به گزارش «نود اقتصادی»، هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نفت در نشستی خبری در محل وزارت نفت با اشاره به اینکه مجلس در سال جاری قانونی تحت عنوان حمایت از صنایع پایین دستی نفت با سرمایههای مردمی را تصویب کرده است، ادامه داد: وزارت نفت باید ظرف دوماه آیین نامه را تصویب و یک مده بعد فراخوان عمومی را برای جذب سرمایهگذار برای پالایشگاههای جدید اعلام کند.
وی افزود: وزارت نفت کمتر از دو ماه آییننامه مورد نظر را با همکاری بخش دولتی و غیر دولتی و صاحبنظران این حوزه تدوین کرد و به تصویب هیات وزیران رسید.
فلاحتیان با اشاره به اینکه ظرفیت تولید نفت خام ایران ۳.۷ میلیون بشکه درروز است، گفت: ۱.۷ میلیون بشکه به مصرف داخل میرسد و ظرفیت ۲ میلیون بشکهای برای صادرات وجود دارد.
معاون وزیر نفت یکی از اهداف تحریم را جلوگیری از فروش نفت دانست و افزود: باید از خامفروشی پرهیز کرده و در داخل کشور زنجیره ارزش را در نفت خام و میعانات گازی تکمیل کنیم و محصولاتی تولید شود که بتوانیم در بازارهای جهانی بفروشیم.
به گفته فلاحتیان با اینکار علاوه بر مقابله با تحریمها، امکان کمک به اقتصاد نیز فراهم می شود.
وی تاکید کرد: این آیین نامه در ۲۹ دیماه به تصویب هیات وزیران رسیده و تا ۲۹ بهمن فرصت داشتیم تا فراخوان ساخت پتروپالایشگاهها را منتشر کنیم.
فلاحتیان با بیان اینکه روز ۱۳ بهمن سال جاری و شروع دهه فجر فراخوان عمومی را در تارنمای وزارت نفت قرار دادیم، گفت: بخشی در این تارنما ایجاد شده که به توسعه پتروپالایشگاه ها با سرمایه مردمی اختصاص پیدا کرده است.
وی افزود: جدولی در سایت وزارت نفت قرار گرفته که طی آن شرح فرآیند اجرایی ارسال درخواست سرمایه گذاری ثبت شده که شامل ۱۲ عنوان است.
معاون وزیر نفت ادامه داد: سعی کردیم تا آنچه که سرمایه گذاران برای ورود به این صحنه را نیاز دارند در اختیار آنها قرار دهیم، همچنین ششم اسفند سال جاری، جلسه تکمیلی خواهیم داشت تا توضیحات بیشتر داده شود.
فلاحتیان گفت: سرمایهگذارانی که در گذشته مجوز دریافت کرده بودند و طرحهای ارتقا ظرفیت و بهبود کیفیت را انجام میدادند چنانچه تمایل دارند از این آییننامه استفاده کنند به وزارت نفت اطلاع دهند.
وی با بیان اینکه باید حداکثر در عمق ۲۰کیلومتری از سواحل اقدام به این تاسیس پتروپالایشگاه ها کنند، افزود: سرمایه گذاران تا روز ۱۷ اسفند می توانند درخواست خود را ارسال کنند.
فلاحتیان تاکید کرد: بلافاصله بعد از دریافت درخواست سرمایهگذاران، از ۲۴ تا ۲۸ اسفند متقاضیان سرمایهگذاری به شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی مراجعه کرده و کد کاربری و کلمه عبور دریافت کنند.
وی ادامه داد: از ۲۹ اسفند سال ۹۸ تا ۳۱ اردیبهشت ۹۹ متقاضیانی که در خواست را ارسال و کد کاربری دریافت کردهاند باید اطلاعات لازم را در سامانه بارگذاری کنند.
معاون وزیر نفت گفت: این اطلاعات شامل گزارش فنی و اقتصادی طرح با رعایت موارد مربوطه در آییننامه اجرایی، تاییدیه بانک برای احراز توانمندی مالی متقاضیان، ارائه اسناد و مدارک مربوط به تجربه و صلاحیت عملیاتی و فنی، ارایه برنامه تامین مالی مورد نیاز، اسناد و مدارک لازم بر اساس نمونه فرم ها مانند اساسنامه شرکت، آگهی تاسیس و ... است.
وی با تاکید بر اینکه اطلاعات مورد نظر باید بدون نقص بارگذاری شود، گفت: مدارک و مستنداتی که ناقص باشد مورد قبول نیست و حق اعتراضی نخواهد بود.
به گفته معاون امور برنامه ریزی وزیر نفت اگر در این مرحله با توجه به میزان خوراک در دسترس، موفق به جذب سرمایهگذار نشدیم، در مراحل بعد این فراخوان تکرار خواهد شد.
وی ادامه داد: بعد از ۳۱ اردیبهشت سال آینده ۶۰ روز فرصت برای بررسی درخواستها و مدارک اقدام خواهد شد و مراحل پذیرش یا رد درخواست به آنها اعلام خواهد شد. بعد از آنکه شرکت های صاحب صلاحیت مشخص شدند، ظرف ۲۰ روز برای صدور مجوز اقدام خواهیم کرد.
فلاحتیان با بیان اینکه بخش اعظمی از قیمت تمام شده فرآوردهها مربوط به خوراک است، گفت: تنفس خوراکی برای سرمایهگذاران در نظر گرفتهایم به این صورت که خوراک به صورت نسیه و به عنوان تسهیلات صندوق توسعه ملی تامین خواهد شد.
وی تاکید کرد: این خوراک از محل سهم نفت و گازی که به صندوق توسعه ملی تعلق میگیرد تامین خواهد شد و بازپرداخت این خوراک نسیه مطابق مقررات صندوق توسعه ملی خواهد بود.
فلاحتیان با بیان اینکه ۳۰ درصد از سرمایه مورد نیاز توسط خود سرمایهگذاران انجام خواهد شد، افزود: ۷۰ درصد نیز از محل انتشار اوراق مشارکت، بازار سرمایه و تسهیلات بانکی تامین خواهد شد.
معاون وزیر نفت ادامه داد: در ۴ سال آینده با احداث این زیرساخت ها، نفت خام را دیگر به خارج از کشور صادر نمی کنیم تا هم درآمدها افزایش پیدا کرده و هم در مقابل تحریمها مقاوم شویم.
وی با تاکید بر اینکه این طرح مجلس شورای اسلامی است، گفت: باید همه تلاش کنیم قانون را اجرا کنیم.
فلاحتیان با بیان اینکه نمیتوان در بازار نفت به بهای اقتصاد ناتوان داخلی حضور داشته باشیم، افزود: اگر بتوانیم نفت خام را تبدیل به فرآوردههای گران کنیم، موفق خواهیم شد.
به گفته فلاحتیان، این طرحها به ۵۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد و به تعبیری نیازمند ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار میلیارد تومان سرمایه ریالی است.
وی با اشاره به اینکه اکنون نقدینگی زیادی در جامعه وجود دارد و با توجه به تحریم و عدم دسترسی به منابع فاینانس، میتوانیم با سرمایههای مردمی این پتروپالایشگاهها و پالایشگاهها را تاسیس کنیم.
وی با بیان اینکه مطالعاتی تا افق ۱۴۲۰ انجام شده که با توجه به رشد اقتصادی کشور، مشخص شده که ظرفیت تولید نفت خام به چه عددی خواهد رسید، گفت: در قالب این مطالعات در سه سناریو پیشبینی کردیم تولید نفت خام به کجا میرسد.
معاون وزیر نفت ادامه داد: اگر بخواهیم ظرفیت نفت خام را افزایش دهیم سرمایهگذاری بالایی میطلبد. با این حال باید تلاش کنیم در سالهای پیش رو ظرفیت تولید را افزایش دهیم و مصرف انرژی را در کشور بهینه کنیم.
وی با بیان اینکه اگر ظرفیت تولید نفت خام را در نظر بگیریم و مصرف داخلی را از آن کم کنیم، حدود ۲ میلیون بشکه نفت ظرفیت ساخت این پتروپالایشگاهها خواهد بود، افزود: از آنجا که ظرفیت این پتروپالایشگاهها میتواند متغیر باشد، تعداد آن نیز متفاوت خواهد بود و بستگی به طرحها و مدل مالی دارد.
فلاحتیان تاکید کرد: در تامین میعانات گازی محدودیت بیشتری داریم و تامین خوراک نفت خام مشکلی نیست.
منبع:ایرنا