به گزارش «نسیم» به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، خداکرم جلالی رییس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور با اشاره به اینکه 83 درصد کشور را منابع طبیعی شامل جنگل، مرتع و بیابان تشکیل می دهد گفت: هر کدام از این حوزه ها در مسایل اقتصادی مردم تاثیر گذار است و از این رو دولت برای حفظ، احیا، و درآمد زایی این بخش ها بخصوص در حوزه جنگل و مرتع برنامه دارد
معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور به اجرای طرح توسعه جنگل کاری در کشور اشاره کرد و گفت: دولت این طرح را با هدف حفظ جنگل ها با استفاده از مشارکت مردم و ایجاد درآمد برای آنها اجرا می کند.
خداکرم جلالی در جمع خبرنگاران در سنندج یکی از سیاست های دولت را استفاده از ظرفیت های مردمی در جهت حفظ جنگل ها دانست و افزود: در این طرح در نظر داریم، از روش بهره گیری از گونه های اقتصادی که می توانند تولید داشته باشند برای مردم درآمد ایجاد کنیم.
وی حفظ جنگل ها توسط مردم را یکی از مهمترین اهداف این طرح عنوان کرد و گفت: این طرح در بسیاری از کشورهای جهان و کشورمان جواب داده و می تواند الگوی موفقی برای حفظ و توسعه جنگل ها باشد و قطعا مردم هم استقبال می کنند.
جلالی با اشاره به اینکه در این طرح بحث جامع نگری هم داریم که بسیار مهم است افزود: در کنار جنگل کاری و توجه به بحث اقتصادی آن در حوزه آبخیزداری هم مسایل مرتبط با مدیریت آن حوزه در ابعاد مختلف مورد توجه است که در این فرایند از ظرفیت مردم هم استفاده خواهیم کرد.
وی در تشریح جزییات اجرای این طرح به شناسایی عرصه هایی در کشور که بالای 300 میلی متر بارندگی در سال دارد به تفکیک استانی و شهرستانی پرداخت و گفت: در این عرصه ها، گونه های اقتصادی سازگار با جنگل آن منطقه نیز مشخص شده و این عرصه ها را به تشکل های مردمی و یا گروه های از جوامع محلی در قالب ماده سه قانون بهره برداری از جنگل ها و مراتع واگذار میکنیم.
بنا به اظهار معاون وزیر جهادکشاورزی در راستای اجرای این طرح بخش بهره برداری از عرصه ها با حفظ مالکیت دولت به مردم واگذار می شود و مردم تا زمانی که براساس این طرح کار انجام می گیرد، می توانند از عرصه بهره برداری کنند و حتی عرصه را در اختیار نسل های بعد قرار دهند.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی در مورد تغییرات اقلیمی و برنامه های این سازمان برای معضل ورود ریزگردها به کشور گفت: منشاء تولید 90 درصد از ریزگردهای ورودی به کشور خارجی است که متولی اصلی آن سازمان محیط زیست است و وزارت جهاد کشاورزی هم با این سازمان در این ارتباط همکاری می کند و در صدد هستیم، بتوانیم با هماهنگی و سرمایه گذاری و مشارکت کشورهایی که کانون های بحرانی در آنجا وجود دارد این کانون های بحران را کنترل کنیم.
جلالی در ارتباط با وضعیت جنگل های حوزه زاگرس که براثر بیماری دچار خشکیدگی شده بودند افزود: بین 10 تا 15 درصد از درختان واقع در سطحی معادل یک میلیون و 130هزار هکتار از جنگل های زاگرس از سال 88 تا 92 به دلیل طغیان بیماری و آفت هایی که توسط سوسک های چوب خوار منتقل شده بود خشک شدند که اقدامات اساسی در این ارتباط انجام شد و نتیجه آن هم قطع شدن روند خشکیدگی بود.
وی با اشاره به اینکه در سال 93 ادامه خشکیدگی را نداشتیم گفت: برنامه ای پنج ساله برای احیای جنگل های آسیب دیده در دستور کار قرار گرفته که در سه مرحله اجرا می شود.
جلالی عملیات فوریتی، بهداشتی و پرورشی مربوط به درختان آسیب دیده و احیای درختان آسیب دیده با نهال کاری را یکی از این برنامه ها دانست و گفت: این برنامه از امسال شروع شده و ادامه دارد.
وی آبخیزداری را نیز از دیگر برنامه ها دانست و گفت: در اجرای این برنامه از مشارکت بخش مردمی و جوامع محلی نیز استفاده می کنیم.
جلالی محور سوم را که برنامه ای درازمدت است بحث مربوط به اصلاح نظام های بهره برداری از جنگل دانست و افزود: در بخشی از جنگل های که زیر اشکوب جنگل کشت می شود یا حضور دام بیش از حد مجاز در عرصه جنگل است باید نظام های بهره برداری متناسب با توسعه جنگل سامان دهی شود تا جنگل ها بتواند روند رو به رشدی داشته باشد.
وی با بیان اینکه این طرح امسال به صورت پایلوت در استان های کشور از جمله استان کردستان شروع شده و موفقیت آمیز بوده است گفت: طرح مزبور از سال 94 در سطح گسترده ای در کشور اجرا می شود.
رییس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به اینکه 83 درصد کشور را منابع طبیعی شامل جنگل، مرتع و بیابان تشکیل می دهد گفت: هر کدام از این حوزه ها در مسایل اقتصادی مردم تاثیر گذار است و از این رو دولت برای حفظ، احیا، و درآمد زایی این بخش ها بخصوص در حوزه جنگل و مرتع برنامه دارد.
جلالی با اشاره به اینکه این حوزه ها از لحاظ اینکه امنیت اکولوژیک را برای سایر حوزه ها فراهم می کند حائز اهمیت دانست و گفت: جنگل ها و مراتع موجود در کشور بستر حیات و توسعه پایدار است و از این رو حفظ و توسعه آن در برنامه قرار دارد.
وی حفاظت از این عرصه ها را یکی از مهمترین وظایف دولت و مردم عنوان کرد و افزود: در قالب طرح توسعه جنگل کاری وظایف دولت و مردم به خوبی مشخص شده و از این طریق به دنبال حفظ و توسعه این عرصه ها هستیم.
وی گفت: امروزه به لحاظ افزایش غلظت گاز کربنیک در جو کره زمین، جهان با چالش های بزرگی نظیر تغییر اقلیم، گرم شدن کره زمین و کمبود آب شیرین و بیایانزایی مواجه شده و از این رو با توسعه جنگل کاری و حفظ منابع طبیعی می توانیم اثرات این معضلات را کاهش دهیم.