به گزارش «نود اقتصادی»، حسین راغفر، استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا اظهار داشت: زمانی که این صحبت در مورد دلار ۴۰ هزار تومانی را انجام دادم از این اتفاق به عنوان کودتای ارزی نام بردم. این سیاست نئولیبرالهاست که توانستند خواسته خود را اجرایی کنند و هنوز هم با قدرت میگویم قصد براندازی سیاسی را دارند.
وی افزود: امروز خیلیها به عرض بنده رسیدهاند که برخی سیاستهای اقتصادی که در کشور اجرا میشود، توجیه اقتصادی ندارد. تیرماه سال گذشته بود که گفتم اگر افزایش نرخ ارز که از پایان دی ۹۶ آغاز شده به همان میزانی که تا شهریور ادامه داشته تا پایان سال ادامه داشته باشد، نرخ دلار به ۴۰ هزار تومان خواهد رسید، اما برخی افراد این رقم را بهانه کردند و گفتند برخی اقتصاددانان میخواهند به دولت حمله کنند. گرچه اگر این حملات صورت نمیگرفت آنها قصد داشتند دلار را به ۴۰ هزار تومان برسانند.
راغفر با بیان این نکته که زمانی که نرخ دلار به ۶۰۰۰ تومان رسید دولت قیمت بلیت هواپیمای جمهوری اسلامی ایران را با دلار ۲۰ هزار تومان محاسبه و عرضه کرد گفت: دولت برای این رقم هدفگذاری کرده بود. همان گروههای ذینفوذ که اشاره کردم از دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کاغذ و خمیر کاغذ دریافت کردند و در یک ماه ۲۵۰ هزار تن در شرایطی که کشور با بحران کاغذ روبهرو بود به بهانه صادرات با دلار ۱۲ هزار تومان صادر کردند. در همین زمان برای اولین بار ایران محصولات کشاورزی به کشورهای افغانستان و پاکستان صادر کرد و ۷۵۰ هزار تن پیاز و سیبزمینی به این کشورها رفت که دلیل اصلی آن سقوط شدید ارزش پول ملی بود.
وی افزود: بحرانی که ناشی از این کسری کالاهای اساسی و نیازهای مردم داشت بروز میکرد هشدارها و اخطارهایی برای سیاستگذاران در کشور به همراه داشت و این تجربه نشان داد که بازار توان جذب و هضم دلار ده هزار تومانی را ندارد چه برسد به قیمتهای بالاتر.
استاد دانشگاه الزهرا در پایان گفت: رکود ایجاد شده در اقتصاد هم برای همین است. یک بررسی ساده نشان میدهد از سال ۹۶ تاکنون نرخ دستمزد بین ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش یافته، اما قیمت کالاهای اساسی چهار تا پنج برابر شده است. پایین آمدن قدرت خرید مردم کاهش تقاضا را به دنبال دارد.