اخبار شرکتها-به گزارش فرینا، مرتضی بانک در سومین روز از دهه مبارک فجر با حضور در برنامه زنده تلویزیونی گفتگوی خبری 18:30 شبکه خبر افزود: در حال حاضر 8 منطقه آزاد در کشور وجود دارد که 7 منطقه بر اساس لایحه دولت ایجاد شده و فرودگاه امام خمینی(ره) هم براساس برنامه پنجم توسعه تاسیس شده است.
او افزود: در حال حاضر 66 منطقه ویژه اقتصادی مصوب در کشور وجود دارد که 32 منطقه فعال هستند.
مشاور رئیس جمهور با اشاره به تاریخچه مناطق آزاد جهان گفت: مناطق آزاد در دنیا در سال ۱۹۴۰ فعالیت خود را آغاز کردهاند که هفت دوره از جمله دورههای پردازش، تولید محور، فناوری محور در تاریخ شکلگیری مناطق آزاد میتوان برشمرد. در حال حاضر هم مناطق هوشمند و پارکهای علم و فناوری در جهان در حال فعالیت هستند.
مرتضی بانک با بیان اینکه در کشور ما مناطق آزاد و ویژه اقتصادی چند خصوصیت ویژه دارند، گفت: اول اینکه موقعیت مناطق آزاد در کشور ما در مناطق پیرامونی است. یکی از روندهایی که میتوانست در توسعه کشور موفق عمل کند، توسعه مناطق پیرامونی کشور است که به مدد مناطق آزاد هرچه بیشتر ممکن شده است. پیش از انقلاب خیلی کمتر به مناطق پیرامونی توجه میشد و یکی از علتهای آن نیز استراتژی نظامی بود، اما خوشبختانه بعد از انقلاب بیشتر به این مسئله توجه شد.
او ادامه داد: مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ما با 15 کشور همسایه همجوار هستند که اگر نتوانیم هم ردیف آنها به پیشرفت برسیم نمی توانیم امنیت پایدار را فراهم کنیم.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، به میزان صادرات و واردات از این مناطق اشاره کرد و گفت: در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی دو هزارو 300 واحد صنتعی و تولیدی وجود دارد که در این واحدهای تولیدی 510 هزار نفر مشغول به کار هستند. در طی سال های 92 تا 99، 108 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری ریالی و حدود 25 میلیارد دلار سرمایه گذاری ارزی در این مناطق صورت گرفته است.
مشاور رییس جمهور، میزان واردات به مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در بازه زمانی سال های 92 تا 99 ،42 میلیارد دلار بوده دانست و افزود: 40 میلیارد دلار تولیدات مناطق آزاد و ویژه به سرزمین اصلی انجام گرفته است. مابه التفاوت ارزی واردات و صادرات مناطق آزاد ۹۰ میلیارد دلار مثبت است و با احتساب ۴۰ میلیارد دلار تولید داخلی، تراز تجاری این مناطق ۱۳۰ میلیارد دلار است.
بانک با تاکید بر اینکه مناطق آزاد نقش مهمی در اقتصاد کلان کشور داشتهاند، گفت: تراز تجاری مناطق آزاد کشور مثبت دو و نیم میلیارد دلار بوده است. این در صورتی است که فقط تراز تجاری مناطق آزاد کشور را در نظر بگیریم.
مشاور رئیس جمهور با اشاره به اینکه مناطق آزاد نیز در توسعه پیرامونی و هم امنیت پایدار کشور تاثیر دارند، گفت: مثلاً منطقه آزاد قشم از ۳۰ تا ۲۰ سال پیش با امروز قابل قیاس نیست. ما برای ایجاد مناطق آزاد مطالعاتمان را در دبیرخانه شورایعالی بر اساس مطالعات استان و شورای برنامه ریزی استان پیش میبریم. همچنین بر اساس سیاستهای کلان کشور برنامهریزیها را انجام میدهیم. در جایی که برنامهای را مناسب دیدیم، به صورت لایحه به دولت عرضه میکنیم. این مسئله پیش از آن در کارگروهی در شورایعالی مناطق آزاد بررسی میشود که نمایندگان اکثر دستگاههای کشور در آن حضور دارند.
او تاکید کرد: بررسی شرایط تصویب ۸ منطقه آزاد تجاری و صنعتی در دستور کار مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار دارد. مجلس کار کارشناسی بر روی این مناطق انجام داده است. از ایده نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه مناطق آزاد در یک چارچوب مشخص باشند استقبال می کنیم.
مشاور رییس جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، ایجاد سامانه پنجره واحد خدمات الکترونیکی در این مناطق را از اقدامات مهم دبیرخانه شورایعالی دانست و افزود: برای سهولت فعالیت سرمایه گذاران در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در حال حاضر 120 خدمت در قالب درگاه مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ارائه می شود که این تعداد تا پایان دولت به 250 خدمت افزایش پیدا می کند که ارتباطشان با همه ارگان های دولتی برقرار است.