به گزارش «نود اقتصادی»، در حالی که بانک مرکزی از ابتدای پیاده‌سازی طرح رمزهای دوم پویا اعلام کرده بود دریافت و فعال‌سازی این رمزها هیچ‌گونه هزینه‌ای را در بر نخواهد داشت اما اخیرا برخی افراد اظهار کرده‌اند که پیامک‌های ارسالی حاوی رمز دوم پویا از سوی بانک‌ها هزینه‌ای را از شارژ تلفن همراه آنها کسر می‌کند. به این ترتیب اگر چه بانک مرکزی تمامی بانک‌ها را از دریافت هر گونه هزینه در ازای فعال‌سازی اپلیکیشن‌ها و به طور کلی خدمات رمز پویا منع کرده است اما از آنجا که این رمزها از طریق پیامک در اختیار مشتریان بانکی قرار می‌گیرد، به محل جدیدی برای کاسبی و درآمدزایی اپراتورهای تلفن همراه تبدیل شده است.

بانک مرکزی از ماه‌ها پیش مصمم بود تا از طریق جایگزینی رمزهای پویا به جای ایستا، از سوءاستفاده‌های مالی همچون انواع سرقت‌ها، فیشینگ و دست‌درازی به اطلاعات بانکی کاربران در بستر اینترنت جلوگیری کند. این تصمیم البته در مقاطعی به دلیل عدم‌آمادگی سیستم بانکی به تاخیر افتاد تا اینکه در آخرین اولتیماتوم بانک مرکزی به بانک‌ها قرار شد از ابتدای دی‌ماه تنها رمزهای دوم پویا برای تمامی مشتریان بانکی فعال شوند.

با این حال با آغاز دی‌ماه و از آنجا که هنوز تمامی مشتریان اقدام به فعال‌سازی رمزهای خود نکرده بودند، این مهلت مجددا تا یکم بهمن‌ماه تمدید شد. بانک مرکزی همچنین در اطلاعیه‌ای اعلام کرد در جهت رفاه حال مردم و پیرو درخواست‌های مکرر از بانک‌ها و موسسات اعتباری و برای بالا بردن ضریب نفوذ طرح در آغاز اجرا، استفاده از سرویس پیامک برای دریافت رمز دوم پویا از هفته دوم دی‌ماه آغاز و به تدریج با اتصال بانک‌های مختلف تا انتهای ماه به انجام می‌رسد. گفتنی‌ است بانک مرکزی پیش از این از طریق اطلاعیه‌ها و مصاحبه مسئولان، مکررا اعلام کرده بود که فعال‌سازی و دریافت این رمزها هزینه‌ای را برای مشتریان در‌بر نخواهد داشت.

به‌رغم اعلام بانک مرکزی مبنی بر رایگان بودن دریافت رمز، برخی مشتریان بانکی اعلام کرده‌اند که دریافت رمز به صورت پیامک برای آنها هزینه‌بر بوده و از شارژ خط تلفن آنها کسر شده است. یکی از این همین مشتریان گفته است: برای دریافت رمز یک‌بارمصرف، روش پیامک را در یکی از بانک‌های بزرگ کشور انتخاب کرده‌ام، اما اکنون چند روزی ا‌ست که وقتی چهار شماره آخر کارت بانکی را برای دریافت رمز پویا به سرشماره بانک مربوطه ارسال می‌کنم، اپراتور تلفن همراه از من هزینه کسر می‌کند. او می‌افزاید: حتی زمان‌هایی که شارژ پولی تلفن همراه من کم است و به اندازه ارسال یک پیامک نباشد، بانک برای من رمز پویا ارسال نمی‌کند که این خود معضل بزرگی است. اما از آنجا که بانک مرکزی اعلام کرده است سیستم پیامکی برای دریافت رمز دوم پویا از نیمه دی‌ماه فعال خواهد شد، بررسی نحوه فعال‌سازی رمز پویا در سه بانک بزرگ ملی، صادرات و تجارت نشان می دهد که این بانک‌ها هنوز اقدام به فعال‌سازی سیستم پیامکی خود نکرده‌اند.

بهتر است بانک مرکزی برای این امر با اپراتورها به تفاهم رسیده و پیامک‌ها رایگان شوند. در غیر این صورت می‌توان پیامک‌های رمز پویا را نیز بستر جدیدی برای کاسبی اپراتورهای تلفن همراه در ابعاد وسیع از طریق فشار بر مردم دانست.