صندوق بین المللی پول در جدیدترین گزارش خود آمار برآوردی از تولید ناخالص داخلی 185 کشور جهان در سال 2012 را منتشر کرده و بر اساس آن کشورهای جهان را از نظر قدرت اقتصادی رده بندی کرده است.
در آمار برآوردی این نهاد بین المللی، ایران از نظر تولید ناخالص داخلی خود بر اساس قیمت های جاری( به دلار آمریکا) در سال 2012 رتبه 23 جهان را به خود اختصاص داده است که بدین ترتیب نسبت به سال قبل دو پله صعود داشته است. این در حالی است که کشورهای غربی در این سال با هدف فلج کردن اقتصاد ایران تحریم های به اصطلاح سخت گیرانه ای را به اجرا گذاشته اند.
صندوق بین المللی پول میزان تولید ناخالص داخلی ایران در این سال را 483 میلیارد دلار پیش بینی کرده است. تولید ناخالص داخلی ایران در سال 2011 بالغ بر 482 میلیارد دلار بوده است. بر این اساس قدرت اقتصادی ایران در سال 2012 بیشتر از 162 کشور جهان از جمله کشورهایی مثل بلژیک (با 476 میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی)، آرژانتین(با 474 میلیارد دلار)، لهستان(با 470 میلیارد دلار)،اتریش(با 391 میلیارد دلار)، آفریقای جنوبی(با 390 میلیارد دلار)، امارات(با 361 میلیارد دلار)، دانمارک(با 309 میلیارد دلار) و مصر(با 205 میلیارد دلار) است. ایران در سال 2012 دو کشور بلژیک و لهستان را پشت سرگذاشته و در رتبه 23 جهان قرار گرفته است.
آمریکا نیز با 15.6 تریلیون دلار تولید ناخالص داخلی بزرگترین اقتصاد جهان شناخته شده است و چین با 8.25 تریلیون دلار در رده دوم و ژاپن با 5.9 تریلیون دلار در رده سوم قرار گرفته اند. کشورهای آلمان، فرانسه، انگلیس، برزیل، ایتالیا، روسیه، هند، کانادا، استرالیا، اسپانیا، مکزیک، کره جنوبی، اندونزی، ترکیه، هلند، عربستان، سوئیس، سوئد، و نروژ نیز در رده های بعدی و قبل از ایران قرار گرفته اند. بر این اساس، ایران دومین قدرت اقتصادی خاورمیانه بعد از عربستان شناخته شده است.
برای محاسبه تولید ناخالص داخلی هر کشورکل ارزش محصولات نهایی تولیدشده توسط واحدهای اقتصادی مقیم آن کشورطی یک سال بر پایه پول ملی آن کشور را جمع می زنند. برای مقایسه کشورهای مختلف از این نظر نیز یا ارزش تولید ناخالص داخلی کشورها را بر اساس قیمت های جاری به دلار تبدیل می کنند و یا این ارقام را بر پایه شاخص برابری قدرت خرید(پی پی پی) و به دلار محاسبه می کنند. اگرچه مقایسه قدرت اقتصادی کشورها بر اساس شاخص برابری قدرت خرید واقعی تر است اما در صحنه بین المللی آن چه رسمیت بیشتری دارد و ملاک تقسیم بندی های رسمی قرار می گیرد مقایسه کشورها بر اساس قیمت های جاری به دلار است. اعضای گروه 20 که 20 قدرت برتر اقتصاد جهان را تشکیل می دهند نیز کمابیش بر اساس همین رده بندی انتخاب شده اند.
ایران بر اساس شاخص برابری قدرت خرید رتبه بهتری در سطح جهانی دارد و محافل رسمی و دولتی ایران بر این رتبه تاکید می کنند.
بر اساس این گزارش تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس قدرت خرید در سال 2011 به 990 میلیارد دلار رسیده بود که بر اساس برآورد صندوق بین المللی پول درسال 2012 این رقم به 997 میلیارد دلار می رسد و رتبه ایران بدون تغییر نسبت به سال قبل 17 خواهد بود. ترکیه با تولید ناخالص داخلی 1.125 تریلیون دلاری یک پله بالاتراز ایران و در جایگاه 16 و استرالیا با960 میلیارد دلار یک پله پایین تر از ایران در جایگاه 18 قرار گرفته اند.
در سال 2013 نیز تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس شاخص قدرت خرید به یک تریلیون و 18 میلیارد دلار خواهد رسید و رتبه ایران در میان بزرگترین اقتصادهای جهان همچنان 17 خواهد بود.
بر اساس شاخص برابری قدرت خرید در سال 2012 آمریکا و چین به عنوان نخستین و دومین اقتصادهای بزرگ جهان خواهند بود و هند در جایگاه سوم قرار می گیرد. تولید ناخالص داخلی این کشورها به ترتیب 15.65 تریلیون دلار، 12.38 تریلیون دلار، و 4.71 تریلیون دلار برآورد شده است. کشورهای ژاپن، آلمان، روسیه، برزیل، انگلیس، فرانسه وایتالیا نیز به ترتیب در رتبه های چهارم تا دهم قرار گرفته اند.
کشور جزیره ای توالو نیز با 37 میلیون دلار تولید ناخالص داخلی خود در سال 2012 به عنوان ضعیف ترین اقتصاد جهان طی این سال شناخته شده است.