«نود اقتصادی»:قائم مقام مدیرعامل شرکت راه آهن گفت: با وجود فشار آمریکا، شرکت های خارجی در بخش حمل و نقل ریلی به طور رسمی اعلام کرده اند که به اجرای تعهداتشان با طرف ایرانی پایبند هستند.

حسین عاشوری » روز دوشنبه در جمع خبرنگاران افزود: نگران اجرای قراردادهای منعقده با شرکت های خارجی نیستم، زیرا تحریم ها موضوع جدیدی نیست؛ اگرچه آزار دهنده است اما در سال های گذشته با وجود تحریم های ظالمانه به خوبی توانستیم آن را مدیریت کنیم.

وی خاطرنشان ساخت: اکنون برخی از شرکت های فعال در حوزه حمل ونقل ریلی در آستانه امضای قراردادهای جدیدی با شرکت های ایرانی اند.

قائم مقام مدیرعامل شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران به امضای قرارداد تامین مالی ساخت 6 هزار واگن باری با استفاده از فینانس روسیه اشاره کرد و افزود: این قرارداد بخشی از تعهدهای شرکت های خارجی در ایران است و مقرر شده تا 2 سال آینده 6 هزار واگن باری با مشارکت شرکت روسی در کشورمان تولید شود.

عاشوری یادآورشد: در بخش تامین ناوگان مسافری، همکاری شرکت های ایرانی با چند شرکت بین المللی آغاز و در 2 سال گذشته بیش از 130 واگن مسافری وارد ناوگان ریلی شده است؛ ضمن اینکه سال گذشته 2 رام قطار ریل باس که در داخل کشور تولید شده وارد ناوگان شد و سه رام قطار ریل باس دیگر در چند ماه آینده وارد ناوگان ریلی کشور می شود.

وی در ادامه گفت: در برنامه ششم توسعه مقرر شده 30 درصد بار و 20 درصد مسافر کشور با شبکه ریلی جابجا شوند؛ آمارها نشان می دهد اکنون 12 درصد مسافر در کشور با راه آهن جابجا می شوند که بیانگر رشد 11 درصدی در این بخش نسبت به سال گذشته است.

قائم مقام مدیرعامل شرکت راه آهن تاکید کرد: با وجود اینکه دولت از فعالیت شرکت های بخش خصوصی در حمل ونقل ریلی حمایت می کند و توسعه شبکه ریلی کشور به طور جدی در دستور کار قرار دارد، اما بازهم مزیت های راه آهن به عنوان حمل و نقل سبز در کاهش مصرف سوخت، آلاینده ها و سوانح رانندگی ناشناخته مانده است.

وی افزود: باید با فرهنگ سازی مناسب، شرکت های خصوصی برای توسعه کسب و کارهایشان در این بخش بیش ازپیش تشویق شوند.

عاشوری، سرعت حرکت قطارها(سرعت بازرگانی) در افزایش بهره وری در بخش حمل ونقل ریلی را از مهمترین اهداف شرکت راه آهن برشمرد و گفت: با عملکرد مناسب اکنون مدت جابجایی کالا در یک مسیر 1600 کیلومتری از 10 روز به سه روز کاهش یافته است و 42 درصد قطارهای باری به صورت برنامه ای نسبت به جابجایی کالا در شبکه ریلی اقدام می کنند.

وی به مزیت های توسعه ترانزیت در شبکه ریلی کشور نیز اشاره کرد و افزود: ترانزیت ریلی در سال 1392 به پایین‌ترین میزان خود رسید، اما با برنامه ریزی در سال 1393 که هنوز تحریم‌ها وجود داشت، شاهد رشد 100 درصدی ترانزیت بودیم.

وی ادامه داد: این رشد در سال‌های بعد از رفع تحریم‌ها نیز ادامه داشت به طوری که در 2 ماهه نخست امسال در مقایسه با سال گذشته 70 درصد افزایش یافته است.

به گفته این مقام مسئول در شرکت راه آهن، در سال 1393 بخشی از نگرانی‌های صاحبان کالا برای ترانزیت کالاهای خود از طریق شبکه ریلی ایران در حوزه بیمه، گمرک و نقل و انتقال پول برطرف شد تا همچنان با رشد ترانزیت کالا در شبکه ریلی کشور شاهد افزایش درآمدهای ملی باشیم.

قائم مقام مدیرعامل شرکت راه آهن به اهمیت فعالیت بخش خصوصی در این بخش نیز اشاره کرد و افزود: برای تشویق فعالیت بخش خصوصی در این بخش با رویکردهای حمایتی در چهار سال گذشته تعرفه 55 درصدی حق دسترسی شرکت های ریلی به شبکه به 25 درصد کاهش یافت و شرکت راه آهن برای جابجایی بارهای بزرگ نیز تخفیف های مناسبی برای صاحبان کالا در نظر گرفته است.

عاشوری اضافه کرد: در راستای ارتقا ایمنی در شبکه ریلی کشور در سال های گذشته، واگن‌های مسافری با عمر بالای 50 سال و بالای 40 سال از رده خارج شدند و اکنون از رده خارج شدن واگن های مسافری بالای 30 سال در دستور کار قرار گرفته است.

وی گفت: برخی از شرکت های ریلی درخواست کرده اند با توجه به کمبود ناوگان، مدتی این اقدام به تعویق افتد و اکنون این درخواست در شرکت راه آهن در دست بررسی است.

عضو هیات مدیره شرکت راه آهن در پاسخ به خبرنگار ایرنا در باره راه اندازی قطار تبریز - وان نیز گفت: این قطار تا سه هفته آینده در این مسیر کار خود را آغاز می کند؛ با توجه به بازسازی خطوط ریلی برای افزایش سرعت قطارها به 250 کیلومتر توسط راه آهن ترکیه در مسیر آنکارا و استانبول، راه اندازی قطارهای بین المللی در این مسیر از برنامه های آینده راه آهن است.