درصورتی‌که قبل از وقوع هر حادثه ناخوشایندی، تمهیدات لازم به‌کار گرفته شود، هیچ خطر جانی و مالی شما را تهدید نخواهد کرد. به‌علاوه اینکه هزینه مقاوم‌سازی کابل‌های برق از هزینه ترمیم آن‌ها و خساراتی که وارد می‌شود، بسیار کمتر است. پوشش ضد حریق مخصوص کابل‌ها می‌تواند مقاومت آن‌ها را در برابر گرما و اشعه‌های مختلف تا چندین برابر افزایش دهد. پوشش ضد حریق انواع مختلفی دارد. با ما همراه باشید تا به معرفی انواع پوشش‌های ضد حریق کابل و ... بپردازیم.

پوشش ضد حریق چیست؟

این نوع پوشش در واقع ماده‌ای است که به‌عنوان محافظ و عایق حرارتی روی سطوح کابل‌ها را می‌پوشاند و مقاومت آن‌ها را در برابر گرما افزایش می‌دهد. کابل‌هایی که به این پوشش مجهز می‌شوند، به‌عنوان کابل برق نسوز، مقاومت مناسبی را در مدت زمان مشخص در برابر حرارت زیاد ارائه می‌دهند. از این کابل‌ها می‌توان به کابل‌های اعلام حریق، کابل‌های فشار قوی، جرقه زن، کابل‌های قدرت و ابزار دقیق اشاره کرد. پوشش ضد حرارت در این کابل‌ها فاقد گازهای سمی و کشنده است و دود کمی ایجاد می‌کند. کابل‌های نسوز در انواع مختلف انعطاف‌پذیری بالایی دارند و در کاربری‌های مختلف با شرایط سخت، برای حفظ جریان الکتریسیته مورد استفاده قرار می‌گیرند. این عایق حرارتی که روی کابل‌ها را می‌پوشاند، زمان کافی برای مهار آتش‌سوزی و تخلیه ایمن ساختمان‌ها از افراد را فراهم می‌سازد.

انواع پوشش ضد حریق کابل

پوشش‌هایی که به‌عنوان عایق حرارتی مقاوم برای کابل‌ها استفاده می‌شوند، در انواع مختلف پوشش‌های الاستیک، پوشش‌های فوم‌مانند و پوشش‌های بر پایه سیمان وجود دارند. هر یک از این پوشش‌ها ویژگی‌های خاص خود را دارند و به‌واسطه آن مقاومت حرارتی بالایی ارائه می‌دهند. به‌عنوان مثال، پوشش‌های فوم‌مانند سبک هستند و از کابل‌هایی که در مجراهای بسته و فضاهای محدود استفاده شده‌اند، محافظت می‌کنند. پوشش‌های الاستیک انعطاف‌پذیری بالایی دارند و برای محافظت از کابل‌های متحرک یا کابل‌هایی که در فضای دارای ارتعاش به‌کار رفته‌اند، مورد استفاده قرار می‌گیرند. پوشش‌هایی که بر پایه سیمان یا سرامیک هستند نیز از کابل‌هایی که در معرض حرارت مستقیم و شعله‌های آتش قرار می‌گیرند، محافظت می‌کنند.

کاربرد پوشش ضد حریق کابل

این پوشش‌ها برای افزایش ایمنی در تاسیسات الکتریکی و زیرساخت‌های حیاتی آن، تاسیسات صنعتی و نیروگاه‌ها، مراکز داده و اتاق‌های سرور، تونل‌ها، بیمارستان‌ها، فرودگاه‌ها و مراکز عمومی، ساختمان‌های مرتفع و مجتمع‌های مسکونی و سازه‌های مختلف دیگر به‌کار می‌روند و از آسیب‌های ناشی از آتش‌سوزی جلوگیری می‌کنند. با توجه به اینکه نمی‌توان حادثه‌خیز بودن شبکه‌های کابل‌کشی را نادیده گرفت، استفاده از پوشش‌های ضد حریق کابل به‌عنوان یک راهکار ضروری و پیشگیرانه برای تامین امنیت افراد و اموال شناخته می‌شود. اگرچه با استفاده از این پوشش‌های بهینه‌سازی شده می‌توانید یک سپر حفاظتی کارآمد را برای کابل‌های برق ایجاد کنید؛ اما باید در نظر داشته باشید که این پوشش‌ها به محاسبات دقیق برای عملکرد بهینه خود نیاز دارند.

راهنمای انتخاب پوشش ضد حریق کابل

پوشش‌های ضد حریق انواع مختلفی دارد و برای هر یک خواص و عملکرد مشخصی تعریف شده است. برای اینکه بتوانید پوشش مناسبی را به‌عنوان عایق ضد حریق انتخاب کنید، باید به چند فاکتور مهم ازجمله: شرایط محیطی، الزامات پروژه، میزان مقاومت حرارتی مورد نیاز، وزن مخصوص پوشش، نحوه اجرا و سازگاری آن با دیگر متریال‌های سازه و بودجه‌ای که در اختیار دارید، توجه کنید. درصورتی‌که زمان مقاومت و نوع پوشش را به درستی انتخاب کنید، می‌توانید ضخامت مورد نیاز را نیز تعیین کنید.

برای ارتقاء عملکرد پوشش ضد حریق باید علاوه‌بر ضخامت آن، به نحوه اجرای پوشش نیز توجه داشته باشید. اگر شرایط محیطی ازجمله: رطوبت و دمای محیط را در نظر داشته باشید و از مصالح و تجهیزات باکیفیت دارای تاییدیه‌های لازم استفاده کنید، می‌توانید از عملکرد بهینه این پوشش در زمان ایجاد حریق و محافظت ایمن از سازه خود اطمینان داشته باشید. در نهایت بهتر است که اجرای این پوشش‌های ضد حریق کابل را به شرکت‌ها دارای صلاحیت بسپارید.

رنگ ضد حریق پف شونده

رنگ‌های ضد حریق یک نوع پوشش ضد حرارت مقاوم هستند که از پلی‌ اورتان، سیلیکات و رزین‌های اپوکسی تولید می‌شوند و بسیار نازک هستند. این رنگ‌ها هنگام آتش‌سوزی متورم می‌شوند و یک لایه فوم‌مانند ایجاد می‌کنند که از انتقال گرما به کابل یا سازه زیرین جلوگیری می‌کند. رنگ ضد حریق پف شونده دارای ویژگی‌های خاصی ازجمله وزن کم، قابلیت رنگ‌آمیزی مجدد، زیبایی ظاهری، سهولت اجرا و قابلیت بازسازی سریع هستند. این رنگ‌ها با فرمولاسیون منحصربه‌فرد خود یک لایه بادوام به‌عنوان عایق حرارتی ایجاد می‌کنند و با خاصیت انبساط حجمی و ترکیبات شیمیایی خاصی که دارند، از شعله‌ور شدن آتش جلوگیری کرده و به‌عنوان سپر ایمنی، زمان کافی برای فرار ساکنین و مهار آتش را فراهم می‌کنند. این پوشش ضد حریق به‌هیچ‌وجه جدا نمی‌شود و هیچ اثر مخربی روی سیم‌ها و کابل‌ها اعمال نمی‌کند.

پوشش ضد حریق مواد معدنی سیمانی

پوشش‌های معدنی پایه سیمانی یک نوع پوشش ضد آتش بسیار مقاوم هستند و تا دمای بالاتر از ۴۵۰ درجه سانتیگراد مقاومت دارند. این نوع پوشش که معمولا در سازه‌های بتنی و فلزی استفاده می‌شود، به‌صورت لایه‌های چند سانتی‌متری روی سطوح قرار می‌گیرد. این پوشش‌های پایه سیمانی بعد از پاشش روی سطوح مختلف به رنگ سفید یا خاکستری کمرنگ درمی‌آیند و با ترکیبات شیمیایی خاصی که دارند، سرعت سرایت آتش را کاهش داده و به خفگی شعله کمک می‌کند. درصورتی‌که از این پوشش برای کابل‌ها استفاده می‌کنید، باید مقاومت کافی کابل‌ها را در برابر بیشترین دمای محیط در نظر بگیرید و برای محافظت از کابل‌ها در دماهای بحرانی، بیشترین ضخامت پوشش را اعمال کنید.

جمع‌بندی

در این مطلب راجع‌به پوشش‌های ضد حریق کابل صحبت کردیم و دو نمونه از این پوشش‌ها شامل: رنگ ضد حریق پف شونده و پوشش ضد حریق مواد معدنی سیمانی را معرفی کردیم. این نوع پوشش یک اقدام پیشگیرانه و ضروری است که از سازه‌ها و ساختمان‌های مختلف در برابر آتش‌سوزی حفاظت می‌کند‌. درصورتی‌که کابل‌های برق را با پوشش‌های ضد آتش مناسب کاور کنید، می‌توانید به شکل قابل توجهی از خسارات جانی و مالی هنگام آتش‌سوزی جلوگیری به عمل آورید. برای اینکه بتوانید پوشش مناسب را انتخاب کنید، باید فاکتورهای مختلفی را در نظر بگیرید. برای داشتن بهترین عایق حرارتی در ساختمان‌ها بهتر است یک مرجع تخصصی را جهت دریافت مشاوره قبل از خرید و انجام یک خرید رضایت‌بخش انتخاب کنید.