامه در زمینه ارتقای بهره وری و زمینه سازی رشد تولید ملی، دستگاه های اجرایی موظفند تا سه درصد ﴿3٪﴾ از اعتبارات پژوهشی هزینه ای خود را در قالب قراردادهای پژوهشی و از طریق مبادله موافقت نامه با سازمان، متضمن هماهنگی برنامه های ارتقای بهره وری دستگاه اجرایی با برنامه جامع بهره وری کشور به پژوهش های کاربردی در زمینه ارتقای بهره وری اختصاص دهند، اقدام در خصوص تخصیص سه درصد مربوط به بهره وری ﴿موضوع ماده ۷۹ قانون برنامه پنجم﴾ منوط به ارائه گزارش این ماده توسط دستگاه اجرایی به معاونت تا 15 آذرماه 1394 خواهد بود.

وی درباره آخرین وضعیت بهره وری کشور گفت: متوسط رشد بهره‌وری نیروی کار در سال‌های 1379 تا 1383 (یعنی در برنامه سوم توسعه) 22/2 درصد بوده است در همین زمان متوسط رشد بهره‌وری سرمایه 28/1 درصد و متوسط رشد بهره‌وری کل عوامل تولید 74/1 درصد بوده است.

طباطبایی یزدی خاطرنشان کرد: در برنامه چهارم (1384 تا 1389) متوسط رشد بهره وری نیروی کار 17/ 4 درصد، رشد بهره‌وری سرمایه 07/0- درصد و رشد بهره‌وری کل عوامل تولید 63/1 درصد بوده است.

وی تاکید کرد: زمانی ما از بهره‌وری لطماتی خوردیم که تحریم‌های ظالمانه شدت یافته است. بر این اساس از سال 1390 تا 1392، متوسط رشد بهره وری نیروی کار 5/2-، سرمایه 2/4- و بهره‌وری کل عوامل تولید 53/3- درصد شده است.

وی خاطرنشان کرد: بنابراین به جز این سه سال یعنی سال های 90 تا 92  غالبا رشد بهره وری عوامل تولید مثبت بوده است و به رشد اقتصادی کمک کرده، اما جایی که در این سال های اخیر این رشد منفی شده، به رشد اقتصادی لطمه خورده است.

نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان بهره وری آسیایی درباره مقایسه بهره وری کشور با دیگر کشورهای عضو سازمان بهره وری آسیایی گفت: به جز این سه سال یعنی سال های 90، 91 و 92 وضعیت بهره وری در کشور در بین کشورهای عضو سازمان بهره وری آسیایی که کشورهای مهمی در آن از جمله هند، ژاپن و کره جنوبی عضویت دارند، در حد وسط بوده است، اما در سه سال ذکر شده وضعیت بهره‌وری نامناسب بوده، البته این مساله نیازمند تحقیق و پژوهش است که تا چه اندازه نتیجه عملکرد نامناسب بوده و تا چه اندازه تابع عواملی بوده که از دسترس ما خارج بوده است.

وی درباره مشکل اساسی در زمینه عدم ارتقای بهره وری گفت: عدم ارتقای بهره وری باید در تمامی سطوح بررسی شود. کارهای پژوهشی مقدماتی در این زمینه انجام شده، اما هنوز جمع‌بندی نشده است.

رئیس سازمان ملی بهره وری ایران با تایید بر این نکته که سهم بهره‌وری در برنامه پنجم محقق نشده، افزود:  متاسفانه در بازار داخلی رقابت‌پذیری نداشتیم و در بازار خارجی و جهانی نیز به دلیل تحریم‌ها نتوانستیم در این مسیر گام برداریم.

وی با تاکید بر این که سرمایه انسانی یکی از مهم ترین عوامل ارتقای بهره وری است، ادامه داد: متاسفانه کیفیت آموزش عالی مطلوب نیست و این موضوع در ارتقای بهره وری کشور تاثیرگذار است. بنابراین آموزش ها باید در همه سطوح ارتقا یابد و آموزش ضمن خدمت نیز در این زمینه مهم است و تمام شرکت‌های مهم جهانی که موفقند هزینه زیادی برای آموزش نیروی انسانی می‌کنند.

دکتر طباطبایی یزدی درباره نقش کارآفرینی و نوآوری در ارتقای بهره وری گفت: بسیاری از جوانان ایده‌های مناسبی دارند اما امکانات مناسبی در این زمینه وجود ندارد. این در حالی است که نرخ بیکاری در کشور تایلند یک درصد است یعنی هر کس هر کاری را شروع می‌کند، امکانات لازم را در اختیار دارد یا می تواند با امکانات خیلی کم کار را شروع کند.

وی ادامه داد: بهره‌وری یک اقدام مستمر، با دوام و پیگیرانه است و نیاز به اقدام مداوم دارد، درست است عامل اصلی کاهش بهره‌وری در سه سال 1390 تا 1392 تحریم‌های ظالمانه بوده، اما عامل دیگر مدیریت است و باید پرسید آیا مدیریت در این دوره مناسب بوده است.

رئیس سازمان ملی بهره وری ایران درباره جایگاه بهره وری در برنامه ششم توسعه نیز گفت: برای نخستین بار شورای برنامه‌ریزی ارتقای بهره‌وری ذیل ستاد تلفیق برنامه ششم تشکیل شده است. 6 جلسه از این شورا با حضور سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی مختلف و هم چنین نمایندگان بخش خصوصی و سازمان های مردم نهاد فعال در حوزه بهره وری و دو تن از خبرگان بهره وری کشور برگزار شده است.

وی تصریح کرد: در این جلسات علاوه بر این که بررسی دقیق از مشکلات برنامه‌های توسعه قبلی در حوزه بهره وری صورت گرفته است، دستگاه‌ها و سازمان‌ها چالش‌ها و مشکلات عدم ارتقای بهره‌وری را ارائه داده اند تا مورد توجه قرار گیرد.

طباطبایی یزدی درباره پیش بینی سهم بهره وری در رشد اقتصادی در طول برنامه ششم توسعه تصریح کرد: به علت آنکه هنوز سیاست‌های کلی برنامه ششم توسط مقام معظم رهبری ابلاغ نشده است، هنوز رقمی به صورت قطعی به عنوان رشد بهره‌وری در این برنامه تعیین نشده است.

وی با بیان این که توجه به فرهنگ و فرهنگ سازی در بهره‌وری اهمیت بسزایی دارد، تصریح کرد: در این راستا اصحاب رسانه می توانند کمک مطلوبی را برای ترویج بهره‌وری در زمینه مدیریت زمان، صرفه‌جویی و برنامه‌ریزی صحیح انجام دهند. در این خصوص تعاملات مناسبی میان سازمان ملی بهره‌وری ایران با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شکل گرفته است، ضمن این که صداوسیما هم می تواند در این زمینه بیش از گذشته ما را یاری دهد.

رئیس سازمان ملی بهره وری ایران در پایان درباره برنامه‌هایی که مقارن با یکم خردادماه روز بهره وری تدارک دیده شده است، گفت: برگزاری مراسم نمادین نواخته شدن زنگ بهره وری در دبیرستان دخترانه شاهد روشنگر، آغاز دومین دوره مسابقه نقاشی کودکان و نوجوانان، برگزاری مسابقه عکس شهروندی با موضوع بهره وری سبز و گفت و گو و انتشار  دیدگاه های اعضای محترم شورای راهبری سازمان ملی بهره وری ایران با تأکید بر شعار این سازمان مبنی بر "همیشه راه بهتری وجود دارد، بهره‌وری همان راه بهتر است" از برنامه های پیش بینی شده به مناسبت یکم خردادماه روز بهره وری است.

در ادامه این نشست بهزاد محمودی، معاون پایش، نظارت و ارزیابی سازمان ملی بهره وری ایران ضمن بیان آمار و ارقام در زمینه بهره وری کشورهای عضو سازمان بهره وری آسیایی تصریح کرد: به منظور بهره گیری از تمام ظرفیت های موجود در کشور در حوزه بهره وری پایگاه متخصصین بهره وری آغاز به کار کرده است.

وی در پایان بر اهمیت بهره‌وری دانش بنیان تصریح کرد: در حرکت بهره وری، همه افراد جامعه تاثیرگذار هستند، بنابراین سازمان ملی بهره وری ایران جنبش 25 درصدی به منظور کاهش 25 درصد از کارها و اقدامات نادرست و افزایش 25درصد کارها و اقدامات درست را به منظور فرهنگسازی در حوزه بهره وری با جدیت دنبال می کند.