به گزارش «نود اقتصادی» سیدحمید حسینی، کارشناس انرژی و عضو اتاق بازرگانی درباره تبعات خروج توتال از ایران ضمن ابراز بیاطلاعی از مفاد و جزئیات قرارداد توتال با ایران گفت: برخی معتقدند خروج آمریکا از برجام شامل شرایط اضطراری قرارداد نخواهد شد و شرکت توتال با خروج آمریکا از برجام نمیتواند قرارداد خود با ایران را ملغی کند و از ایران خارج شود بر این اساس ایران نیز میتواند از توتال شکایت کند؛ اما برداشت دیگری نیز وجود دارد که بر اساس آن، توتال مدعی است اگر تحریمها به هر نحوی بازگردد امکان همکاری با ایران را نخواهیم داشت، در واقع گفته میشود در مقدمه قرارداد، توتال با بیان این جمله راه فرار را برای خودش باز گذاشته و شرط ادامه حضورش در ایران را عدم بازگشت تحریمها برشمرده است، البته تفاوت این دو حالت با هم این است که اگر توتال خارج از ضوابط قراردادش از ایران خارج شود دیگر نمیتواند ادعایی درباره سرمایهگذاریهای انجامشده خود در ایران داشته باشد.
حسینی خاطرنشان کرد: حتی اگر هم ایران و وزارت نفت بتواند از توتال شکایت کند شاید چندان علاقهمند نباشد که از توتال شکایت کنند چراکه طرف ایرانی فکر میکند به هر حال در درازمدت و آینده میتواند با توتال همکاری کند. بالاخره در یک نوبت توتال خط شکنی کرده و علیرغم تحریمهای داماتو حاضر به حضور در ایران شد. لذا به خاطر برخی از مسائل، وزارت نفت چندان نمیخواهد وارد این مباحث شود.
وی درباره محرمانه بودن قراردادهای نفتی ایران تصریح کرد: این قراردادها در دسترس عموم نیست و فقط مقامات مسئول از متن آن اطلاع دارند. به هر حال ما رقبایی داریم که نمیتوان متن این قراردادها را منتشر کرد. ضمن اینکه نهادهای ناظر میتوانند بررسی کنند آیا طبق قراردادها توتال میتوانسته از ایران خارج شود یا نه؟ یعنی موضوع حقوقی است.
حسینی درباره امکان فروش اطلاعات نفتی ایران از سوی توتال به سایر کشورها از جمله قطر و تمهیدات پیشبینیشده در این راستا گفت: بالاخره یکسری شرکتها که به طور سنتی با ایران کار میکردند اطلاعات میادین نفتی ایران را دارند، با توجه به اینکه توتال هم سالها در ایران بوده هم در فاز یک و طراحی برخی فازهای پارس جنوبی حضور داشته و حتی در فازهای قطر هم شراکت داشته است، وقتی به ایران بازگشت و فاز 11 را در اختیار گرفت قطعاً اطلاعاتش از میادین نفتی ما کاملتر هم شده است، ولی شرکتهای بزرگ ضوابط و چارچوبهایی دارند که حاضر نیستند منافع بلندمدتشان را با فروش اطلاعات یک کشور به کشور دیگر به خطر بیندازند.
لذا در اینکه توتال از میادین ما اطلاعات ارزشمندی دارد و امکان فروش این اطلاعات نیز وجود دارد و با حضور مجددش در ایران نیز این اطلاعات کاملتر شده است شکی نیست، اما من بعید میدانم دست به چنین کاری بزند.