به گزارش «نود اقتصادی»، سن بازنشستگی همیشه از مسائل مهم سازمانهای بیمه گر است، زیرا پایداری این سازمانها منوط به حفظ تعادل منابع و مصارف خود هستند. با کوچکترین تغییرات آینده آنها دچار چالش میشود.
پیشنهادی در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس مبنی بر اصلاح شرایط بازنشستگی با سنوات ۳۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه بدون در نظرگرفتن سن بیمهشدگان مطرح شد که با مخالفت سازمان تامین اجتماعی کلیات طرح توسط کمیسیون مربوطه رد شد.
محمد ابراهیم جواهری، معاون حقوقی و امور مجلس سازمان تامین اجتماعی در این مورد گفت: مطابق با تبصره ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی کسانی که ۳۰ سال تمام کار کرده و در هر مورد حق بیمه مدت مزبور را به سازمان پرداخته باشند در صورتی که سن مردان ۵۰ سال و سن زنان ۴۵ سال تمام باشد میتوانند تقاضای مستمری بازنشستگی کنند. نمایندگان مجلس در ارائه طرح اصلاح تبصره (۱) ماده (۷۶) با این توجیه که قانون مجری باعث نوعی بیعدالتی شده وبه عنوان مثال افرادی که در سن پایین مشغول به کار میشوند قبل از رسیدن به سن مقرر در قانون (۴۵ سال برای زنان و ۵۰ سال برای مردان) ۳۰ سال سابقه را احراز میکنند و به واسطه عدم احراز سن وسابقه مقرر در تبصره (۱) ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی به صورت توامان نمیتوانند بازنشسته شوند و این موضوع را اجحافی در حق آنان دانستهاند، نسبت به ارائه طرح مزبور اقدام کردهاند، حال آنکه طرحهای ارائه شده در مجلس شورای اسلامی در حوزه بیمهای نیازمند محاسبات اکچوئری دقیق بوده و مطالعات تطبیقی با سایر قوانین را لازم دارد که در صورت عدم توجه به این مهم، آسیبهای جبرانناپذیری از رهگذر تصویب این قبیل طرحها بر بدنه سازمان تامین اجتماعی وارد خواهد آمد.
وی افزود: سالمندی جمعیت یکی از مشکلات پیش روی نظام بازنشستگی در دهههای آینده خواهد بود و به دلیل کاهش ورودیهای سیستم، مشکلاتی در جهت پایداری منابع و مصارف این نظام پدید خواهد آمد. در آینده تغییرات معناداری در ساختار جمعیتی ایران پدید خواهد آمد و در حال حاضر نیز نسبت سالمندان به کل جمعیت افزایش یافته است. این در حالی است که صندوقهای بازنشستگی ایران یکی از بالاترین نرخ جایگزینی را نسبت به سایر کشورهایی که نظام بازنشستگی آنها براساس پرداخت جاری اداره میشود، دارد. به عنوان مثال در سال ۱۳۹۵، این نرخ در صندوق بازنشستگی کشوری ۹۲ درصد، سازمان تأمین اجتماعی ۸۷ درصد و در کشورهای اروپایی به طور میانگین ۷۶ درصد میباشد که این ارقام نشانگر فشار مالی بسیار زیاد بر صندوقهای بازنشستگی در ایران بوده لذا وجود مشکلات در نظام بازنشستگی، نگرانیهایی را در ارتباط با پایداری نظامهای فعلی به وجود آورده است که لازمه آن انجام اصلاحات جهت مقابله با تغییرات غیرقابل اجتنابی است که در آینده رخ خواهند داد.
منبع:باشگاه خبرنگاران