به گزارش «نود اقتصادی» بهروزهادی زنوز گفت: واقعیت این است که در سال ۹۶ تحلیلها نشان میدهند که تولید نفت نمیتواند به جز مقدار مختصری افزایش پیدا کند، بنابراین ظرفیت بلااستفادهای که در سالهای گذشته در بخش نفت وجود داشت و بهرهبرداری از آن منجر به دستیابی به رشد اقتصادی بالا در سال ۹۵ شد، در سالجاری قابل تکرار نخواهد بود.
این کارشناس اقتصادی افزود: ضمنا در زمینه تنشهای سیاسی موجود میان کشور ما و عربستان، متحد شدن کشورهای منطقه عیله ایران، موضع ترامپ و تحریمهای جدید کنگره ایالات متحده آمریکا علیه اقتصاد ایران و سپاه پاسداران اسلامی، میتوان گفت که احتمال جذب سرمایهگذاری خارجی تاحدود زیادی از کشور سلب شده است.
وی تصریح کرد: همچنین کسری بودجه بالای دولت در کنار وضعیت بیمارگونه سیستم بانکی کشور که توانایی برآوردهسازی نیازهای بخش خصوصی را ندارد، بر بحرانها دامن خواهد زد.
زنوز تاکید کرد: لذا مجموعه این عوامل نشان میدهد که گرایشهای تورمی در ایران بالا خواهد رفت و نرخ ارز نیز با روند افزایشی فزاینده خود، در نهایت منجر به بالا رفتن هزینههای تولید در کشور خواهد شد که در نتیجه افزایش تورم را در پی خواهد داشت.
این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: بنابراین به نظر نمیرسد با قیمتهای جاری نفت، معجزه اقتصادی را در سال ۹۶ شاهد باشیم و به نظر میرسد رشد اقتصادی حداکثر در محدوده سه تا چهار درصد خواهد بود.
وی در زمینه توانایی دیگر بخشهای اقتصادی برای جبران کاهش رشد اقتصادی به واسطه افت فروش نفت، خاطرنشان کرد: به نظر میرسد ساختوساز بخش خصوصی تکانهایی خورده است ولی اطلاعات موثقی در دست نیست و نمیتوان مطمئن بود که این تغییرات منجر به سرمایهگذاری بیشتر در این بخش خواهد شد یا خیر، لذا شواهد روشنی برای پیشبینی از رونق این بخش هماکنون وجود ندارد.
زنون ادامه داد: همچنین باید گفت که خشکسالی کشور بر روی بخش کشاورزی تاثیر منفی خواهد داشت و نمیتوان نسبت به رونق این بخش نیز امیدوار بود. این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: در بخش تولید و صنعت هرچند میتوان به صنایعی همچون پتروشیمی و خودروسازی امیدوار بود تا در سالهای پیش رو روند رو به رشدی را در پیش گیرند. وی فزود: در ارتباط با بخش خدمات نیز میتوان گفت که خدمات بانکی در ایران وضع مناسبی ندارد اما خدمات گردشگری در صورت فراهم شدن زیرساختها امکان کمک به رشد اقتصادی کشور را خواهد داشت؛ هرچند باید توجه داشت فراهم شدن زیرساختها به ویژه در بخش حملونقل یکشبه میسر نخواهد شد.
زنون اظهار کرد: با توجه به وضع نامناسب ما در حملونقل هوایی و عدم تجهیز ناوگان هوایی کشور نمیتوان در صورت ادامه این روند، رشد اقتصادی پایداری را در این بخش متصور بود. ضمن اینکه در بخشهای رستوران و هتلداری نیز دارای ضعفهایی هستیم که در کنار نگرش مسوولان کشوری و ناهماهنگی میان دستگاههای حکومتی و عدم حمایت موثر آنها از این بخش، بر مشکلات دامن میزند و تنها در صورت فراهم شدن چنین زیرساختهایی میتوان به توسعه و رونق این بخش در اقتصاد کشور و پر کردن جای خالی نفت در رشد اقتصادی سالهای پیشرو امیدوار بود.