به گزارش «نسیم» به نقل از روابط عمومی راه آهن جمهوری اسلامی ایران، محسن پور سیدآقایی افزود: در سمینار بین المللی امور مسافری و سیستم های سریع السیر مسایل مختلف مربوط به قطارهای سریع السیر از جمله تعیین سرعت، زیرساخت خطوط سریع، به روز کردن خطوط موجود، مواجهه با خطرات طبیعی، تعمیرات و نگهداری، ایمنی و امنیت در قطار های سریع السیر، خصوصی سازی و سرمایه گذاری، ساختار کشورهای مختلف، فناوری و اطلاعات، تعرفه ها و سیستم فروش بلیت از اجزای سیستم قطارهای سریع السیر هستند که باید در کنار هم دیده شوند.

مدیرعامل راه آهن از پیشنهاد تشکیل یک سازمان مستقل برای قطارهای سریع السیر به دولت خبر داد و افزود: با موافقت وزیر راه و شهرسازی، سازمان مستقل قطارهای سریع السیر در راه آهن تشکیل خواهد شد.

پورسید آقایی ابراز امیدواری کرد: با تشکیل سازمان فوق، ظرف چهار سال آینده خط سریع السیر تهران - اصفهان با در نظر گرفتن تمام موارد مورد نیاز سیستم قطارهای سریع السیر به بهره برداری می رسد.

سمینار بین المللی امور مسافری و سیستم های ریلی سریع السیر با حضور نماینده 16 کشور جهان روزهای هشتم تا دهم مهرماه سال جاری در تهران برگزار شد.

در این سمینار کارشناسان و متخصصان حمل و نقل ریلی کشورمان با سیستم های جامع مدیریت و تبادل اطلاعات حمل و نقل ریلی پیشرفته، پیشرو و کارآمد سریع السیر آشنا شدند.

این سمینار با همکاری اتحادیه بین المللی راه آهن های جهان برگزار شد و با حضور مدیر دپارتمان قطارهای مسافری سریع السیر این اتحادیه، راهکارهای کاهش سوانح ریلی در حمل و نقل سریع السیر و استفاده از فناوریهای جدید در این سیستم مورد بحث و بررسی قرار گرفت