به گزارش خبرنگار «نسیم»، محورهای مهم سخنان حسین صمصامی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی در برنامه "ثریا" به این شرح است:

- طبق آمار سال 91، رشد نقدینگی در کشور 29 درصد، رشد سرمایه‌گذاری واقعی اقتصاد منفی 21 درصد، رشد اقتصادی منفی 5.8 درصد و تورم 40 درصد اعلام شد که وقتی این آمارها در کنار هم گذاشته می‌شود گویای یک حقیقت تلخی در اقتصاد ما است. و این سوال پیش می آید که نظام مالی ما و بانک ها چه کرده اند که رشد اقتصاد ما منفی 5.8 درصد شده است.

- نظام بانکی ما شرایط و ساختار موجود نتوانسته نقدینگی را به سمت فعالیت های اقتصادی و مولد هدایت کند. نه تنها این کار را نکرد بلکه باعث شد منابع از فعالیت های تولیدی جذب فعالیت های غیر تولیدی و مولد و سوداگرانه در اقتصاد بشود. این از مشکلات حاد مملکت و اقتصاد ما است. و مثل سرطان در اقتصاد ما عمل می کند.

- بیش از 27 سال از تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا می گذرد اگر این قانون به درستی در اقتصاد اجرا می شود نظام بانکی می توانست برکات بسیار مهمی در اقتصاد داشته باشد. ولی متاسفانه این قانون در عمل اجرا نشد.

- ما این قانون را مصوب و ابلاغ کردیم اما ساز وکار و ایزارهای لازم برای اجرای این قانون را فراهم نکردیم. ما این قانون را سپردیم به همان بانکی اجرا کند که قبلا بلد بود پول بگیرد و پول بدهد یعنی فعالیت قرضی در حالی که ماهیت این قانون رد و بدل شدن کالاست نه پول. اصلا ماهیت این فعالیت ها فعالیت های بانکی نیست.

- بیشتر عقودی که در بانک‌ها اجرا می‌شود صوری است.

- بیشتر فعالیت‌های بانکی تحت عنوان فروش اقساطی با ماهیت لیزینگی انجام می شود.

- در نظام بانکی ما، 80 هزار میلیارد تومان معوقه بانکی وجود دارد زیرا ارتباط گردش پول با کالا قطع شده است. در صورتی که معوقات شرکت های لیزینگ خصوصی کمتر از یک درصد معوقات دارند.

- تعداد شعب بانکی ما (20 هزار)، 10 برابر آن حدی است که مورد نیاز است که باعت می شود هزینه ها بالا برود و برای جبران سود را بالا می برد و به دنبال آن بازرسی ها هم کم می شود.

- در اقتصاد ما هنوز این اراده که بخواهیم ابزارهای نظارتی را بر نظام بانکی و اقتصاد حاکم بکنیم و این فعالیت ها را رصد بکنیم ایجاد نشده است. این یک عزم و اراده ملی لازم دارد.

- امن‌ترین جا برای پول‌شویی، نظام بانکی ما است. در هیچ جای دنیا چنین چیزی نیست که نظارت ها بر فعالیت های بانکی اینقدر ضعیف باشد.

- یک مقدار هم که شروع می کنیم به نظارت و شفاف سازی، داد می زنند که ناامنی در اقتصاد ایجاد شد. اینها همان صاحبان منافع هستند که نمی خواهند مالیات بدهند.

- از بانک مرکزی گزارش بخواهیم از سالی که نرخ سود بانکی از 11 درصد به 20 درصد افزایش یافت چه اتفاقی در تولید ما افتاد؟

- چرا وقتی وزیر بعدی آمد تمام بانک اطلاعات را پاک کرد و از بین برد و نگذاشت کامل و شفاف شود؟

- در این جامعه منافع اقتصادی است که سیاست های اقتصادی را تعیین می کند.