«نود اقتصادی»:مدیرعامل شرکت راه‌آهن با اعلام اینکه ریل و جاده در هیچ کجای جهان با یکدیگر رقیب نیستند بلکه تکمیل‌کننده هم در شبکه حمل‌ونقل کشور محسوب می‌شوند، گفت:در۴ سال گذشته میزان حمل بار با شبکه ریلی ۲۵ درصد افزایش یافته است.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اقدامات انجام‌شده در بخش ناوگان اظهار داشت: با استفاده از وجوه اداره شده بخش خصوصی توانست به تولید ناوگان روی آورد. همچنین به کمک منابع مالی کشور تدبیر شد که ضمن استفاده از وام کشور روسیه قرارداد مشارکت بین تولیدکنندگان داخلی و روسی برای تأمین ۶۰۰۰ واگن‌ باری منعقد شود که پس از اضافه شدن ۲۰۰۰ واگن در سه سال گذشته در آینده شاهد افزایش ۶۰۰۰ واگن جدید به ناوگان خواهیم بود.

وی خاطرنشان کرد: با استفاده از همین مدل تأمین مالی واگن‌های باری موردنیاز تأمین می‌شود و حدود ۲۸ هزار واگن باری برای پاسخگویی به ۱۹۸ هزار تن اعلام‌شده در برنامه ششم توسعه نیاز داریم.

معاون وزیر راه و شهرسازی در ادامه بیان داشت: برای تأمین نیرو‌های کشش نیز با همکاری شرکت‌های مپنا و زیمنس۱۵۰ لکوموتیو دیزل وارد بخش ناوگان باری کشور شد و در ادامه باید ۳۰۰ لکوموتیو دیزل به از بخش دولتی و همین مقدار از سوی بخش خصوصی وارد ناوگان شود.

مدیر عامل شرکت راه‌آهن با اشاره به اقدامات انجام‌شده در بخش زیربنای ریلی ابراز داشت: خط راه‌آهن  کرمان- سیرجان به طول ۲۰۰ کیلومتر با رقم سرمایه‌گذاری بیش از ۸۰۰ میلیارد تومان توسط بخش خصوصی به سرانجام خواهد رسید و بدین ترتیب  ظرفیت بار افزایش خواهد یافت. به‌علاوه مسیر بافق- خواف با جدیت به دنبال دوخطه کردن آن هستیم که با توجه به توسعه  سنگان یکی از مهم‌ترین مسیرها برای افزایش ظرفیت باری  کشور است که هم از طریق منابع دولتی، منابع تأمین مالی خارجی و سرمایه‌گذاری داخلی، مدلی طراحی شده است تا این خط هم به سرانجام برسد و گزارش انعقاد قرارداد آن  به سمع و نظر مردم برسانیم.

محمدزاده خاطرنشان کرد: یکی از نکاتی که بار بر روی ریل افزایش یابد سیاست‌های مقام معظم رهبری در بند ۲۵ سیاست‌های ابلاغی است که به اتصال شبکه ریل به مناطق پر بار تأکید دارد و ما در این راستا توسعه  خطوط آنتنی به مراکز توسعه بار را پیگیری می‌کنیم  که اقدام با کمک  سرمایه‌گذاری مشترک صاحبان کالا، بخش‌های حمل‌ونقل و شرکت راه‌آهن انجام خواهد شد که بخشی از آن انجام‌شده است و تا پایان سال ۱۰۰ کیلومتر از این خطوط به شبکه ریلی  متصل می‌شود.

معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین به حمل‌ونقل مسافر ریلی اشاره کرد و گفت:  در راستای کاهش عمر ناوگان مسافری  واگن‌هایی با عمر بیش از ۵۰  و ۴۵ سال از شبکه خارج شدند که این مسئله منجر به کاهش تعداد واگن‌های داخل شبکه شد که بخشی از کمبود  به تأمین واگن و بخش دیگر به کمک افزایش بهره‌وری از ناوگان موجود و گردشی کردن واگن‌ها جبران شد. به‌طوری‌که با افزایش صندلی ایجادی از کاهش ظرفیت جلوگیری شد.

وی با اشاره به توسعه حمل‌ونقل حومه‌ای بیان داشت: در اغلب کشورهای جهان سهم حمل‌ونقل حومه‌ای از حمل‌ونقل مسافر در یل بیش از ۳۰ درصد است و در بسیاری از کشورهای دنیا سهم حمل‌ونقل حومه‌ای حدود ۵۰ درصد از طریق ریل است که این عدد در داخل کشور حدود یک درصد بوده که امروز به دو درصد رسیده است. یعنی در  سال ۹۵ از ۲۳ میلیون مسافر ریلی جابجا شده در کشور  حدود ۵.۵ میلیون نفر مسافر حومه‌ای بودند.

مدیرعامل شرکت راه‌آهن وعده داد: امیدواریم در سال ۱۴۰۰ بتوانیم به عدد حمل بیش از ۴۰ میلیون مسافر حومه‌ای دست‌یابیم و این عدد به‌راحتی قابلیت برنامه‌ریزی و دستیابی دارد. در تهران روزانه بیش از ۱ میلیون مسافر از حومه وارد تهران و خارج می‌شوند که در سال بیش از ۷۵۰ میلیون مسافر حومه‌ای در تهران خواهیم داشت که اگر ۱۰ درصد بر روی  ریل جابجا شود. ۷۵ میلیون مسافر از این طریق جابجا خواهد شد. این در حالی است که روزانه ۵۰۰ هزار خودرو از حومه به شهر تهران وارد می‌شود.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره تا سیس شرکت قطارهای حومه‌ای یادآور شد: این شرکت  بر اساس مصوبه قانون برنامه ششم زیرمجموعه شرکت راه‌آهن تأسیس خواهد شد. برای تأمین ناوگان برای قطارهای حومه‌ای مذاکراتی انجام‌شده تا به کمک تولیدکنندگان داخلی و تأمین‌کنندگان کره‌ای بتوانیم ریل‌باس برای حجم حومه‌ای تولید شود.

مذاکرات این قرارداد ب نتایج نهایی رسیده است و امیدواریم در سال جاری قرارداد آن بین کنسرسیوم ایرانی-کره‌ای و راه‌آهن به‌عنوان خریدار منعقد کنیم.

به گفته محمدزاده، مبلغ قرارداد بیش حدود ۷۰۰ میلیون یورو در مرحله اول خواهد بود و طی چند مراحل ادامه خواهد یافت تا ناوگان قطارهای حومه‌ای شهرهای تهران، مشهد، تبریز، اصفهان، اهواز،‌یزد و اغلب شهرهای بزرگ تأمین شود.

مدیرعامل شرکت راه‌آهن با اشاره به قرارداد برقی کردن راه‌آهن تهران-مشهد گفت: این قرارداد به سرانجام رسید و مسئله تأمین سهم ایرانی با تدبیر دولت در حال نهایی شدن است و امیدواریم تا قبل از پایان دی‌ماه lc این قرارداد گشایش میابد. البته مشاور پروژه حدود ۶ ماه است که کار خود را آغاز کرده است.

وی افزود: قرارداد برقی کردن گرمسار-اینچه برون در آینده نزدیک گزارش آن به سمع و نظر مردم خواهد رسید و بدین ترتیب می‌توان در حوزه بار و مسافر  به این پروژه‌های بزرگ اشاره‌کنیم.