به گزارش «نسیم» مهر نوشت: حسین صفایی امروز در نشستی خبری توضیحاتی را در رابطه با مباحث مطرح شده مبنی بر امحای ۱۷۰۰ تن سیبزمینی در استان فارس ارائه کرد و اظهارداشت: از این اتفاق حدود ۴ ماه گذشته، ضمن اینکه مباحث مطرح شده مبنی بر اینکه امحای این محصولات در جهت تنظیم بازار سیبزمینی و حفظ سطح قیمت آن انجام گرفته، کاملا نادرست است.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی مباحث مطرح شده مبنی بر اینکه سیبزمینیهای امحا شده، سالم بوده و قابلیت مصرف خوراکی صنعتی و دامی داشته است را نیز نادرست خواند و گفت: بر اساس قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی، ۲۴ محصول زراعی و باغی مشمول خرید تضمینی هستند و در صورتیکه قیمت هر کدام از این محصولات در بازار به پایینتر از نرخ مصوب شده توسط دولت برسد، سازمان مرکزی تعاون روستایی موظف به ورود به بازار این محصولات و خرید تضمینی آنها است.
وی ادامه داد: بر اساس این قانون ما موظف هستیم در سراسر کشور همه استانها را پایش کنیم و اگر هر کدام از این محصولات به نرخی کمتر از قیمت مصوب شده رسید، طرح تضمینی را در مورد آن اجرا کنیم.
صفایی افزود: همچنین بر اساس این قانون، دولت اجازه فروش محصول خریداری شده را تا پایان فصل برداشت ندارد، چرا که این اقدام منجر به سقوط دوباره قیمتها و زیان کشاورزان میشود.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی با بیان اینکه پس از پایان فصل برداشت از طریق مزایده عمومی محصولات خریداری شده را به فروش میرسانیم، تصریح کرد: کلیه این اقدامات باید بر اساس موازین قانونی کشور باشد.
وی وضعیت تولید سیبزمینی در کشور را بسیار مطلوب توصیف کرد و گفت: سطح زیر کشت این محصول طی سالیان مختلف در کشور بین ۱۵۰ هزار تا ۱۸۰ هزار هکتار است؛ ضمن اینکه برای سال جاری تولید این محصول حدود ۵ میلیون تن برآورد شده است.
صفایی با اشاره به اینکه حدود ۵۰۰ تا ۵۵۰ هزارتن از محصول تولید شده توسط کشاورز برای بذور موردنیاز برای کشت آینده مصرف میشود، گفت: حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تن از محصول وارد صنایع تکمیلی شده و نزدیک به ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن از آن به صورت تازه خوری مصرف میشود.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی، متوسط صادرات سیبزمینی در ۵ سال گذشته را ۳۲۰ هزارتن عنوان کرد و افزود: سال گذشته ۳۹۲ هزارتن سیبزمینی از کشور خارج شده، ضمن اینکه میزان صادرات این محصول در پنج ماهه امسال ۱۲۷ هزارتن بوده است.
وی با اشاره به اینکه در پنج ماهه سال گذشته ۷۷ هزار تن سیبزمینی از کشور صادر شده بود، گفت: در هفت ماهه سال ۹۴ نیز ۲۷۰ هزارتن سیبزمینی از کشور صادر شده است.
صفایی با اشاره به اینکه حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد (حدود ۵۰۰ هزار تن) ضایعات انباری در محصول داریم، تصریح کرد: عمده سیبزمینی ایران در فصل پاییز کشت میشود که قابلیت شش تا هفت ماه انبارداری دارد؛ این در حالی است که سیبزمینیهای کشت بهاره و تابستانه قابلیت نگهداری ندارند و باید به صورت روزانه و تازه خوری مصرف شوند. بنابراین اگر در شرایطی قرار بگیریم که محصول بهار یا تابستان به خرید تضمینی برسد، امکان انبارداری و نگهداری آن برای ما نیست.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی با بیان اینکه قیمت سیبزمینی در تیرماه سال جاری در مزارع استان فارس به کمتر از ۱۰۰ تومان رسیده بود، گفت: به همین دلیل ما مجبور شدیم به این مسئله ورود، سیبزمینیها را خریداری و به انبار منتقل کنیم، ضمن اینکه در همان زمان خرید، صورتجلسه شد که این سیبزمینیها تنها ۱۰ تا ۳۰ روز قابلیت نگهداری دارند.
صفایی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه ما اجازه عرضه محصول را در زمان برداشت آن به بازار نداشتیم، آنها را به انبار منتقل کردیم.
وی، نوع این سیبزمینیها را بامبو با رطوبت بسیار بالا عنوان کرد و افزود: پس از مدتی مسئولان تعاون روستایی استان فارس به ما اطلاع دادند این محموله شروع به آفتزدگی کرده و در حال فاسد شدن است، به همین خاطر سازمان مرکزی تعاون روستایی مجوز داد که کمیته امداد و بهزیستی استان فارس به شرط اینکه محصولات را به بازار عرضه نکنند و فقط صرف مددجویان خود نمایند، این سیبزمینیها را دریافت کنند.
به گفته مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی، نیاز این دو مرکز به سیبزمینی حدود ۳۲۰ هزارتن بود که آن را برداشت کردند.
صفایی به پرسش دیگری مبنی بر اینکه چرا این سیبزمینیها در اختیار سازمان بهزیستی کشور قرار نگرفته است، پاسخی نداد.
وی ادامه داد: بنابراین از حدود ۱۷۰۰ تن سیبزمینی، حدود ۱۵۰۰ تن آن به دلیل اینکه فاسد شده بود با حضور نماینده دادستان، نماینده وزارت بهداشت و چند تن دیگر از مسئولان امحا شد.
صفایی در پاسخ به این پرسش که چرا سیبزمینیهای امحا شده در اختیار صنایع تکمیلی قرار نگرفته است، گفت: اولا که ما اجازه فروش این سیبزمینیها را نداشتیم و اگر بخواهیم این محصولات را به هر واحدی بفروشیم، باید یکسری تشریفات قانونی طی شود، ضمن اینکه صنایع تکمیلی نمیتوانند هر نوع سیبزمینی را خریداری و فرآوری کنند. سیبزمینی که توسط این صنایع استفاده میشود، از نوع «آگریا» است که عمدتا در استان اردبیل تولید میشود.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی با بیان اینکه صادرات این محصول در ۵ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶۴ درصد رشد داشته است، تاکید کرد: اتفاقی که در مورد این سیبزمینیها افتاده با در نظر گرفتن تمامی ملاحظات رخ داده است.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه چرا سخنگوی دولت اظهار داشته که این امحا توسط دولت انجام نشده، اما سازمان تعاون روستایی نظر دیگری در این رابطه دارد، گفت: به محض انتشار خبر امحای سیبزمینیها در فارس، این سئوال از سخنگوی دولت پرسیده شد که وی نیز چنین واکنشی نشان داد، این در حالی است که تا آن زمان کسی در این رابطه از ما سئوالی نکرده بود و احتمالا ایشان از این مسئله بیخبر بودند.
صفایی با بیان اینکه باید بازار محصولات کشاورزی مدیریت شود تا کار به خرید تضمینی این محصولات نرسد، گفت: خرید تضمینی آخرین اتفاقی است که باید رخ دهد، به همین جهت ما تمهیداتی را در نظر گرفتیم که به این شرایط نرسیم.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی، تشویق صادرکنندگان به صادرات محصولات کشاورزی را یکی از تمهیدات در نظر گرفته شده عنوان کرد و گفت: قرار شده که دولت به صادرکنندگان مشوق صادراتی اختصاص دهد که این موضوع اخیرا ابلاغ شده و امروز در وزارت جهاد کشاورزی جلسهای است که برای باقی مباحث در این زمینه تصمیمگیری خواهد شد.
وی افزود: در همین راستا اگر صنایع تبدیلی بخواهند ظرفیت کار خود را افزایش دهند، وزارت جهاد کشاورزی از این کار آنها حمایت خواهد کرد.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی درباره خبر متوقف شدن خرید حمایتی شیر خام از دامداران نیز اظهارداشت: ما از آذرماه سال گذشته این کار را آغاز کردیم و به چندین دلیل در آذرماه امسال سطح خرید خود را کاهش دادیم.
صفایی با بیان اینکه سرد شدن هوا و افزایش مصرف سرانه شیر در میان مردم یکی از علل این موضوع بوده است، گفت: از سوی دیگر توزیع شیر مدارس نیز آغاز شده بود، ضمن اینکه ردیف اعتباری که ما برای این کار داشتیم، به پایان رسیده بود و باید ردیف جدیدی دریافت میکردیم، به همین خاطر سطح خرید را کاهش دادیم تا این قضیه تعیین تکلیف شود.
وی تصریح کرد: با این حال اگر بازار دچار شوک شود به گونهای که دامداران آسیب ببینند، ما سطح خرید را مجددا افزایش میدهیم.