سید فرزاد طلاکش، دبیر کانون پرورش دهندگان مرغ تخم گذار در گفتگو با «نسیم» اظهار داشت: متأسفانه دولت تنها به تولید میپردازد و مسئله بازار و عرضه را رها کرده است و همین موضوع دامن صنعت تخممرغ را هم گرفته است، به طوری که در سال 93 شاهد بودیم که برنامه جوجه ریزی کاملا خارج از نظم و ترتیب انجام شد.
سال گذشته حداقل 4 میلیون جوجه اضافه در طول سال ریخته شد
وی ادامه داد: سال گذشته حداقل 4 میلیون جوجه اضافه در طول سال ریخته شد، و این جوجهریزی اضافه نه تنها باعث به هم ریختن برنامه سال شد بلکه باعث شد تا در ماههای آخر 93 و همچنین در ماههای ابتدایی سال جدید با بحران مواج شویم.
طلاکش تصریح کرد: پیش بینی این بحران را هم خود دولت میدانست و هم ما به آنها تذکر داده بودیم، که اگر این برنامه کنترل نشود ما مازاد تولید خواهیم داشت.
وی افزود: در سال گذشته دولت کمکی به بحث صادرات نکرد اما مانعی هم برای آن به وجود نیاورد بنابراین صادرات بخوبی انجام شد و به کمک صنف و صادرکنندگان حدود 70 هزار تن تخم مرغ به کشورهای مختلف صادر شد. اما ما نزدیک به 930 هزار تن تولید تخم مرغ داشتیم و از این مقدار بالغ بر 120 هزار تن آن اضافه بود.
خسارت 890 میلیارد تومانی صنعت مرغ تخمگذار
طلاکش بیان داشت: این 120 هزار تن اضافه باعث شد تا در صنعت مرغ تخمگذار، هیچ روزی از سال 93 به قیمت تمام شدهاش نرسد و همین باعث شد تا صنعت نزدیک به 890 میلیارد تومان بابت این موضوع خسارت متحمل شود.
دبیر کانون پرورش دهندگان مرغ تخم گذار اضافه کرد: ما اواخر اسفندماه 93 تخم مرغ با قیمت تمام شده 4100 تومان را حداکثر 3300 به فروش می رساندیم و این به معنای آن است که در حقیقت 800 تومان قیمت کمتر از قیمت تمام شده بود.
وی تأکید کرد: ما در رابطه با این موارد هشدارهای لازم را داده بودیم و معاونت امور دام نیز تدابیری را اندیشیدند اما متأسفانه مدیران بالاتر وزارت جهاد کشاورزی علی رغم این که یک پول 50 میلیارد تومانی بابت صنعت مرغ تخمگذار از دولت گرفته بودند و باید به صندوق حمایت از طیور داده میشد نه تنها کمکی به صنعت نکردند بلکه این 50 میلیارد را نیز به خلاف برای موضوع پرتقال خرج کردند.
وی گفت: تا 3 روز پیش نیز قیمت تخم مرغ علاوه بر 800 تومان قبلی 1000 تومان دیگر هم سقوط کرده است و به 2000 تا 2200 تومان رسید. البته 3 روز پیش به دلیل شایعاتی مبنی بر شیوع آنفولانزای فوق حاد پرندگان در شمال ترکیه، قیمت تخم مرغ به اندازه 200 تا 300 تومان افزایش یافت که البته پیش بینی میکنیم که این افزایش قیمت پایدار نباشد.
دولت یک ریال هم بابت خرید مرغهای پیر به اتحادیه میهن نداده است
وی تصریح کرد: در تنظیم بازار سه هفته پیش با توجه به راه حلی که خود صنعت پیشنهاد کرده بود تصویب شد که با بحرانی که به وجود آمده دولت بیاید و مرغهای پیر موجود در بازار را خریداری کند تا از صحنه حذف شوند این اقدام نیز نیاز به پول دارد. تنظیم بازار مصوب کرد که 10 میلیارد تومان در اختیار اتحادیه میهن بگذارد تا اتحادیه این کار را انجام دهد.
طلاکش بیان داشت: با این که اتحادیه میهن با توجه به پیگیریهای خود این کار را آغاز کرد اما متأسفانه تا امروز یک ریال در اختیار اتحادیه قرار نگرفت و تا امروز این طرح نیز عقیم ماند.
وی افزود: دولت نه تنها آن 50 میلیاردی را که خرج پرتقال کرد به صنعت طیور بازنگرداند بلکه در رابطه با این طرح جدید هم هیچ حمایتی تا به حال انجام نداده است.
شرایط تغییر نکند، تولیدکنندگان ورشکست میشوند
دبیر کانون پرورش دهندگان مرغ تخم به نسیم اظهار داشت: مازاد تولید مرغهای گوشتی نیز خودش میتواند بر صنعت مرغ تخمگذار نیز تأثیر بگذارد زیرا وقتی آنها هم نتوانند با قیمت واقعی مرغ را عرضه کنند تخم مرغش را به بازار وارد میکنند و این نیز خودش باعث مازاد تخم مرغ در بازار میشود.
وی در پایان خاطرنشان کرد در حال حاضر به دلیل توجیه نداشتن اقتصادی و پرداخت نشدن یارانه صادرات تخم مرغ متوقف شده است و به همین خاطر به شدت مازاد تخم مرغ صنعت را آزار میدهد و اگر این روند نیز ادامه داشته باشد تعدادی از تولیدکنندگان بدون شک از صحنه خارج خواهند شد.