به گزارش «نسیم»، وی با اشاره به وضعیت بحرانی بارش ها در کشور، اظهار داشت: از ابتدای سال آبی جاری تاکنون، میزان بارشها حدود هشت درصد درمقایسه با زمان مشابه سال آبی گذشته کاهش داشته است.
جانباز افزود: استمرار خشکسالی چالشهایی را برای منابع آبی کشور بهوجود آورده است و از طرف دیگر، میزان بارش ها نسبت به جمعیت پراکندهشده در کشور موزون نیست.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ادامه داد: متاسفانه پیشبینی هواشناسی که حکایت از افزایش 1.5 درجهای دمای هوا در کشور داشت، محقق شده است.
وی با بیان اینکه از پاییز سال گذشته با نشستهایی که در وزارت نیرو و شرکت مهندسی آب و فاضلاب برگزار شد، میزان منابع و مصارف آب شرب با تفکیک شهرها و روستاها ارزیابی شد، گفت: براساس این ارزیابیها، میزان تولید و مصرف آب در 517 شهر برابر است که این حکایت از قرار داشتن این شهرها در مرحله تنش آبی است.
جانباز اظهار داشت: بر این اساس، تصمیمهایی گرفته شد و با دستور وزیر نیرو و وعدهای که به مردم داده بودیم، تلاش کردیم جیرهبندی آب نداشته باشیم که هماکنون با تلاش شبانهروزی این قول محقق شده است و در تابستان امسال در هیچ شهری جیرهبندی آب نداشتیم.
وی از رسیدگی به وضعیت آب 12 کلانشهر بهصورت ویژه خبر داد و گفت: شهرهای کرمان و اصفهان بهدلیل بیشتر بودن مصارف نسبت به منابع تولید آب کماکان در وضعیت قرمز قرار دارند و استان تهران هماکنون در وضعیت زرد است که اگر بارشهای پاییزه را نداشته باشیم یا مردم تغییر جدی در مصرف ندهند، انتظار میرود که به مرحله قرمز آبرسانی بهویژه در سامانه شرق برسیم.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه اگرچه به پیشبینیهای رشد جمعیتی نرسیدهایم، اما توزیع جمعیت موزون نیست، گفت: در اطراف کلانشهرها رشد جمعیت و افزایش حاشیهنشینی را شاهد هستیم که این رشد ناموزون افزایش تقاضای آب را بهدنبال دارد.
وی افزود: الزاما آبی که در کشاورزی استفاده میشود، مناسب شرب نیست و هماکنون 92 درصد از منابع آبی کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود که اگر در این بخش بازده آبیاری را افزایش دهیم، بهطور قطع به صرفهجویی در مصرف آب کمک میشود و با نزدیک شدن به استانداردهای جهانی، حجم زیادی از آب ذخیره میشود.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، پرمصرفترین استان کشور در بخش آب را استان تهران عنوان کرد و گفت: در این استان یکچهارم کل آب شرب کشور مصرف میشود و پس از آن کلانشهرهای مشهد، شیراز و اصفهان قرار دارند.
وی گفت: معمولا سرانه مصرف آب در استانهای کویری پایینتر از متوسط کشوری بوده و سرانه مصرف در کممصرفترین استانهای ایران نیز حدود 20 لیتر از متوسط جهانی بالاتر است.
جانباز سرانه جهانی مصرف آب را 150 لیتر بهازای هر نفر در روز عنوان کرد و اظهار داشت: این درحالی است که این رقم در ایران بهطور متوسط 250 لیتر در شبانهروز و در استانهای کممصرف بیش از 170 لیتر است.
وی یادآور شد: براساس پیشبینیهای سازمان هواشناسی، وضعیت بارشها در سال آبی 94-93 مشابه سال آبی جاری یا حتی کمتر است که سال آبی خوبی را نشان نمیدهد اما پیشبینی ما این است که اگر همیاری مردم را داشته باشیم، وارد مباحث مربوط به جیرهبندی آب نشویم.
وی در ادامه میزان آب بدون درآمد را 24.7 درصد عنوان کرد و گفت: میزان تلفات واقعی در شبکهها 13.7 درصد است و ما برنامه داشتهایم که میزان هدررفت آب را سالانه یک درصد کاهش دهیم که بهدلیل وجود مشکلات مالی این امر تحقق نیافت.
وی خاطرنشان کرد: وزارت نیرو به دولت پیشنهاد کرده است مشترکانی که بیشتر از الگوی مصرف (متوسط کشور 22 مترمکعب در ماه و در تهران 20 مترمکعب) از آب استفاده کنند، در مرحله نخست مابهازای آنچه که بیشتر از الگو مصرف کردهاند، جریمه شده و در مرحله بعد درصورت عدم رعایت الگوی مصرف، انشعاب آنان قطع شود