به گزارش «نود اقتصادی» حسن روحانی، رئیسجمهور، پنجشنبه، در جلسه ستاد ملی بازآفرینی شهری، دستور ساخت ١٠٠ هزار مسکن را صادر کرد؛ خانههایی که قرار است در گام اول در بافتهای فرسوده و به کمک توسعهگران (بهروزشده انبوهسازان مسکن با تکلیفی بیشتر) در اراضی دولتی ساخته شوند. هوشنگ عشایری، سرپرست شرکت عمران و بهسازی شهری ایران از برطرفشدن نقاط ضعف طرح قبلی برای احیای بافتهای فرسوده خبر میدهد و تلاشهایی که بناست به کمک بخش خصوصی، دولت و مردم برای بازآفرینی این مناطق در ٢٧٠ محله کلید بخورد. این مقام مسئول در این گفتوگو علاوهبر شفافسازی این طرح، به موردی اشاره میکند که بحث را کمی با چالش مواجه کرد.
چندی پیش مدیرعامل بانک مسکن گفته بود تراز منابع و مصارف صندوق پسانداز مسکن یکم در حال منفیشدن است و این احتمال وجود دارد که صندوق نتواند به تعهدات تکلیفی خود عمل کند. بر اساس هشدارهایی که رحیمیانارکی اعلام کرده بود، احتمال ورشکستگی صندوق پسانداز مسکن یکم وجود دارد؛ بهخصوص که طراحی صندوق بهگونهای است که تجهیز آن بهسختی انجام میشود و درصورتیکه روشهای تجهیز آن را تغییر ندهند، سقوط این صندوق محتمل خواهد بود. این سخنان رحیمیانارکی را عشایری کاملا رد میکند و از اشتباه کلامی او خبر میدهد. به گفته عشایری، احتمالا منظور این مقام مسئول، افزایش سرمایه است، زیرا در مقطعی میزان وام از میزان دریافتی بانک بیشتر میشود؛ این بهمعنای سکته است، نه ورشکستگی. به گفته او، به محض اینکه رسوب وامها اتفاق میافتد، سرمایه دوباره جایگزین میشود. بانک مسکن میگوید دولت باید به من در این مقوله کمک کند. نهایتا چند ماه پرداخت وام را متوقف میکند تا جبران شود. این یک امر طبیعی است و به معنی ورشکستگی نیست.
در برنامه قبلی، دولت وعده پرداخت یارانه را به وامگیرندگان داده بود. دولت از محل یارانهها پیشبینی کرده بود، اما در تأمین نیازهای خود از محل هدفمندکردن یارانهها بازماند. طبیعتا نتوانست خودش را اداره کند و به جای دیگری هم قرض دهد. سال اول مردم استقبال کردند، ٤٠، ٥٠ هزار نفر ثبتنام کردند و وام گرفتند و بعد متوجه شدند بانک به دولت اعلام کرد که من فعلا پول ندارم و تا به حال هم یک ریال داده نشده.
مدل صندوقها به این صورت است؛ پولی که از مردم میگیرند، امروز یک نفر ثبتنام میکند، ماه ١٢ مثلا ٣٠٠ هزار نفر. مدام پول زیاد میشود. از سال دوم، وام پرداخت میکنند. در نقطهای میزان وام از میزان دریافتی بیشتر میشود. این ورشکستگی نیست، سکته است. به محض اینکه رسوب وامها اتفاق میافتد، سرمایه دوباره جایگزین میشود. بانک مسکن میگوید این نقطه را دولت به من کمک کند. نهایتا چند ماه پرداخت وام را متوقف میکند تا جبران شود. این یک امر طبیعی است و به معنی ورشکستگی نیست. باید بگویند در نقطهای دچار کسری میشویم که دولت باید تأمین کند. تا اقساط وامهای اولیه برگردد، نقدینگی کم میشود و دولت باید جبران کند.