علی شریعتی، فعال اقتصادی، درباره خبر ممنوعیت صادرات پسته به اروپا به نود اقتصادی گفت:
در سال ۱۳۷۶ به دلیل نگرانیهای بهداشتی و آلایندگی میکروبی در محصولات پسته ایران، اتحادیه اروپا واردات این محصول را ممنوع کرد. پس از آن، قوانینی سختگیرانه مانند آزمایشهای تصادفی و بررسی محصولات بهمنظور جلوگیری از مشکلات مشابه وضع شد. ایران نیز در طول این سالها تلاش کرده است تا این مقررات را رعایت کند.
در سال گذشته، یکی از دلایل بروز مشکلات صادرات پسته ایران به اتحادیه اروپا، عدم رعایت دقیق استانداردها توسط برخی کشاورزان و واسطهها بود. اتحادیه اروپا هشدار داد که در صورت ادامه این روند، ممکن است ممنوعیت دائمی صادرات پسته به اتحادیه اروپا اعمال شود. این هشدارها در ابتدا جدی گرفته نشد، اما با نزدیک شدن به پایان سال میلادی و احتمال اعمال این ممنوعیت، ایران وارد عمل شد.
در تاریخهای ۱۲ و ۱۳ نوامبر، جلساتی در بروکسل با حضور نمایندگان ایران برگزار شد. این جلسات بهصورت حضوری و آنلاین برگزار شد و ایران توانست در آن از اقدامات اصلاحی خود دفاع کند. با توجه به اهمیت این موضوع، مقامات ایرانی بهطور جدی از وضعیت موجود و راهکارهای بهبود شرایط سخن گفتند.
اتحادیه اروپا در تاریخهای ۱۸ و ۱۹ نوامبر جلسهای برای بررسی وضعیت برگزار کرد. علی شریعتی در توییتی در مورد نتایج آن جلسه نوشت:
با تلاش جمعی دلسوزان بخش خصوصی و همکاری جهاد، ممنوعیت کلی ورود پسته ایران به اتحادیه اروپا از دستور کار اتحادیه اروپا خارج شد. شرط تداوم صادرات کنترل بار برگشتی توسط صادرکنندگان ایرانی در ۶ ماه آتی به زیر ۱۰ درصد است.
متاسفانه برخی رسانهها اخبار منفی و نادرستی منتشر کردهاند که باید با دقت بیشتری به آنها نگاه کرد. ایران همچنان در تلاش است تا این مشکلات را رفع کرده و صادرات پسته را بهصورت پایدار ادامه دهد.
در همین رابطه یک کارشناس بخش کشاورزی به خبرگزاری مهر گفت:
باغداران سنتی معتقدند درخت پسته نباید هرس شود تا بار بیشتری داشته باشد اما قرار گرفتن شاخهها و محصول با خاک مرطوب پسته را به قارچ آفلاتوکسین آلوده میکند.