به گزارش «نسیم آنلاین»با مصوبه جدید سیاستگذار پولی اجازه دسترسی انبوهسازان به تسهیلات صندوق پسانداز مسکن «یکم» برای تامین مالی ارزانقیمت ساختوسازهای بافت فرسوده، صادر شد اما ضوابط جاری در بانک عامل بخش مسکن برای پرداخت وام یکم، از برقراری «اتصال ناقص» بین صندوق و انبوهسازان حکایت دارد.
کمیسیون اعتباری بانک مرکزی به تازگی تصویب کرد بانک مسکن اجازه دارد تا سقف مشخص 1000 میلیارد تومان تسهیلات مسکن یکم برای ساختوساز در بافتهای فرسوده به انبوهسازان پرداخت کند که نرخ سود این تسهیلات 8 درصد تعیین شد.
هرچند که اجرای این مصوبه مستلزم رفع یک نقص و همچنین تحقق یک پیش شرط است.
مطابق مقرراتی که از دو سال قبل فرآیند پرداخت تسهیلات از محل صندوق پسانداز مسکن یکم بر مبنای آن انجام میشود ودر سایت اطلاعرسانی بانک عامل بخش مسکن درج شده، وام خانه اولیها از محل این صندوق به هر فرد تسهیلات گیرنده یا متقاضی دریافت تسهیلات، صرفا یک فقره اختصاص داده میشود طوری که هر فرد تنها مجاز به استفاده از یک فقره تسهیلات از صندوق پسانداز یکم مسکن است.
مطابق با بند 6 ضوابط بانک عامل بخش مسکن برای پرداخت تسهیلات از محل صندوق پسانداز یکم مسکن، «هر فرد تنها مجاز به استفاده از یک فقره تسهیلات در قالب صندوق پسانداز مسکن یکم است»؛ یعنی بانک عامل بخش مسکن مطابق با ضوابط صندوق یکم تسهیلات ساخت و خرید مسکن را به شکل انفرادی پرداخت میکند.
حال آنکه انبوهسازان، شخص حقوقی تلقی شده و هر انبوهساز یا سازنده حقوقی برای تامین مالی هر پروژه ساختمانی باید به مراتب بیش از یک فقره تسهیلات مطابق با مصوبه جدید بانک مرکزی از محل صندوق یکم دریافت کند.
به این ترتیب مجوز جدید ازاین جهت با ضوابط جاری درخصوص شرایط پرداخت تسهیلات از محل صندوق یکم ناهماهنگ است و نقص مربوط به آن باید برطرف شود تا امکان پرداخت فراهم آید.
درغیر این صورت، مصوبه جدید عملا قابل اجرا نیست؛ هرچند اجرای این مصوبه مستلزم تحقق یک پیش شرط مهم نیز هست و آن هماهنگ بودن شرایط استفاده انبوهسازان از تسهیلات ارزان قیمت ساختوساز با شرایط موجود است؛ درحال حاضر انبوهسازان درخواست برقراری مسیری برای استفاده از تسهیلات ارزان قیمت «بدون سپرده» دارنددرحالیکه هر انبوهساز برای بهرهمندی از تسهیلات صندوق پسانداز یکم مسکن باید در ازای هر واحد، برای مدت یکسال، در شهر تهران 40 میلیون تومان سپردهگذاری کند.
با توجه به شرایط موجود که بازار ساختوساز در ایستگاه پایانی رکود قرار گرفته فرصت چندانی برای سپردهگذاری از سوی انبوهسازان برای بهرهمندی از تسهیلات ارزان قیمت 8 درصدی برای رونق نوسازی در بافتهای فرسوده وجود ندارد.