معاون وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: معتقدم تعیین نرخ شناور هم باید چارچوبی داشته باشد و در تمام دنیا هم حتی درباره نرخهای شناور هم سقفی تعیین میشود و اجازه اعمال هر نرخی را نمیدهند.
شهرام آدمنژاد در جمع خبرنگاران درباره آخرین تصمیمات درباره سهمیه سوخت ناوگان حمل و نقل عمومی اظهار داشت: در سالهای گذشته سیستم سوخترسانی براساس میزان پیمایش بوده است و این روش برای تعیین نیاز سوخت ناوگان حمل و نقل عمومی به اجرا رسید. در حال حاضر هم تصمیم نهایی برای قیمت و سهمیهبندی سوخت ناوگان حمل و نقل عمومی اعلام نشده است.
وی افزود: البته در جلساتی وزارت راه و شهرسازی پیشنهادات خود را برای نحوه سهمیهبندیها ارائه کرده اما هنوز تصمیم نهایی را اعلام نکردند.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به آخرین تصمیمات درباره افزایش قیمت بلیط قطار اظهار داشت: براساس تصمیماتی که در شورای عالی ترابری اخذ شده، قرار بر این است که میزان افزایش قیمت بلیط قطار متوسط 22 درصد باشد و پس از ماه مبارک رمضان این افزایش قیمتها اعمال شود.
آدمنژاد درباره تعیین قیمت بلیط سایر شقوق حمل و نقل گفت: در بخش حمل و نقل مسافری جادهای ناوگان ویژه قیمت آزاد است و درباره ناوگان غیرویژه هم در هفته جاری ستاد تنظیم بازار درباره تعیین قیمتها تصمیمگیری میکند.
وی با اشاره به نرخگذاری بلیط هواپیما اظهار داشت: معتقدم تعیین نرخ شناور هم باید چارچوبی داشته باشد و در تمام دنیا هم حتی درباره نرخهای شناور هم سقفی تعیین میشود و اجازه اعمال هر نرخی را نمیدهند.
مشکل ما در بخش تعیین قیمت بلیط هواپیما، کمبود عرضه است که باید عرضه و تقاضا در بازار هوایی را مدیریت کنیم.
آدمنژاد با اشاره به افزایش قیمت قابل توجه قطعات و ناوگان حمل و نقل عمومی اظهار داشت: در حال حاضر قیمتها به صورت افسارگسیخته افزایش پیدا کردهاند و به طور کلی حال حمل و نقل عمومی خوب نیست و باید برای ساماندهی این شرایط راهکارهایی اتخاذ شود که یکی از گزینهها در بخش حمل و نقل بار میتواند کاهش تعداد ناوگان باشد.
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین درباره کمبود روغن خودرو در بازار اظهار داشت: این موضوع را پیگیری کردهایم. مهمتر از کمبود بحث افزایش قیمت بسیار قابل توجه آن در بازار است. این افزایش قیمتها مشکلاتی را ایجاد کردهاند که باید نسبت به بهبود این وضعیت راهکارهایی را به اجرا رساند.