«نود اقتصادی»:رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی از تخریب و آسیب 30 هزار و 500 واحد مسکونی و تجاری در زلزله بزرگ غرب کشور خبر داد و افزود: مبلغ 767 میلیارد و 500 میلیون تومان تسهیلات با نرخ بهره چهار درصد در هیات وزیران برای توزیع بین آسیب دیدگان مصوب شده است.
علیرضا تابش افزود: شمار واحدهای تخریب شده غیرقابل تعمیر 15 هزار و 500 واحد است که چهار هزار و 500 واحد آن در مناطق شهری و 11 هزار واحد در مناطق روستایی قرار دارد.
به گفته این مقام مسئول، تعداد واحدهای آسیب دیده تجاری و تعمیری در شهرها و روستاها 15 هزار واحد است و در مجموع 30 هزار و 500 واحد آسیب دیدند.
تابش اظهار کرد: در مصوبه هیات وزیران مبلغ 767 میلیارد و 500 میلیون تومان تسهیلات با نرخ سود چهار درصد برای این واحدهای آسیب دیده مصوب شد که ضمانت آن سفته های زنجیره ای است.
وی ادامه داد: این تسهیلات برای 11 هزار واحد مسکونی آسیب دیده روستایی 25 میلیون تومان و برای چهار هزار و 500 واحد شهری آسیب دیده 35 میلیون تومان است، همچنین برای اماکن مسکونی شهری و روستایی و تجاری تعمیراتی مبلغ 12 میلیون تومان مصوب شده است.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: در مجموع 281 میلیارد و 616 میلیون تومان به صورت بلاعوض برای بازسازی بخش های خسارت دیده ناشی از زلزله در اختیار بنیاد مسکن قرار داده شده است که برای واحدهای مسکونی روستایی تخریب شده پنج میلیون تومان، برای واحدهای شهری تخریب شده 6 میلیون تومان و برای واحدهای مسکونی و تجاری آسیب دیده و تعمیراتی 2 میلیون تومان خواهد بود.
وی گفت: همچنین برای تامین لوازم خانگی 15 هزار و 500 واحد مسکونی تخریب شده شهری و روستایی مبلغ 2 میلیون تومان، برای تامین اسکان موقت زلزله زدگان روستایی سه میلیون تومان و تامین اسکان موقت زلزله زدگان شهری پنج میلیون تومان به صورت بلاعوض پرداخت می شود.
تابش با اشاره به سفر پرخیر و برکت رهبر معظم انقلاب به منطقه در روزهای گذشته، یادآوری کرد: پس از این سفر در 9 استان ستادهای معین شکل گرفت که بر پایه آن، بنیاد مسکن استان کردستان مسئولیت بازسازی شهرها و روستاهای ثلاث باباجانی، بنیاد مسکن استان تهران؛ شهرها و روستاهای قصر شیرین، بنیاد مسکن استان قزوین شهرها و روستاهای گیلانغرب، بنیاد مسکن لرستان؛ شهرها و روستاهای اسلام آباد، بنیاد مسکن آذربایجان غربی؛ شهرها و روستاهای دالاهو، بنیاد مسکن اصفهان؛ شهر سرپل ذهاب، بنیاد مسکن استان مرکزی؛ روستاهای نیمه شمالی شهرستان سرپل ذهاب، استان همدان؛ شهرها و روستاهای نیمه جنوبی شهرستان سرپل ذهاب و استان کرمانشاه؛ سایر شهرها و روستاهای آسیب دیده را بر عهده گرفتند.
وی بیان داشت: تا دیشب 450 نفر نیرو از سوی بنیادهای مسکن معین به این مناطق اعزام و 250 دستگاه ماشین آلات نیز مشغول به آواربرداری در روستاهای آسیب دیده هستند.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: تاکنون 24 هزار و 932 واحد خسارت دیده در سراسر استان کرمانشاه مورد ارزیابی و کارشناسی قرار گرفتند که شامل 6 هزار و 407 واحد شهری و 18 هزار و 525 واحد روستایی است.
وی اضافه کرد: بر مبنای ارزیابی انجام شده تاکنون، باید 12 هزار و 541 واحد ساخته شده و 10 هزار واحد نیز مورد تعمیر قرار بگیرند؛ به محض اتمام کار ارزیابی، عملیات تعمیر واحدهای خسارت دیده آغاز، وام های بلاعوض را به حساب افراد واریز و وام ها و تسهیلات مربوطه را به بانک ها معرفی خواهیم کرد.
تابش تاکید کرد: همه مراحل بازسازی شامل مدیریت احداث واحدهای مسکونی آسیب دیده، پیگیری تهیه مصالح، انتخاب پیمانکار ساختمانی و نظارت عالی، نگهداری و مصرف بهینه مصالح و مدیریت هزینه ها بنا بر خواست مالکان بر عهده خودشان خواهد بود و بنیاد مسکن فقط پول را به مالکان پرداخت خواهد کرد.
وی افزود: کمک به تامین اسکان موقت، کمک به آواربرداری واحدهای تخریب شده، کمک به تهیه طرح های ساختمانی، فراخوان گروه های کار برای حضور در منطقه، انجام کنترل های فنی و نظارت بر حسن اجرای عملیات ساختمانی، تامین و توزیع مصالح ساختمانی عمده (بویژه فولاد و سیمان) و کمک به راه اندازی کارگاه های تولیدی کوچک مصالح ساختمانی، انجام دوره کارشناسی فنی، آمارگیری و تشکیل پرونده، معرفی افراد برای دریافت تسهیلات و پرداخت وام بلاعوض دولت برای ساخت واحدهای مسکونی به صورت مرحله ای و متناسب با پیشرفت کار، از جمله وظایف بنیاد مسکن است.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تصریح کرد: بنیاد مسکن، خود برای ساخت واحدهای مسکونی افراد ناتوان و کم توان از جمله جامعه هدف بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) اقدام خواهد کرد.
وی درخصوص مصالح ساختمانی نیز گفت: به راه اندازی صنایع تولید مصالح ساختمانی در منطقه زلزله زده کمک خواهد شد و در صورت ضرورت، ساخت واحدهای جدید تولید مصالح ساختمانی در دستور کار قرار گرفت؛ در عین حال کنترل قیمت این مصالح با دقت انجام خواهد شد.
تابش همچنین خواستار آن شد تا مصالح فروشان مناطق زلزله زده به محل کار خود بازگشته و به فروش مواد اولیه مورد نیاز مردم بپردازند.
وی از انعقاد تفاهم نامه بین بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا(ع) در هفته گذشته خبر داد که در راستای تامین اسکان موقت روستایی، تامین بخشی از مصالح مورد نیاز روستایی و کمک به تسریع عملیات آواربرداری به امضا رسید.
این مقام مسئول همچنین با قدردانی از کمک های مردمی انجام شده، درخواست کرد که افراد به همکاری بیشتر با بنیاد مسکن پرداخته و کمک های خود را بر مساله مسکن به عنوان یک اولویت متمرکزکنند؛ در این پیوند در هر ستاد معین یک نفر برای مشورت دادن به افراد و کمک کنندگان مستقر شده است.
وی گفت: «ما تاکنون با افراد سرشناس که راساً برای دریافت کمک های مردمی اقدام کرده اند صحبتی نداشته ایم، اما پیشنهاد داریم که با پرهیز از اقدام های خودسرانه، با مشورت با مسئولان کمک های مردمی ستادهای معین، کمک کنند تا پول های جمع آوری شده اثرگذاری و فراگیری بیشتری داشته باشد».
وی ادامه داد: سازمان نظام مهندسی استان کرمانشاه در حال گسیل افراد و مهندسان خود به مناطق آسیب دیده است و در صورت کمبود نفرات، ستادهای معین استان های یاد شده نیز می توانند به اعزام مهندسان خود اقدام کنند.
تابش خواستار آن شد تا استانداری ها به عنوان پشتوانه بنیاد مسکن استان های معین عمل کنند و ماشین آلات، افراد و سایر امکانات ارگان ها و دستگاه های تابعه استان خود را به ستادهای معین روانه کنند.
وی تصریح کرد: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تا آخرین روز و بازسازی آخرین واحد مسکونی آسیب دیده از زلزله در کنار مردم منطقه باقی خواهد ماند.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی درباره بازسازی واحدهای تخریب شده مسکن مهر، یادآوری کرد: موضوع مسکن مهر در حیطه وزارت راه و شهرسازی است، اما بنیاد مسکن در زمینه بازسازی واحدهای خسارت دیده آن ورود و اقدام خواهد کرد.
وی با بیان اینکه اکنون اولویت بازسازی با واحدهای مسکونی است، گفت: بازسازی تاسیسات زیربنایی به مصوبه دیگری نیاز دارد.
تابش تاکید کرد: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خود به عنوان ناظر سازمان های نظام فنی و مهندسی اقدام خواهد کرد.
وی بیان داشت: ساختمان ها و واحدهای شهری و روستایی که توسط بنیاد مسکن ساخته می شوند، از سوی همین نهاد بیمه خواهند شد و حق بیمه مربوطه را یکجا پرداخت خواهیم کرد.
این مسئول یادآور شد: هشت هزار کانکس برای اسکان حادثه دیدگان مورد نیاز است که قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ع) تامین آنها را تقبل کرده و هزینه های مربوطه از سوی بنیاد مسکن پرداخت خواهد شد.
زلزله ای به بزرگی 7.3 ریشتر ساعت 21 و 48 دقیقه شامگاه یکشنبه (بیست و یکم آبان ماه) استان کرمانشاه و مناطقی از عراق را لرزاند.
این زلزله در استان کرمانشاه حوالی ازگله در عمق 11 کیلومتری زمین روی داد.
شدت این زمین لرزه به اندازه ای بود که در بیشتر استان ها و برخی کشورهای منطقه نیز احساس شد.
براساس آخرین اطلاعات اعلام شده از ستاد مدیریت بحران کشور، در این زمین لرزه 444 نفر جان باخته و 12 هزار و 386 نفر مصدوم شده اند.