به گزارش «نود اقتصادی»، تیمور رحمانی، استاد اقتصاد دانشگاه تهران اظهار داشت: فکر نمیکنم نرخ ارز جا داشته باشد که خیلی پایین بیاید. بر اساس مبانی و بنیادهای اقتصاد جای چندانی برای پایین آمدن ندارد. در حالت خوشبینانه حوالی ۲۰ هزار تومان میتواند باشد.
وی بیان کرد: بر اساس مطالعات خودم و دانشجویانم همین حدود را متصور هستیم. تفاوت میان قیمت کالا و دارایی ها وجود دارد. در سال ۹۹ به دلیل شدید بودن انتظارات تورمی، بسیاری فکر میکردند تحت فشار تحریم ها کشور دچار بن بست می شود و به ناچار به چاپ پول برای گذراندن امورات روزمره روی خواهند آورد.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران گفت: متناسب با این نگاه و انتظارات شدید تورمی، قیمت دارایی ها از حد نرمال و طبیعی و بنیادی اقتصاد بالاتر رفت. خودرو نیز جنس دارایی به خود گرفت و قیمت آن وحشتناک بالا رفت. به همین دلیل بود که از حالت کالا خارج شد و جنس دارایی پیدا کرد. بعضی حتی فکر میکردند پایه پولی و نقدینگی به سمت ۱۰۰ درصد برود.
وی ادامه داد: کسی تصور رشدهای معمولی و اندکی بالاتر از آن را نداشت و فکر میکردند از کنترل خارج می شود. بعد معلوم شد که این خبرها نیست و انتظارات تورمی زیاد از حد بدبینانه بوده است.
تیمور رحمانی گفت: قاعدتا باید قیمتها بر میگشت و تعدیل می شد. همین اتفاق هم افتاد. اگر دقت کنید قیمت همه داراییها با چاشنی انتخابات امریکا همراه شده و باعث کاهش قیمتها شد. اما هنوز قیمت کالاها خود را با ارز تعدیل نکرده و قمیت خدمات به نسبت به دارایی ها رشد پیدا نکرد.
وی گفت: واقعیت این است که اکنون قیمت داراییها افت پیدا کرده اما نباید انتظار داشت سطح قیمت کالا و خدمات کاهشی شود، چون افزایش آنها قابل توجه و منطبق با رشد ارز نبوده است. مساله دوم در این باره مساله چسبندگی قیمتها است.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران افزود: باید توجه کرد که نباید انتظار کاهش قیمت کالاها را داشت. اما شاید برخی کالاهایی که مستقیم با ارز ارتباط دارند مقداری از قیمت آنها کاسته شود.