به گزارش «نود اقتصادی»، هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نفت اظهار داشت: بنا به قانون قرار است پالایشگاهها و پتروپالایشگاهها در سواحل دریا و در عمق حداکثر 20 کیلومتری احداث شوند. موقعیت استقرار این واحدها باید به گونهای انتخاب شود که با حداقل هزینه، خوراک مورد نیاز را دریافت کنند. براساس آییننامه اجرایی، وزارت نفت به واحدهای مذکور برای جبران هزینه سرمایهگذاری تنفس خوراک میدهد. وزارت نفت تمام سرمایهای که در این حوزه وارد شود را به عنوان سرمایهگذاری ارزش گذاری شده مثل سایر تاسیسات پتروپالایشگاهی و پالایشگاهی محسوب خواهد کرد و به متولیان کار معادل همان رقم، تنفس خوراک یا خوراک نسیه تعلق میگیرد.
فلاحتیان علت تعیین زمان محدود برای اعلام آمادگی سرمایهگذاران را تلاش در جهت تسریع کار دانست و خاطر نشان کرد: ما تمایل داشتیم با توجه به اینکه نظر مقام معظم رهبری روی این موضوع بود، کار را در کوتاهترین زمان ممکن به سرانجام برسانیم. لذا برنامه زمانبندی شده را تهیه کردیم و انتظار داریم با توجه به اطلاع رسانیهایی که انجام میشود و نشستی که قرار است 6 اسفند با سرمایهگذاران برگزار شود، تعداد قابل توجهی از متولیان بخش خصوصی وارد این حوزه شوند.
معاون وزیر نفت افزود: اگر سرمایهگذاران تا اول خرداد نتوانند مستندات لازم را به وزارت نفت تحویل دهند، طبیعتا در این مرحله دیگر نمیتوانند مورد مقایسه و انتخاب قرار بگیرند و ما این مرحله را اجرایی میکنیم. در صورتی که خوراک باقی بماند، بلافاصله فراخوان جدید میدهیم تا در حد خوراک موجود سرمایهگذار جذب کنیم.
وی در مورد کمک دولت به سرمایهگذاران در بخش مطالعات فنی و اقتصادی این پروژهها اظهار داشت: هر طرحی بسته به موقعیت جغرافیایی، فاصلهاش با خوراک و میزان حجم و ظرفیت آن واحد پالایشگاهی، مطالعه فنی و اقتصادی خاص خودش را دارد. اما ما در راستای ایجاد فضای مقایسه عادلانه، مفروضات احداث پالایشگاهها را برای همه یکسان و متحدالشکل قرار دادیم. همچنین لیست اسامی مشاورینی که بالاترین رتبه و تجربه را در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی داشتند از سازمان برنامه و بودجه گرفتیم و در سایت وزارت نفت بارگذاری کردیم تا در صورت لزوم، سرمایهگذاران بتوانند به آنها مراجعه کنند و اطلاعات لازم را در اختیار مشاور و مهندس خود قرار دهند.
فلاحتیان درباره مبنای انتخاب نهایی متقاضیان سرمایهگذاری عنوان کرد: اگر فرض کنید بالقوه ظرفیت خوراک کشور دو میلیون بشکه باشد ولی تقاضا به سه میلیون بشکه برسد و همه این متقاضیان تمام مشخصات فنی و قدرت مالی، زمانبندی حرفهای و تمام اطلاعاتی که لازم است را داشته باشند، ما متناسب با ظرفیت دو میلیون به صورت عادلانه همه را تعدیل میکنیم تا آن 2 میلیون بشکه پر شود.
معاون وزیر نفت در مورد پیشبینی استقبال از این طرح گفت: اجرای این کار حرکت ملی و جهادی از هر دو بخش دولتی و خصوصی میطلبد. بخش خصوصی که وارد این عرصه میشود بایستی قادر باشد آورده نقدی مورد نیاز ساخت پالایشگاه را تامین کند. در این صورت نمیتواند پروژه در زمانبندی مشخص تحویل دهد. در حال حاضر نقدینگی قابل توجهی در کشور وجود دارد که همواره نقطه ضعف و موضوع آزار دهنده به شمار میرفته است اما اکنون این طرح میتواند آن را تبدیل به فرصت کند. واقعیت این است که اگر ما بخواهیم به این هدف برسیم، باید بتوانیم معادل حداقل 50 میلیارد دلار به صورت ریالی یا ارزی نقدینگی تأمین کنیم. یعنی در حدود 500 تا 600 هزار میلیارد تومان.
وی تصریح کرد: کمتر از یک سوم نقدینگی در اختیار مردم است. بنابراین من از افرادی که میخواهند در این قضیه سرمایهگذاری کنند، درخواست دارم اگر اراده قوی و توانایی لازم را در خود میبینند ورود کنند تا نه وقت خودشان و نه وقت کارگزاران نظام گرفته شود. در غیر این صورت خوراک را حبس میکنند و خروجی هم نخواهد داشت. در این وضعیت وقت و سرمایه کشور هدر میرود. بنابراین پاسخ به این سوال که تا چه اندازه از طرح استقبال میشود بسیار بسیار سخت است.
فلاحتیان اظهار داشت: ولی من اطمینان دارم جوانان و علاقمندان بسیار خوبی در این زمینه حضور دارند که میتوانند به افراد با تجربه کمک کنند تا این پروژه بزرگ را به سرانجام برسانیم و در سه الی چهار سال آینده خامفروشی به پایان برسد. این کار تو دهنی خیلی بزرگی به افرادی است که نظام ما را در جنگ اقتصادی قرار دادند و این تحریم ظالمانه را به کشور تحمیل کردند.