گروه اقتصادی خبرگزاری نسیم: نظام بانکی، یکبار دیگر و این بار در میانه اردیبیهشت سال 94،کاهش نرخ سود بانکی را به نظاره نشست، موضوعی که در ورای ذهنیت کاهش دستوری نرخ سود، زمزمه هایی از نگرانی تعدادی از مدیران بانکی دایر بر خروج سپرده ها از بانکها و حرکت آن به سمت موسسات اعتباری غیرمجاز را به دنبال داشته است.
غیرقابل انکار است که کاهش نرخ سود بانکی در شرایط کنونی که با کاهش شدید نرخ تورم مترادف شده اقدامی مثبت بوده هرچندکه حرکت خزنده موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز در زیر پوست نظام بانکی کشور بیش از هرزمانی دیگری اذهان مدیران بانکی را به خود مشغول داشته واین پرسش را مطرح ساخته که آیا با کاهش نرخ سود،خروج سپرده ها از بانک های مجاز و حرکت آنها به سمت موسسات غیر مجاز و دست آخر سرازیر شدن به سمت بازار دلالی را در پی نخواهد داشت؟
یافتن پاسخ این پرسش و پرسش های دیگر ولو از جنس افزایش سرمایه بانک و پیگیری مطالبات معوق ما را بر آن داشت تا نسیم گفتگویی صریح با دکتر حسین محمدپورزرندی، نایب رئیس هیات مدیره و مدیرعامل بانک شهر انجام دهد که خلاصه آن از نظر می گذرد:
*راجع به افزایش سرمایه تا آن جایی که خبر دارم امسال قصد دارید سرمایه را تا 16000 میلیارد ریال برسانید.
بله.
*به نظر جنابعالی این افزایش سرمایه تا خرداد محقق می شود؟
بله تا آخرخرداد و نیمه اول تیر ماه ، یعنی تا قبل از مجمع محقق می شود.
*مجمع بانک چه زمانی برگزارخواهد شد؟
آخرخرداد برگزار می شود.
*با توجه به تجدید ارزیابی دارایی ها به نظر می رسد کمبودهایی برای تحقق افزایش سرمایه تا سقف 16000 میلیارد ریال داشته باشد؟
نه، با وجود مطالبات وهمچنین تجدید ارزیابی دارایی هاو مضافا از محل ای پی اسی این امر شدنی است.
*پس با محاسبات جنابعالی افزایش سرمایه بانک تا 16000 میلیارد ریال قطعی است؟
بله.
*تصور می کنم بانک شهر از مطالبات معوق زیادی برخوردار نباشد؟
بله، بیشتر مطالبات معوق بانک شهر خوشبختانه دررابطه با پروژه های شهری بوده و شهرداری ضامن پیمانکارانی است که برای پروژه های شهری کار می کنند.
*درحال حاضر درصد مطالبات معوق بانک شهر چقدراست؟
زیر چهاردرصد، که البته تا چهار درصد مجازاست.
*راجع به وصول مطالبات معوق الان چه برنامه مدونی دارید؟
درحال حاضربه صورت هفتگی و هرهفته روزشنبه با مدیران و دست اندرکاران در جلسات،مباحث مهمی پیرامون اخذ مطالبات معوق برگزار می شودکه البته بخشی از زمان همین جلسات هم به پیگیری افزایش سرمایه بانک شهر اختصاص می یابد.
*با توجه به بحث داغ کاهش نرخ سود بانکی به نظر جنابعالی،این کاهش نرخ سود بانکی در شرایط کنونی به کمک بانک ها می آید یا به ضررآنها است؟
درمجموع کاهش نرخ سود بانکی با هدف کاهش نرخ تسهیلات به نفع عامه مردم است.
* به نظر می رسد که جنابعالی ازکاهش نرخ سود بانکی درگذشته تجربه خوبی ندارید؟
ابتدا این نکته را روشن کنم که ما با کلیت کاهش نرخ سود بانکی موافقیم.اما درگذشته زیاد مشاده شده مردم پول های خود را از بانک هایی که تحت نظارت بانک مرکزی بوده به بیرون کشیده وبه سمت موسسات اعتباری غیرمجاز برده اند، زیرا آنجا دارای نرخ های سود بالایی است ،موسسات غیرمجاز این پول ها را بدون کنترل بانک مرکزی می گیرند.
*استنباطم این است که جنابعالی از کاهش نرخ سود بانکی و خروج سپرده ها به سمت بازار دلالی نگرانید؟
تجربه گذشته حاکی از این امر بوده ،مگر این که اقدامات پیشگیرانه ای درشرایط کنونی صورت بگیرد، اقدامی که در واقع جدی باشد و همه رعایت کنند.
*آقای پورزرندی، درشرایط کنونی عده ای اذعان دارند که دولت با استفاده از ابزارهای انقباضی رکود را با هدف کاهش نرخ تورم کنترل کرده ولی درصورت بازگشت رونق، بیم آن می رود که با وجود موسسات مالی غیرمجاز دوباره شاهد تورم افسارگسیخته باشیم؟
درحال حاضر و در بعضی نقاط،رکود به رونق تبدیل شده ولی به طور کامل این اتفاق نیفتاده است.
*یعنی جنابعالی معتقدید که از رکود به طور کامل خارج شده ایم؟
نه، به طور کامل از رکود خارج نشده ایم،به اعتقاد من اگر بتوانیم روشی داشته باشیم که پول ها به سمت پروژه هایی تولیدی و ایجاد ارزش افزوده هدایت شود به خروج از رکود کمک بسیاری می کند، باید یک برنامه جامعی طراحی شود که در آن برنامه، نرخ سودها کاهش یافته ،موسسات غیر مجاز کنترل شود و سرمایه ها هم به سمت پروژه های تولیدی برود، پولی که به سمت موسسات غیر مجاز می رود معلوم نیست که کجا مصرف می شود و قابل کنترل نیست.
*یعنی حضور این موسسات مالی غیر مجاز در کنار خروج سپرده ها از بانک ها ،یکی از مهم ترین دغدغه های جناب عالی است؟
می دانید چرا؟چون واقعیت بر این است که شما اگر بخواهید سود رقم های بالا بگیری که در تولید در نمی آید،
حتما باید برود به سمت دلالی که در اینصورت فکر نمی کنم رونقی برای اقتصادی کشور داشته باشد. البته
یعنی می توان با طراحی یک برنامه جامع ، سمت و سو را به سمت تولید و خدمات هدایت کرد که ما حصل آن ایجاد رونق خواهد بود، اما اگر موسسات اعتباری غیر مجاز کنترل نشود،بزودی احساس میکنیم که این پول و نقدینگی از نظام بانکی خارج شده و سمت و سویش هم معلوم نیست.
*آقای پورزرندی ،یکی از مهم ترین بحث های مهم روز، بحث بنگاه داری است. خیلی معتقدند اگر بانک ها بنگاه داری نکنند ورشکست می شوند؟
من اعتقادی به بنگاهداری بانک ها ندارم، هرچند که بانک شهر دارای شرکت هایی بوده ولی شرکت ها در راستای پیاده سازی اهداف استراتژیک خود بانک بوده که این اهداف نیز حضور درعرصه های تخصصی پروژه های عمران شهری است ، ولی ماتسفانه برخی از بانکها در خارج از ماموریت اصلی خود یعنی کارخانه داری وارد می شوند.
*این موضوع به چالش های اقتصادی دامن می زند.
بله. به نظر من کارها باید تخصصی باشد،اعتقاد دارم که بانک ها هم باید تخصصی بشوند. مثل بانک شهر که
فقط در پروژه های شهری حضور دارد، ولی این که بانک ها با هدف کسب سود بیشتر، وارد پروژه های دلالی یشوند،در چارچوب تدابیر و رهنمودهای مقام معظم رهبری نیست، به نظر من بهتر است که بانک ها روی بخش هایی که به اقتصاد کشور کمک بکند متمرکز شوند.
*پس بانک شهر، بنگاه داری نمی کند؟
ما بنگاه داری نداریم،تمام شرکت های ما درتمامی شهر ودر پروژه های شهری کار می کندکه یک فعالیت تخصصی است، ما وارد پروژه ای نشده ایم که در تخصص ما نیست.
گفتگو: مجید میرزاحیدری