«نود اقتصادی»:قائم مقام سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور، احداث آزادراه تهران - شمال را برای منابع طبیعی و محیط زیست خسارت زا برشمرد و گفت: این پروژه فاقد هرگونه ارزیابی زیست محیطی است.
ناصر مقدسی درباره خسارت زا بودن آزادراه تهران - شمال برای منابع طبیعی افزود: به طور قطع عبور هر جاده و پروژه عمرانی که فاقد گزارش ارزیابی زیست محیطی باشد،اثرات سوئی بر محیط زیست و منابع طبیعی و اکولوژی آن منطقه دارد.
وی عمده مشکل سازمان جنگل ها را اجرای طرح های عمرانی فاقد گزارش های ارزیابی زیست محیطی دانست و اظهارداشت: پروژه هایی همچون احداث جاده های متعدد، انتقال لوله های گاز، ایجاد برق های فشار قوی و معادن می تواند خسارات جبران ناپذیری را برای منابع طبیعی و حیات وحش ایجاد کند.
وی تصریح کرد: پیشنهاد چنین پروژه هایی باید به طور قطع با گزارش های ارزیابی زیست محیطی همراه باشد زیرا در این بخش سناریوهای مختلف تهیه مزایا و معایب ارزیابی کارشناسی می شود و به طور حتم سناریویی با کمترین تخریب برای منابع طبیعی، جنگل و محیط زیست انتخاب می شود.
مقدسی گفت: اما متاسفانه اکثر پروژه های عمرانی بدون داشتن گزارش های ارزیابی زیست محیطی کلید خورده و اجرایی می شوند که سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری را به عنوان متولی حفظ و صیانت از منابع طبیعی در مقابل عمل انجام شده، قرار می دهند.
قائم مقام سازمان جنگل ها و مراتع افزود: در حال حاضر سازمان ما با مشکل اجرای آزادراه تهران - شمال مواجه است و تاکنون بخش زیادی از منابع طبیعی شمال کشور تخریب شده است.
وی بیشترین سهم تخریب جنگل ها را اجرای پروژه های عمرانی فاقد گزارش ارزیابی زیست محیطی دانست و اضافه کرد: در مدل توسعه پایدار اگر مکان یابی پروژه های عمرانی از ابتدا با همکاری کارشناسان محیط زیست،منابع طبیعی و دستگاه توسعه گر انجام شود به طور حتم میزان خسارتها به حداقل خواهد رسید.
آزادراه تهران - شمال که از سال 1379 کلید خورد، پس از 17 سال فاز اول ان در دولت یازدهم بیش از 85 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
همچنین فاز دوم این آزادراه نیز به طول 22 کیلومتر با حضور معاون اول رئیس جمهوری عملیات اجرایی آن توسط پیمانکاران ایرانی آغاز شده به طوری که ساخت ابنیه و پل های آن در دست اجراست و از حفر تونل 6500 متری البرز تنها 1300 متر باقیمانده است.
به گفته خیرالله خادمی معاون وزیر راه و شهرسازی، برای تکمیل فاز دوم آزادراه تهران - شمال 25 هزار میلیارد ریال (2500 میلیارد تومان) باید هزینه شود.
وی مسیر قزوین - الموت - تنکابن را یکی از مسیرهای مهم برای دسترسی به شمال کشور برشمرده است به طوری که تاکنون پیشرفت فیزیکی به بیش از 45 درصد رسیده و برای تکمیل آن نیازمند 10 هزار میلیارد ریال (یکهزار میلیارد تومان) اعتبار است.
آزاد راه تهران - شمال در فاز اول به طول 32 کیلومتر از تقاطع بزرگراه آزادگان و شهید همت شروع و با عبور از مناطق کن، سولقان و امامزاده عقیل و تونل تالون و دره لانیز به سه راهی شهرستانک می رسد.
با افتتاح این قطعه قسمتی از راه فعلی که از طریق کرج می گذرد حذف و مسیر تهران به شمال حدود 60 کیلومتر کوتاه می شود.
فاز دوم این آزادراه حدفاصل دو آب شهرستانک - پل زنگوله به طول تقریبی 25 کیلومتر است، تونل های بلند البرز هر یک به طول 6 هزار و 450 متر در این منطقه قرار دارد و با اجرای این قطعه طول مسیر جاده فعلی کرج - چالوس حدود پنج کیلومتر کوتاهتر می شود.
قطعه سوم آزادراه تهران - شمال حد فاصل پل زنگوله - سه راهی دشت نظیر، به طول تقریبی 46 کیلومتر است، این مسیر دارای دو خط رفت و دو خط برگشت بوده و اخیرا شرکت آزاد راه تهران - شمال با یک شرکت کره ای برای سرمایه گذاری یک میلیارد و 300 میلیون دلاری در این قطعه به توافق رسیده است.
قطعه چهار آزاد راه تهران - شمال حدفاصل سه راهی دشت نظیر - چالوس به طول حدود 20 کیلومتر به صورت دو خط رفت و دو خط برگشت بوده و در قسمت های بلند آن یک خط کندرو نیز وجود دارد که با همت دست اندرکاران به خصوص شرکت آزادراه تهران - شمال تابستان 1394 زیر بار ترافیک رفته است.