به گزارش «نود اقتصادی»، علی رضا کلاهی عضو اتاق بازرگانی تهران در خصوص اثرات عدم اجرا شدن قانون بین المللی FATF بر اقتصاد ایران گفت: روز گذشته مهاتیر محمد نخست وزیر مالزی در مصاحبهای اعلام کرد که ما از تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران حمایت نمیکنیم و اگر قرار است ایران تنبیه و تحریم شود باید این اقدام زیر نظر سازمان ملل و جامعه جهانی صورت بگیرد.
وی ادامه داد: موضوع FATF نیز یک قانون جهانی است ما باید بالاخره تصمیم بگیریم که آیا میخواهیم کشوری باشیم که فارغ از تحریم آمریکا و ترامپ با جهان ارتباط داشته باشیم یا خیر؟ آیا میخواهیم در چارچوب قوائد جهانی بازی کنیم یا خیر؟ این موضوع خیلی ساده است و پیچیدگی خاصی ندارد که امروز اینقدر کشور را درگیر خودش کرده است.
نایب رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: FATF یک مکانیزم تعریف شده در دنیا برای مبارزه با پولشویی است و هر کشوری که میخواهد در جامعه جهانی حضور داشته باشد باید این قانون را اجرا کنند ما ادعا میکنیم که تحریمهای آمریکا ظالمانه و غیرقانونی است که این موضوع مورد تایید بیشتر کشورهای دنیا است اما حالا میخواهیم با دست خودمان برچسب قانون شکنی را روی پیشانی خود بچسبانیم.
وی در پاسخ به این پرسش که اکنون بانک مرکزی ایران تحریم است و نقل و انتقال مالی انجام نمیشود پس عدم عضویت در این کنوانسیون چه تاثیری بر وضعیت فعلی خواهد گذاشت گفت: اکنون در بحث واردات غذا و دارو ما نقل و انتقالات بانکی داریم و چند بانک ایرانی خارج از کشور این کار را انجام میدهند با عدم اجرای قانون مبارزه با پولشویی همین اندک نقل و انتقالات نیز از دست خواهد رفت و در واردات غذا و دارو با مشکل مواجه خواهیم بود.
عضو اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: در چند روز گذشته من با چند نفر از مدیران شرکتهای دارویی خارجی صحبت کردم و آنها اعلام کردند که چند شرکت دارویی آمریکایی با وزارت خزانهداری آمریکا مکاتبه کردند و توانستند مجوزهای لازم را برای صادرات دارو و غذا به ایران را بگیرند و حتی اسامی چند بانک را جهت و انتقال مالی به این وزارتخانه دادند که وزارت خزانهداری آمریکا دو بانک ایرانی را قبول کرده و سه بانک ترکیهای را رد کرده است. اگر الان با دست خودمان از چارچوب نظام بانکی جهانی خارج شویم عملا این راه را نیز خواهیم بست، یکی از دفاعهای ما در جامعه بین الملل این است که آمریکا برخلاف قوانین بینالمللی ما را تحریم کرده است اما اکنون خودمان نیز داریم یکی از اصلیترین قوانین بین المللی را نقض میکنیم.
وی در پاسخ به استدلال آن دسته افرادی که میگویند امضا کردن این قانون چه چیزی عاید کشور میکند، تصریح کرد: با امضا نکردن این قانون چه چیزی عاید ما میشود؟ مثل اینکه بگوییم ما معاهده حمایت از حقوق کودکان را امضا نمیکنیم، خب هیچ اتفاقی رخ نمیدهد اما جامعه جهانی چگونه به ما نگاه خواهد کرد، با امضا نکردن آن چه چیزی به دست ما میآید.
وی در خصوص تاثیرات FATF بر رتبه ایران در شاخصهای بین المللی اقتصادی گفت: به طور حتم این قانون تاثیر مستقیمی در رتبه کسب و کار، امنیت اقتصادی و سایر شاخصهای بینالمللی خواهد داشت. شرکتهای بزرگ و کشورها وقتی با کشوری مبادلات تجاری انجام میدهند ابتدا به این مسائل توجه میکنند حال اگر نهادهای بین المللی پرچم سیاه بگذارند و اعلام کنند که در سیستم مالی ایران پولشویی صورت میگیرد هیچ کس ریسک سرمایهگذاری و یا انجام مبادلات تجاری با ایران را قبول نمیکند.