به گزارش «نود اقتصادی» احمد توکلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: فروش اوراق مشارکت اقدامی خارجی است که سبب میشود دولت به صحنه بیاید و عوامل تولیدی را به خود تخصیص دهد؛ در نتیجه فضا برای دیگران یعنی همان بخش خصوصی تنگ میشود. اینکه برای اصلاح کسری بودجه اقدامات ما به برخی رفتارهای خاص خلاصه شود و به فکر درآمد جدید نباشیم و صرفا دنبال منابع تعیین درآمدی که استقراضی است برویم، اقدام درستی نیست. دولتها یا از داخل استقراض میکنند یا از سرمایه میخورند. صندوق توسعه ملی اگر با اصرار مقام معظم رهبری و پایمردی ما در مجلسهای هشتم و نهم ایجاد نمیشد و پول نداشت، درحالحاضر چه میخواستند بکنند؟ حال اگر دوساله صندوق را خالی کنند، دولت بعدی چه باید بکند؟
وی افزود: این بدهیهای ناشی از انتشار اوراق برای دولت بعد مشکل ایجاد میکند. درحالحاضر بخش اعظمی از اوراقی که منتشر میکنند، برای جبران سود اوراق پیشین است. به این روش «روش پونزی» میگویند. اوراق چاپ میکنند که سود اوراق قبلی را بدهند. این روند یک جایی متوقف میشود. نمیدانم تا چه زمانی این روند ادامه مییابد اما امکان استفاده از این روش محدود میشود. در دولت بعدی بهقدری سود اوراق قبلی بالا میرود که دولت بعدی هر اوراقی بفروشد، صرف پرداخت سود اوراق قبلی میشود و منبع جدیدی برای دولت نخواهد بود.
توکلی گفت: روند دولت برای جبران کسری بودجه به قرضکردن یا فروش مال یا قرض خارجی خلاصه میشود در حالی که این شیوهها به ذهن هر کسی میرسد. آدم عاقل برای جبران کسری به دنبال کاهش هزینهها، ریخت و پاشها و افزایش درآمد میرود. درآمد به مفهوم دریافت مالیات است. ما اصرار میکنیم مالیات وضع کنید. در حالی که وکلا و پزشکان مالیات حقه را نمیدهند، یکسری معافیتها هم وجود دارد که باید لغو شود و این روند اصلاح شود. دولت باید یکسری مالیات هم مثل مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر سود سپرده بانکی وضع کند. تقریبا 54 درصد منابع قابل وصول مالیاتی بیشتر تحصیل نمیشود که این روند باید اصلاح شود. باید مؤدیان جدید تعریف شود اما این اتفاق رخ نمیدهد. باید با فساد در سیستم مبارزه شود. اگر این اتفاقات رخ دهد، کشور میتواند روند اصلاح را طی کند.