به گزارش «نود اقتصادی» به نقل از روابط عمومی مرکز، نشست شورای سیاستگذاری نخستین همایش ملی آمایش سرزمین به میزبانی مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری برگزار شد.
در ابتدای این نشست، دکتر روزبهان "معاون پژوهشی و آموزش" مرکز ضمن بیان خیر مقدم حضور روسای موسسات و مدیران امور سازمان برنامه ابراز امیدواری کرد این نشست به نتایج خوبی نائل شود و ادامه داد: این همایش نیز با مدل های متنوع امکان تاثیر گذاری گسترده را در کشور داشته باشد .
در ادامه دکتر مهرداد کاشف "رئیس گروه علمی آمایش سرزمین" مرکز ضمن ارائه گزارشی از روند همایش گفت: نظریه ها، رویکردها و الگوهای آمایش سرزمین پویایی آمایش سرزمین در مواجهه با عدم قطعیت ها از جمله موارد مهمی است که باید در این همایش به آن توجه کرد.
کاشف ضمن اشاره به مفهوم حکمروایی خاطر نشان کرد: ایجاد سیستم پشتیبان تصمیم گیری فضایی و رصد خانه ملی آمایش سرزمین از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی ضمن اشاره به ساختار پیش بینی شده در این همایش گفت: امیدواریم که این همایش با مشارکت همه جانبه بازیگران اصلی امکان تحقق سند ملی آمایش سرزمین را برای کشور ایجاد کند.
کاشف در ادامه ضمن تشریح ساختار پیشنهادی در خصوص ساختار همایش گفت: محور های همایش در سال اول همایش باید متمرکز بر روی طراحی مدل تحقق این سند باشد. به عنوان مثال بررسی آب قابل برنامه ریزی از اولویت های مهمی در این همایش برخوردار است.
در ادامه دکتر پارسا رئیس امور آمایش سرزمین سازمان برنامه و بودجه کشور ضمن تقدیر از حضور حضار گفت: ما باید یک سال کار و تلاش داشته باشیم و سپس ارزیابی کنیم. باید مشخص کنیم چگونه قرار است سند ملی آمایش در برنامه های توسعه کشور عملیاتی شود؟
وی در پاسخ به اینکه چرا اسناد آنچنان که برنامه ریزی می شود محقق نمی شود، گفت: باید در اصول و مبانی اولیه یک اجماع داشته باشیم و این اجماع مفهومی بسیار مهم و تاثیر گذار است.
دکتر پارسا ضمن آسیب شناسی وضعیت موجود گفت: براساس بودجه های سنواتی تقریباً 12 الی 13 درصد منابع بودجه ای کشور برای تملک دارایی سرمایه ای تخصیص یافته که عدد بسیار کمی است. ما منابع خیلی کمی را برای توسعه کشور داریم، در حالیکه به اندازه سی و پنج الی چهل سال پروژه نیمه تمام داریم، لذا این به معنای این است که با اتکا به بودجه سنواتی ما حق انتخاب زیادی نداریم.
پارسا ادامه داد: اگر بخواهیم سند ملی آمایش محقق شود و روی زمین مستقر شود، باید به گونه ای دیگر بیندیشیم و عمل کنیم.
وی افزود: حلقه مفقوده برنامه های توسعه کشور عدم طراحی تنظیم و اجرای سازوکار های کارا و اثر بخش خود تنظیم است که در واقع ما باید به سمت خلق فضای قاعده گذارسمتی های تضمین دار و خود تنظیم برویم.
وی ادامه داد:مکانیسم خود تنظیم مجموعه ای از قواعد است که تحقق خروجی مشخص را تضمین می کند، حال باید پرسید ما چگونه فضایی را باید خلق کنیم که مجموعه همه این قواعد انگیزه هایی را ایجاد کند که هم راستایی و هم جهتی تابع هدف فردی و تابع هدف اجتماعی را تضمین کند.
پارسا خاطر نشان کرد: آیا می شود فضای جدیدی را آراست که ضمن حداکثر نمودن منابع استانی به توازن و تعادل مورد نظر سیاست گذاران و برنامه ریزان دست یافت؟ با توجه به رویکرد طراحی مکانیسم خود تنظیم امکان پذیر است، کافیست دولت با قواعد جدید فضای جدیدی را بیافریند که منجر به اصلاح بخش غیر دولتی برای مشارکت در فضای سرمایه گذاری های کشور باشد.
پارسا ادامه داد: اگر در برنامه هفتم می خواهیم از سواحل جنوبی استفاده بیشتری را داشته باشیم، علاوه بر زیر ساخت ها باید به مجموعه قواعد تضمین دار جدیدی برای توسعه کشور توجه کنیم. بنابراین من کماکان حلقه مفقوده توسعه را طراحی، تضمین و اجرای مکانیسم های انگیزشی خود تنظیم، کارا و اثر بخش می دانم.
وی در پایان سخنان خود خاطر نشان کرد: باید با طراحی مکانیسم های اجرایی و انگیزشی خود تنظیم تمرکز اجرای سند ملی آمایش را از روی منابع دولتی برداریم و مکانیسم های جدید باید بتواند فضای جدیدی را ایجاد کند و ما به عنوان دولت باید قواعد را به نحوی ایجاد کنیم که بخش خصوصی خیر و بایستیصلاح خود را، در انجام فعالیت های مورد نظر سیاستگذاران و برنامه ریزان بیابد.
در ادامه این نشست دکتر مسجدی "رئیس امور آب، کشاورزی و محیط زیست سازمان برنامه و بودجه کشور" با اشاره به اهمیت این همایش گفت: باید در ابتدا هدف خود را از اجرای این همایش تببین کنیم. مهمترین رکن تصویب هر سندی قابل اجرا بودن آن است و در مرحله بعد باید در خصوص این سند به تفاهم و مفاهمه عمومی دست بیابیم.
وی خاطرنشان کرد: ایجاد مفاهمه در بین جامعه علمی و مجریان در خصوص اجرای یک سند بسیار مهم است و این یکی از مهمترین الزامات تحقق یک سند است.
مسجدی با تشریح اهداف متعدد پیش روی این همایش تاکید کرد: بایستی گروه های هدف این همایش مشخص گردد.
وی ضمن اشاره به انتقادهای متعدد نسبت به جو عمومی نسبت به برگزاری همایش ها بدون تاثیر گذاری در کشور گفت: با توجه به نوع انتقاد ها پیشنهاد می کنم همایش به صورت هدفدار و بصورت برگزاری مستمر طراحی شود که بتواند تاثیر گذاری بیشتری داشته باشد.
در ادامه این نشست نیز حضار به بحث و تبادل نظر در خصوص اهمیت و چگونگی اجرایی شدن این همایش پرداختند.
لازم به ذکر است این نشست با حضور دکتر پارسا " رئیس امور برنامه ریزی، نظارت و آمایش سرزمین سازمان برنامه و بودجه کشور"، دکتر مسجدی "رئیس امور آب، کشاورز ی و محیط زیست سازمان برنامه و بودجه کشور"، دکتر کیانی راد"رئیس موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی" و همچنین خانم دکتر حمیدیان "رئیس مرکز توسعه و سیاست های راهبردی وزارت راه و شهرسازی" و جمعی دیگر از مدیران و نمایندگان دستگاه های اجرایی و علمی روز شنبه 20 اسفند ماه سال جاری به میزبانی مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری برگزار شد.