به گزارش «نسیم آنلاین»، پایگاه اطلاع رسانی دولت در پاسخ به گزارش «نسیم آنلاین» با عنوان "بانک جهانی ایران را سرکار گذاشت" جوابیه ای را به شرح زیر منتشر کرد:
1 - درج این مطلب که " بانک جهانی پولهای بلوکه شده ایران را آزاد نمی کند " خلاف واقعیت و کذب محض است . بانک جهانی که مجموعه ای از چند سازمان و موسسه است و اصطلاحاً به عنوان " گروه بانک جهانی " شناخته می شود، یک بانک تجاری نیست که اموال و دارایی های ایران را بلوکه کرده یا بتواند بلوکه کند. جمهوری اسلامی ایران مانند حدود ۱۹۰ کشور دیگر عضو بانک جهانی بوده و سهام متعلقه طبق اساسنامه بانک جهانی، مانند سایر مجامع و سازمان های بین المللی هر زمان که عضویت کشوری در آن سازمان ملغی شود قابل برگشت به کشور عضو می باشد.
بنابراین طرح موضوع فوق نه تنها با ساز و کار بانک جهانی مغایرت دارد بلکه کاملاً به دور از واقعیت و حقیقت است.
۲- اینجانب به اتفاق ۲ نفر از همکاران سازمان سرمایه گذاری (و نه مترجم که بنده نیازی به مترجم ندارم) برای دو منظور جداگانه که اتفاقاً همزمان شده بود به واشنگتن و نیویورک سفر کردم. یکی
شرکت در اجلاس بهاره بانک که طی آن جلسات متعددی از قبیل
G۲۴,IMF DC,.........و غیره برگزار می شود و دیگری شرکت در اجلاس مهم و سالانه سازمان ملل تحت عنوان« تامین مالی برای توسعه» که بدعوت سازمان ملل انجام گرفته بود.
برخلاف آنچه که در مقاله آمده بود " معاون طیب نیا برای پیگیری مطالبات ایران از بانک جهانی وقت نگذاشته " لازم است باستحضار خوانندگان محترم برسانم که :
اولا" : اینجانب فقط یک روز و نیم را در نیویورک بسر بردم و علاوه بر شرکت در جلسه اصلی و جلسات حاشیه ای کنفرانس مذکور، از سوی کشورمان در سازمان ملل سخنرانی و مواضع کشورم را بیان نمودم. بویژه آنکه اینجانب تنها سخنرانی بودم که با انتقاد از وضعیت موجود در خاور میانه، جنگ افروزیها و حمایت از تروریست ها در منطقه خاور میانه و شمال آفریقا را عامل اساسی عدم توسعه و فقر و گرفتاری مردم خواندم ونه فقط کمبود منابع مالی. از سوی دیگر درهمین فرصت کوتاه جلسات کاری با رئیس اسکاپ و همچنین دبیرکل " همکاریهای جنوب - جنوب " داشتم و زمینه ها و برنامه های همکاری جمهوری اسلامی ایران با این دو سازمان مهم وابسته به سازمان ملل را بررسی و مورد بحث قرار دادیم .
لذا برخلاف مطلب درج شده توقف در نیویورک بسیار کوتاه و هدف از سفر نه دیدار با جناب آقای دکتر ظریف یا جناب آقای رحمانی فضلی وزیر محترم کشور بوده است که اتفاقاً هر دو بزرگوار همزمان برای شرکت اجلاس های ذیربط خود در نیویورک تشریف داشتند، نه دیدار بستگان و آشنایان در نیویورک بوده است که بنده جز دوستان نمایندگی و سفرای محترم کشورمان آشنای دیگری در نیویورک ندارم.
ثانیا" اینکه مرقوم فرموده اند بنده فقط " یک روز در واشنگتن بوده و وقت برای اخذ مطالبات کشورمان از بانک جهانی نگذاشته ام" نیز خلاف است . بنده طی ۴ روز اقامت در واشنگتن ( باستثنای سفر به نیویورک )، علاوه بر شرکت در جلسات اجلاس بهاره با مساعدت و برنامه ریزی خوب نماینده کشورمان در بانک جهانی ده ها ملاقات و جلسه کاری با مسئولین بانک جهانی، وزراء و نمایندگان کشورها داشتم و اتفاقاً تمام این ملاقات ها، علاوه بر بحث پیرامون مسائل دوجانبه، پیرامون از سرگیری و برنامه ریزی برای همکاریهای آتی بانک جهانی با کشورمان بود.
-۳- به عنوان نمونه ملاقات با وزرای اقتصاد اتریش، ایتالیا و معاون وزیر اقتصاد روسیه و ملاقات با حدود نیمی از مدیران اجرایی کشورها که صاحب کرسی در بانک هستند و هرکدام به تنهایی چندین کشور را نمایندگی می کنند ( بانک جهانی ۲۵ کرسی دارد که هر کرسی به جز آمریکا، روسیه، فرانسه، چین، عربستان و انگلستان که خور یک کرسی دارند ، چندین کشور را در یک گروه نمایندگی می نمایند ) . که می توان به ملاقات با مدیران و نمایندگان کشورهای چین، کانادا، روسیه، شیلی، اتریش، ایتالیا، پاکستان، الجزایر، کویت، هند، کشورهای نوردیک و با برخی دیگر از نمایندگان کشورها اشاره کرد که محور همه مذاکرات مسئله بانک جهانی بود.
البته نمی دانم از نظر دوستان نویسنده مقاله، همکاری با بانک جهانی، جرم است یا خیر ؟ زیرا در گذشته متهم به همکاری می شدیم حالا متهم به عدم همکاری !
ثالثا" : علاوه بر آن چندین ملاقات و جلسه کاری با مسئولان ارشد بانک جهانی صورت گرفت که تا قبل از این اجلاس در این سطح و گستردگی انجام نشده بود . جلسات کاری با قائم مقام رئیس بانک جهانی (MD) که دراین ملاقات کلیه معاونان بانک جهانی از حوزه های IBRD ، IFC ، MIGA و مدیران منطقه ای حضور داشتند. نتیجه این جلسات آغاز رسمی برنامه همکاری های آتی با بانک جهانی بود. همچنین جلسات کاری با معاونین دیگر بانک منجمله معاونت منطقه MNA ( خاور میانه و شمال آفریقا)، مدیر منطقه MNA، مدیران و کارشناسان حوزه های تخصصی مالی و اجرایی و مفصل تر از همه دو جلسه کاری با مدیران منطقه ای که در آن جلسات دقیقا ۳۰ نفر از روسای بخشهای مختلف بانک از قبیل : بهداشت محیط زیست، مدیریت منابع آب، کشاورزی، انرژی و IFC حضور داشتند.
نتیجه مذاکرات قبلی وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی و همچنین ملاقاتها و مذاکرات اجلاس بهاره منجر به بازگشایی پرونده همکاریهای بانک جهانی با ایران بعد از یک توقف ۹ ساله گردید که در نتیجه اولین گزارش مختصر و تخصصی اقتصادی مربوط به ایران که از سوی بانک تهیه شده بود منتشر گردیده است و ثانیاً پیش نویس اولیه گزارش اصلی بانک CDR نیز تهیه گردیده است و مورد بحث واقع گردید و تا چند ماه آینده نهایی خواهد شد .
-۴- آنها که با کار بانک جهانی آشنا هستند می دانند که شروع به کار مجدد بانک و تامین مالی پروژه ها چندین مرحله دارد که خوشبختانه مراحل اولیه آن آغاز شده است. بخاطر دارید که در دهه ۸۰ نیز بعد از یکسال برنامه ریزی و تلاش پروژه های متعددی از قبیل بازسازی منطقه آسیب دیده از زلزله گیلان، پروژه های فاضلاب چندین شهر بزرگ و پروژه های بهداشتی و غیره تا قبل از سال ۱۳۸۶ تامین مالی شدند.
بنابر این ملاحظه می فرمایند که طی مدت اقامت در واشنگتن و آنهم در ارزان ترین هتل موجود (که کارشناسان بانک از آن استفاده می کنند ) نه تنها در جلسات اجلاس بهاره شرکت نمودم بلکه ده ها جلسه و ملاقات، اتفاقاً برای به جریان انداختن و تجدید روابط با بانک جهانی، البته در چارچوب منافع ملی کشور را انجام گرفت .
البته نمی دانم که اگر در آینده هیاتی از بانک جهانی برای از سرگیری مذاکرات و شناسایی پروژه ها به ایران بیایند، برخورد انتقاد کنندگان محترم چگونه خواهد بود .
درخاتمه از توجهی که می فرمایند سپاسگزارم.
محمد خزاعی
معــاون وزیــر
و رئیس کل سازمان سرمایه گذاری
و کمکهـای اقتصـادی و فنی ایران
توضیحات «نسیم آنلاین»: این جوابیه در شرایطی منتشر شده که به نظر می رسد، نهاد ریاست جمهوری شخصا از محمد خزاعی درخواست کرده که به گزارش «نسیم آنلاین» پاسخ دهد، زیرا شادا سایت رسمی وزارت امور اقتصادی و دارایی هنوز این جوابیه را منتشر نکرده است. در حالی که سایتهایی از قبیل " تدبیر و امید " و سایت منتقد "الف" از ساعتها قبل اقدام به انتشار این جوابیه کرده اند.