محمدعلی ضیغمی معاون وزیر سابق بازرگانی در گفتگو با «نود اقتصادی» در خصوص توقف افزایش قیمت نان با دستور رئیس جمهور اظهار کرد: من با ثابت نگه داشتن بدون منطق قیمتها موافق نیستم. در هر صورت وقتی هزینه‌های تولید برای هر کالایی افزایش پیدا می‌کند، باید قیمت آن را افزایش دهیم.

وی افزود: درست است که نان یک کالای استراتژیک است، ولی تعدیل قیمت منطقی آن با حفظ جمیع جهات اقتصادی و اجتماعی امکان پذیر است. وقتی این تعدیل منطقی قیمت نباشد تولید کننده از کیفیت و وزن کالایش کم می‌کند، غش در معامله ایجاد می‌کند، چون او هم می‌خواهد فعالیت اقتصادی کند از آن درآمد مشروع داشته باشد.

این مقام سابق مسئول گفت: اگر ما اجازه درآمد مشروع را به تولید کننده ندهیم، وی را به سمت درآمد نامشروع سوق داده‌ایم. ما هر سال افزایش تورم را داریم، افزایش دستمزد را داریم و بعضا افزایش قیمت سوخت را هم داریم، حالا اگر کالای تولیدی اجازه افزایش قیمت را نداشته باشد، برای تولید کننده مشکل به وجود می‌آید.

تولید کننده درآمد منطقی و مشروع به دست نیاورد، مصرف کننده اثرش را می‌بیند

ضیغمی تصریح کرد: حتما اگر تولید موفق به کسب درآمد مشروع و منطقی خودش از سطح اقتصاد کشور نشود، مصرف کننده اثر آن را در کیفیت، وزن و مطلوبیت کالا می‌بیند. اگر در زمان منطقی خودش اصلاح قیمت انجام شود، افزایش قیمتها روی هم تلنبار نمی‌شود.

وی عنوان کرد: اگر یک دفعه قیمت را افزایش دهند به همه فشار وارد می‌شود و مصرف کننده دنبال دلیل این افزایش قیمت ناگهانی می‌گردد. وقتی در زمان منطقی خودش این افزایش قیمت اتفاق بیفتد مردم هم توجه می‌کنند که یک تورم و افزایش دستمزدی وجود دارد که به همان میزان به کالاهای تولیدی هم منتقل می‌شود.

به دنبال افزایش قیمت نان می‌توان یارانه مردم را افزایش داد

معاون وزیر سابق بازرگانی افزود: مگر اینکه دولت بخواهد یارانه‌ای را به این مسئله اختصاص دهد. یعنی دولت بخواهد ضرر و زیان تولید کننده را تامین کند. ما چند سال پیش گفتیم که می‌خواهیم یارانه‌ها را حذف کنیم و مستقیم به خود مردم بدهیم بنابراین باید یارانه نقدی مردم افزایش پیدا کند و در کنار آن اصلاح قیمت انجام شود که مشکلی برای هیچ کدام از طرفین (تولید کننده و مصرف کننده) ایجاد نشود.

ضیغمی خاطرنشان کرد: هر افزایش قیمتی فشارش را به اقشار آسیب پذیر منتقل می‌کند، به ویژه نان که کالای اساسی‌تر مردم است و مردم کم درآمدتر هم از آن بیشتر استفاده می‌کنند. این افزایش قیمت یا باید به شکل یارانه جبران شود یا موارد دیگر که باید ببینم دولتمردان برای این مقوله مهمی چه تدبیری را اتخاذ کردند.

نباید کار را به دخالت روحانی می‌کشاندند

وی با اشاره به دستور رئیس جمهور برای توقف گرانی نان نیز به «نود اقتصادی» گفت: ما ستاد تنظیم بازار، شورای آرد و نان و اتاق اصناف داریم که باید در این زمینه با هم بحث کرده باشند و اصلا نباید نیازی به دخالت ریاست محترم جمهور باشد. باید آنقدر منطقی و کارشناس عمل شود که دیگر آنجا منتهی نشود که رئیس جمهور شخصا ورود کند.

معاون وزیر سابق صنعت بیان کرد: اگر رئیس جمهور دخالت کرده به نظر می‌رسد که این کار ابعاد اجتماعی داشته و آقای رئیس جمهور صلاح دیده که به این مسئله ورود کند و دستور توقف دهد که کارشناسی بیشتری روی این تصمیم انجام شود.

ضیغمی گفت: نان یک کالای خاص است که افزایش نیافتن قیمت آن در این سه سال هم احتمالا به همین علت است. باید ابعاد مختلف این تصمیم سنجیده شود که هم به مردم فشار نیاید و هم تولید کننده بتواند تولید را انجام دهد و خدای نکرده مجبور به تخلف نشود.