داوود دانش جعفری وزیر اسبق اقتصاد در گفتگو با «نسیم» در خصوص ارتباط مذاکرات هسته ای و آینده اقتصاد ایران گفت: این نوع نگاه به اقتصاد با روح اقتصاد مقاومتی در تضاد است و در حال حاضر چارچوب فعلی اقتصاد کشور باید براساس اقتصاد مقاومتی بنا شود.
وی در تشریح اقتصاد مقاومتی بیان کرد: منظور از اقتصاد مقاومتی برطرف کردن آسیب پذیری هایی است که در چند سال اخیر اقتصاد ایران را تهدید کرده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به آمار رشد اقتصادی کشور در چند سال گذشته گفت: اقتصاد ایران در سالهای گذشته به طور متوسط حول و حوش 5 درصد رشد داشته است که البته نوسان آن بسیار بالا بوده به نحوی که در مقاطعی این عدد به 10 درصد رسیده است و در مقاطعی دیگر حدود منفی 6 درصد بوده است.
دانش جعفری بر همین اساس عنوان کرد: این مقدار آسیبپذیری نشان میدهد که اقتصاد ایران مقاومت لازم در برابر تهدیدات داخلی و خارجی را ندارد.
وی در تشریح دلایل آسیب پذیری اقتصاد ایران تصریح کرد: دو عامل بر آسیب پذیری اقتصاد ایران موثر است که عامل مهم، سیاست های اقتصادی نادرستی است که در برخی از مواقع اتخاذ شده است.
وزیر سابق اقتصاد ادامه داد: غلط بودن بسیاری از سیاستها مشخص شده است و ما باید از تکرار آنها بپرهیزیم و رویه خود را اصلاح کنیم.
دانش جعفری با بیان این مطلب که وابستگی به خارج مهمترین بخش آسیبپذیری اقتصاد ایران است، به نسیم خاطرنشان کرد: اقتصاد ما با وجود تحریمها وابستگی زیادی به خارج دارد و اقتصاد مقاومتی در جهت بیمه کردن ما در برابر این وابستگی مطرح شده است.
وی اضافه کرد: اقتصاد ما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مدام در تحریم بوده است که سال 90 این وضعیت تشدید شد، بنابراین ما باید طوری برنامهریزی کنیم که از این آسیبپذیریها مصون بمانیم و با مرور سیاستهای گذشته نقاط ضعف خود را برطرف کنیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این که "چه راهکاری برای مقابله با تاثیرات قیمت نفت در بودجه 94 میتوان اتخاذ کرد" به نسیم گفت: وابستگی به نفت پاشنه آشیل اقتصاد کشور است و سرمایهگذاری بر روی درآمدهای نفتی با توجه به پایدار نبودن آنها یک ریسک بزرگ محسوب میشود.
دانش جعفری افزود: زمانی در سال 77 قیمت نفت ایران 8 دلار شد، در شرایطی که در سالهای بعد این قیمت به 100 دلار رسید، بنابراین اتکای 65 درصدی فعلی به درآمدهای نفتی با وجود این همه نوسان توجیهی ندارد.
وی با اشاره به لزوم تغییر نگرش در استفاده از درآمدهای نفتی، گفت: معنای کاهش وابستگی به نفت این نیست که این ماده را استخراج نکنیم در واقع معنای آن سرمایهگذاری در این بخش است.
وزیر اسبق اقتصاد ادامه داد: در شرایط فعلی باید سرمایه زیرزمینی نفت را به سرمایهای رو زمینی تبدیل کنیم و از هزینه کرد درآمدهای نفتی در امور جاری دولت جلوگیری کنیم زیرا این عین اقتصاد مقاومتی است.
دانش جعفری در پایان گفت: مهم ترین راه حل برای بودجه سال آینده افزایش درآمدهای غیر نفتی دولت مانند مالیات است که این مسئله هم از طریق افزایش نرخهای مالیاتی حاصل نمیشود بلکه از طریق افزایش رونق اقتصادی اتفاق میافتد.