به گزارش «نسیم»، محمد قبله امروز در نشستی خبری به بیان توضیحاتی درمورد عملکرد انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران طی 9 ماه امسال برای تنظیم بازار روغن پرداخت و اظهار داشت: از ابتدای امسال انجمن مسئولیت اجرایی تنظیم بازار روغن را به استناد مصوبه کارگروه تنظیم بازار برعهده گرفت. برهمین اساس کلیه وظایف از قبیل تأمین روغن خام و تأمین نیاز مردم ضمن کنترل قیمت‌ها از سوی انجمن انجام می‌گیرد.

وی با بیان اینکه البته با انتقال مسئولیت تنظیم روغن به انجمن برخی معتقدبودند دولت وظایف حاکمیتی خود را انتقال داده است، افزود:دولت در کنترل بازار کالاها از جمله روغن وظایف حاکمیتی خود را واگذار نکرده بلکه انجمن به عنوان متولی بخش روغن وظایف اجرایی را برای تنظیم بازار این کالا برعهده گرفته است.

رئیس انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران به تشریح عملکرد انجمن برای تنظیم بازار روغن پرداخت و گفت: تأمین کالا یکی از مولفه‌های اصلی تنظیم بازار به شمار می‌اید به همین منظور انجمن ضمن حفظ شرایط عرضه و تقاضای بازار روغن یک تعادل نسبی را به وجود آورده است. برهمین اساس تولید و توزیع روغن نسبت به سال گذشته نه تنها کاهش نداشت بلکه دو تا سه درصد نیز افزایش پیدا کرد.

قبله اضافه کرد: تأمین مواد اولیه کارخانجات دیگر وظیفه انجمن برای تنظیم بازار روغن بود به نحوی که در 9 ماهه امسال حواله کشی و سهمیه‌کشی را حذف کرده و به صورت مستقیم روغن خام را در اختیار کارخانجات قرار دادیم. درحال حاضر از نظر مواد اولیه در قیمت عرضه هیچ مشکلی در بازار روغن وجود ندارد.

وی به کاهش حجم واردات روغن طی 9 ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته اشاره کرد و افزود: انجمن توانست دلال‌ها و واسطه‌گران زائد را در بازار روغن حذف کند و با حجم تولید، عرضه و تقاضای این کالا را در بازار کنترل نماید. با هماهنگی‌های لازم حجم تولید کارخانجات به یک میلیون و 61 هزار تن در 9 ماهه امسال رسیده است که این میزان رقم بسیار مناسبی به شمار می‌آید.

رئیس انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران به موجودی قابل اطمینان روغن در کشور نیز اشاره و گفت: به صورت کلی دو نوع ذخیره یکی روغن خام مخازن و روغن خام کارخانجات برای اطمینان وجود دارد تا کمبودی در بخش مواد اولیه به وجود نیاید. البته همیشه روغن خام کارخانجات به میزان تولید سه ماهه در شرایط کمبود مواد اولیه وجود دارد.

قبله با اطمینان به مردم مبنی براینکه روغن به وفور تا پایان اسفندماه در بازار وجود داشته و هیچ گونه نگرانی در این حوزه نباید مطرح شود، تصریح کرد: حتی تا اول اردیبهشت‌ماه که بودجه سال 94 اجرایی می‌شود ذخیره سازی‌ها برای روغن خام انجام شده و در این رابطه هیچ نگرانی نباید وجود داشته باشد.

وی با بیان اینکه هدف ما در تأمین مواد اولیه انتقال سرمایه تجار و سرمایه گذاران به بخش روغن بوده است، اظهار داشت: آمار گمرک طی هشت ماهه سال گذشته نشان از آن دارد که یک میلیون و 11 هزار تن روغن خام وارد کشور شده است. این امر درحالی است که در 8 ماهه امسال حجم واردات روغن 885 هزار تن بوده است که این رقم کاهش12 درصدی را از لحاظ وزنی و کاهش 22 درصدی از لحاظ دلاری را نشان می‌دهد.

رئیس انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران حذف وابستگی کارخانجات در تأمین روغن به دولت را از جمله اقدامات مهم انجمن در تنظیم بازار روغن دانست و گفت: پیش از این کارخانجات بزرگ به صورت مستقل اقدام به واردات مواد اولیه خود می‌نمودند و کارخانجات کوچک نیز با وابستگی به دولت و بازرگانی دولتی و یا تجمیع در کارخانجات بزرگ اقدام به تأمین مواد اولیه از محل واردات می‌کردند اما خوشبختانه اقدامات مناسب در تنظیم بازار روغن باعث شده است تا حذف وابستگی کارخانجات به بازرگانی دولتی محقق شده و تجار و کارخانجات بزرگ به صورت مستقل بتوانند نسبت به تأمین مواد اولیه خود اقدام کنند.

قبله در ادامه به کنترل واردات روغن پالم که طبق مصوبه وزارت بهداشت باید تدابیری برای آن صورت می‌گرفت اشاره کرد و افزود: در هشت ماهه امسال با سیاست‌های جدید مصرف روغن پالم کشور حداکثر به 30.8 درصد رسیده است. البته براساس مصوبه وزارت بهداشت ما موظف به واردات فقط 30 درصد روغن پالم به کشور هستیم که تا پایان سال به نظر می‌رسد به همین مصوبه پایبند و براساس آمار واردات را انجام دهیم.

وی با بیان این مطلب که قیمت مصرف کننده روغن از سال گذشته تا به امروز ثابت مانده است، گفت: مطالبات فعالان بازار روغن براساس نوع رفتار متقابل مسئولین در قیمت تمام شده روغن است. ما براساس مصوبه دولت تا به امروز بر تعهدات خود پایبند بوده و مانع افزایش قیمت مصرف کننده روغن شده‌ایم.

رئیس انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران ضمن بیان این که آخرین افزایش قیمت روغن مربوط به اردیبهشت ماه سال 92 بوده است، گفت:  صنعت روغن نباتی در اردیبهشت ماه سال 92 بر اساس مصوبه تنظیم بازار و با فرمول تامین ارز روغن خام به میزان 60 درصد ارز مرجع 1226 تومانی و 30درصد ارز مبادله ای 2460 تومانی بر پایه ارزی هر دلار1600 تومانی تعیین می شود. حال با در نظر گرفتن اینکه روغن سویا در سال گذشته 1115 تا 1120 دلار بوده است اگر آن را با نرخ پایه 1600 تومانی ضرب کنیم به قیمت تمام شده روغن خام در آن سال دست پیدا می‌کنیم.

 وی اضافه کرد: در حال حاضر قیمت روغن سویا به 895 دلار رسیده است و نرخ ارز پایه هم 2656 تومان در نظر گرفته شده که اگر این دو عدد را با یکدیگر ضرب کنیم بهای تمام شده روغن خام به دست می آید . حال بنده دراینجا نمی خواهم آمار و ارقام دیگری را عنوان کنم اما در مجموع افزایش سایر هزینه ها به ویژه دستمزد و اعمال فاز دوم هدفمندی و همچنین تغییر نرخ سود بانکی حکایت از افزایش هزینه تولید در سالجاری نسبت به سال گذشته داشته  لذا کاهش قیمت بدلیل کاهش قیمت جهانی روغن خام بدلیل افزایش نرخ ارز در شرایط فعلی غیر کارشناسی بوده و موضوعیت ندارد.