بانک مرکزی: تطابق تراکنشهای بانکی اشخاص با اسناد و مبادلات الزامی است
رحمانی گفت: عاملان اقتصادی طی نزدیک به 4 سال با وجود رکود و پایین بودن بازدهی بخش حقیقی و با وجود پایین آمدن شدید تورم، نرخهای سود بالا کسب کرده و این سودهای بالا با افزوده شدن به اصل سپردهها، رشدهای بالای نقدینگی را شکل داده و این رشد بالای نقدینگی بالاخره در زمانی اثر خود را بر قیمتها تخلیه میکرده و کافی بوده عاملی انتظارات تورمی که در حال شکل گرفتن بود را تحریک کند تا جهش قیمتی ایجاد شود و اعلام و اجرای تحریمها همین کار را کرد.
بررسی آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد که از ۱۸۸۲ هزار میلیارد تومان نقدینگی موجود در کشور تا پایان سال ۹۷ ، دولتهای یازدهم و دوازدهم در ۶۸ ماه فعالیت خود سهم ۷۴ درصدی در ایجاد آن دارند. دولتهای نهم و دهم در ۹۶ ماه فعالیت خود ۲۲ درصد از آن را ایجاد کرده اند و دولتهای قبل از آن هم تنها ۴ درصد از حجم نقدینگی فعلی را ایجاد کرده اند.
بررسی آخرین آمار بانک مرکزی نشان میدهد که از تیرماه ۹۶ تا اسفند ۹۷ که دولت دوازدهم در راس قوه مجریه قرار گرفته ۵۴۹ هزار میلیارد تومان به حجم نقدینگی اضافه شده که این آمار به طور میانگین افزوده شدن ماهانه ۲۷.۴ هزار میلیارد تومان به حجم نقدینگی را نشان میدهد. همچنین در سال ۱۳۹۷ مجموعا ۳۵۲.۹ هزار میلیارد تومان به حجم نقدینگی اضافه شد که میانگین ماهانه آن ۲۹.۴ هزار میلیارد تومان میشود.
سوری گفت: برای مردم عادی مهم نیست که نقدینگی از طریق افزایش پایه پولی رشد کرده یا از طریق ضریب فزاینده پولی، مهم این است که نقدینگی رشد کرده و مردم تورم را حس میکنند.
سلاح ورزی گفت: اقتصاددانان باور دارند سرچشمه رشد نقدینگی و عامل اصلی آن به سیاستهای بودجهای برمیگردد. دولتها برای اینکه دخل و خرج خود را دستکم برای یک سال بودجهای متوازن کنند باید انضباط مالی داشته باشند و دو طرف معادله بودجه را با منطق اقتصادی و شرایط روز به تعادل واقعی برسانند.