«نود اقتصادی»- دبیر انجمن صنفی سی ان جی ایران گفته است که جایگاههای "سی ان جی" در ایران به مرور کارکرد خود را از دست میدهند و افزوده که روند تاسیس جایگاههای سی ان جی در ایران سال به سال کاهش مییابد.
درحال حاضر، دستکم 2400 جایگاه سی ان جی در ایران وجود داشته که از این مقدار، 850 باب آن دو منظوره بوده و 250 باب دیگر هم تک منظوره است، بنابراین 1300 جایگاه باقی مانده تک منظوره بوده و متعلق به شهرداریهای سراسر کشور است.
مرتضی ابراهیمی مقدم در گفتگو با «نود اقتصادی» تاکید کرده که نمودارها نشان میدهد که مصرف سی ان جی در کشور از تغییر چندانی برخوردار نیست، حال آنکه روند مصرف بنزین در کشور رشد جدی در هر سال داشته است.
وی در توضیح دلایل مصرف اندک سی ان جی در کشور، به سه دلیل مهم اشاره کرده و اذعان داشت که دلیل نخست، ناشی از نداشتن تناسب لازم و منطقی بین قیمت سی ان جی و بنزین در کشور بوده، زیرا باید بنزین را به قیمت تمام شده در کشور عرضه کرد.
از نگاه او، بهای عرضه مناسب بنزین منوط به در نظرگرفتن قیمت آن به 90 درصد فوب خلیج فارس به اضافه لحاظ کردن هزینه نقل و انتقال و همچنین محاسبه ذخیره سازی و کارمزد جایگاه داران است.
دلیل دوم از نظر دبیر انجمن صنفی سی ان جی ایران، شامل بالا بودن قیمت سی ان جی در کشور بوده که شرکت ملی گاز ایران گرانترین گازی که تحویل مشتریان در بازار داخل می دهد سوخت سی ان جی بوده که این قیمت برابر با سوخت تحویلی به پتروشیمیها است؛ با این تفاوت که پتروشیمی ها با تولید کالا از سی ان جی آن را به بهای دلار به بازار های خارجی عرضه می کند.
به گفته ابراهیمی مقدم، دلیل دیگر روند انکد مصرف سی ان جی، ناشی پایین بودن کیفیت خودروهای پایه گاز سوز بوده که این خودروها، مخزن سوخت خود را در صندوق عقب جاسازی میکنند، حال آنکه خودروهای خارجی پایه گاز سوز، مخزن سوخت آنها در کف ماشین جاسازی شده و پیمایش 500 کیلومتر درهرباک دارند.
وی خواستار آن شد تا دولت اجازه دهد که خودروهای باکیفیت پایه گاز سوز با تعرفه صفر وارد کشور شود تا استفاده از سی ان جی در کشور با رغبت بیشتری مواجه شود.
دبیر انجمن صنفی سی ان جی ایران گفت که دولت در چهار سال گذشته تنها دو مورد حمایت از صنعت سی ان جی داشته و بعد از آن هیچ اقدام خاصی در مورد سی ان جی در کشور صورت نداده است.
ابراهیمی مقدم،با بیان اینکه سوخت ال پی جی، با هدف انتقال سوخت به روستاییان محروم و فاقد سوخت صورت می پذیرد، خبر داد که در حال حاضر روزانه 11 میلیون لیتر مکعب از ال پی جی مورد نظر به مصرف خودروهای گاز سوز می رسد.
وی اضافه کرد که اکنون مصرف روزانه سی ان جی 21 میلیون متر مکعب بوده که تعیین تکلیف بهای ال پی جی، 11 میلیون متر مکعب دیگر به مصرف سی ان جی کشور افزوده می شود.
درحال حاضر بهای هر متر مکعب سی ان جی در جایگاههای عرضه سوخت 414 تومان بوده که به گفته دبیر انجمن صنفی سی ان جی کشور از سال 92 تا اکنون تغییری نداشته است.