به گزارش «نسیم»، وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه مدت‌هاست در کشور ما نرخ بهره‌وری در وضعیت چندان مناسبی قرار ندارد گفت: در دهه گذشته علی‌رغم درآمدهای سرشار نفتی شاهد توسعه سرمایه‌گذاری‌های ملی نبودیم و نمی‌توانیم از آنچه سرمایه‌گذاری شده، اطمینان داشته باشیم که دارای بهره وری مناسب بوده است.

عباس آخوندی در هشتمین کنفرانس حسابداران و مدیران مالی،  با بیان اینکه مدت‌هاست رشد اقتصادی دو رقمی را تجربه نکرده‌ایم،با انتقاد از تنزل بهره‌وری و میزان سرمایه‌گذاری در کشور ادامه داد: مدت‌هاست در کشور ما نرخ بهره‌وری در وضعیت چندان مناسبی قرار ندارد. در دهه گذشته علی‌رغم درآمدهای سرشار نفتی اما شاهد توسعه سرمایه‌گذاری‌های ملی نبودیم و نمی‌توانیم از آنچه سرمایه‌گذاری شده، اطمینان داشته باشیم که دارای بهره وری مناسب بوده است.

وی با تأکید بر اینکه بهره‌وری کل عوامل تولید در ایران مدت‌هاست که در حد بسیار پایین بوده، ‌افزود: بنابراین با مشکل پایین بودن بهره‌وری دو موضوع عوامل تولید و سرمایه مواجه هستیم.

آخوندی گفت: بر اساس مطالعه ای که در اواخر سال ۹۱ و اوایل سال ۹۲ انجام دادم و نتایج آن توسط اتاق بازرگانی منتشر شد، نشان دهنده این بود که حدود ۱۰۰ میلیارد دلار در فرآیند خصوصی‌سازی از سرمایه ملی خارج شد؛ به نحوی که مالکیت آن از دولت به بیرون از دولت منتقل شد؛ این در حالی است که بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی خصوصی‌سازی باید منجر به افزایش مالکیت عمومی شود؛ اما این سؤال مطرح می‌شود که چند درصد از این ۱۰۰ میلیارد دلار بعد از خصوصی‌سازی منجر به افزایش مالکیت عمومی شد؟

وی ادامه داد: غیر از روش بسیار ناکارآمد سهام عدالت که در ناکارآمدی آن تردیدی وجود ندارد سایر سهام عمدتا به دستگاه‌های شبه خصوصی و شبه دولتی واگذار شد؛ بر اساس همان تحقیق، فرآیند خصوصی‌سازی یک شرکت، تا ۴ رده مالکیت بنگاه‌ها بعد از واگذاری به بخش خصوصی بررسی شد که بر اساس آن، حداکثر ۴ درصد از سهام، به بخش خصوصی واگذار شد. همچنین این تحقیق نشان می‌دهد فرآیند خصوصی‌سازی در ایران دارای یک ابهام جدی است و روزی باید مورد بازنگری قرار گیرد.

آخوندی گفت: میزان دارایی‌های دولت که از مالکیت مستقیم دولت خارج شد ثمره چند ده سال سرمایه‌گذاری دولتی در ایران بود. نمی توان با گلایه از فرآیند خصوصی‌سازی از کنار آن گذشت؛ بلکه این موضوع باید در مجامع سیاست‌گذاری و کارشناسی مورد بررسی قرار گیرد؛ چراکه اصلی‌ترین دلیل رکود اقتصادی نرخ بهره‌وری پایین و پایین بودن بهره‌وری سرمایه در ایران است که این پیام بسیار مهمی است.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه از نظر من فرآیند خصوصی‌سازی بیشتر به حراج گذاشتن سرمایه ملی بود، افزود: اینجانب که بیش از ۲۵ سال در حوزه خصوصی‌سازی مطلب می‌نویسم باید بگویم این پدیده در ایران کج متولد شده؛ به همین دلیل از انجمن حسابداران درخواست می‌شود به این موضوع ورود کنند تا بتوان بحث های مالی را به پیش برد.

فقط سالی ۲۰ میلیون دلار در صنعت ریلی سرمایه‌گذاری شده

وی خاطرنشان کرد: یکی از بخش‌هایی که خصوصی‌سازی در آن صورت گرفت، صنعت ریلی بود که بیش از ۱۵ سال است که این صنعت در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته؛ در جلسه ای که با اعضای انجمن حمل و نقل ریلی داشتم اعلام کردم میزان سرمایه‌گذاری بنگاه‌های دولتی در بخش راه آهن در بهترین حالت ۳۰۰ میلیون دلار بوده است؛ یعنی سالی حدود ۲۰ میلیون دلار در کل صنعت ریلی ایران سرمایه‌گذاری شد. این میزان سرمایه‌گذاری حتی استهلاک صنعت ریلی را جبران نمی‌کند؛ این در حالی است که یک دهه "پر پولی" در کشور پشت سر گذاشتیم.

آخوندی با اشاره به روند سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در صنعت حمل و نقل هوایی، ادامه داد:‌ در حال حاضر ۱۸ شرکت هواپیمایی در ایران فعالیت می‌کنند؛ اما در آغاز تولد پیر متولد شده‌اند. ایران گورستانی از هواپیماهای قدیمی شده است. آیا منظور از خصوصی‌سازی در صنعت حمل و نقل هوایی به وجود آمدن این شرایط بود؟

هزینه ناکارآمدی صنایع کشور را از محل منابع نفتی می‌پردازیم

وزیر راه و شهرسازی افزود: در صنعت حمل و نقل جاده‌ای نیز در حال حاضر ۴۸۰هزار کامیون و کشنده در جاده‌های ایران در حال حرکت است که عمر ۱۲۷هزار کامیون بالای ۲۵ سال است. حال آنکه بر اساس مقررات کامیون‌های با عمر بیش از ۱۰ سال، فرسوده محسوب می شوند و کامیون‌های فرسوده به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر ۵۰ تا ۶۰ لیتر گازوئیل مصرف می کنند. این در حالی است که باید به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر، ۳۰ لیتر گازوئیل مصرف شود. مفهوم آمار مذکور این است که ناوگان جاده‌ای کشور فرسوده است و از محل سرمایه ملی که منابع نفتی است، هزینه ناکارآمدی صنایع کشور را می‌پردازیم.