گروه اقتصادی «نسیم آنلاین»: پروژه گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان از جمله پروژه های تصویب شده در شورای اقتصاد است که منابع آن از محل بند «ق» تبصره دو بودجه سال 93 پیشبینی شده بود. گازرسانی به نیروگاههای زاهدان، چابهار، ایرانشهر و صنایع استان سیستان و بلوچستان از اولویتهای این پروژه بشمار می رود که برای آن، ١,٦ میلیارد دلار اعتبار تعریف شده است.
محاسبات نشان میدهد که با گازرسانی به نیروگاههای استان از مصرف سالانه ١,۴ میلیارد لیتر نفتگاز و ۵۵٠ میلیون لیتر نفت کوره به ارزش ۶۶۰ میلیون دلار جلوگیری میشود.
مسئولین دولتی تاکنون چندین مرتبه وعده افتتاح پروژه گازرسانی به سیستان و بلوچستان را دادهاند اما این استان تاکنون شاهد این اتفاق نبوده است.
خرداد ماه سال 95 منتظر، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اعلام کرده که خط لوله گاز تا ورودی استان سیستانوبلوچستان رسیده و شهرستان ایرانشهر به شبکه سراسری گاز متصل شده است و تا پایان 95 خط لوله ایرانشهر-زاهدان به بهرهبرداری خواهد رسید. اما پایان یافتن طرح گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان تا سال 97 زمانبر خواهد بود.
اما حمید رضا عراقی معاون وزیر نفت در اردیبهشت ماه سال 95 تکمیل گازرسانی به سیستان و بلوچستان را از اولویتهای وزارت نفت برای کاهش مصرف سوخت مایع معرفی کرده بود. وی همچنین در نشست خبری با اصحاب رسانه در 27 مهر 95 در زاهدان گفته است که 800 میلیارد تومان اعتبار برای پروژه خط انتقال گاز از ایرانشهر به زاهدان هزینه میشود که تاکنون 550 میلیارد تومان برای اجرای آن هزینه شده است. عراقی در روزهای اخیر نیز وعده داده است که فروردین سال 96، گاز به شهرستان زاهدان میرسد و مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران پیشرفت احداث خط لوله گاز ایرانشهر به زاهدان را بیش از ٧٤% ارزیابی کرده است.
اگرچه بودجه مورد نیاز برای احداث خط لوله گاز به استان سیستان و بلوچستان در سال 93 تعیین شده است اما وعده گازرسانی به این استان وارد سال هفتم(از سال 88 تاکنون) خود شده است.
نکته قابل توجه آن است که دولت وعده داده است که در فروردین ماه 96 و حدود یک ماه پیش از انتخابات ریاست جمهوری این پروژه را به اتمام برساند. فارغ از علت تعللهای پیش آمده گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان امری مطلوب تلقی میگردد که تاثیر بسزایی در رونق صنایع و کاهش مصرف سوخت مایع خواهد داشت.
رضا تاروردی