«نود اقتصادی»: پرونده سال 95 صنعت بیمه تنها با سود خالص 700 میلیارد تومانی به بایگانی رفت، عددی که به نظر در قیاس با سود خالص این صنعت در سه سال قبل، یعنی سال 93 هم برتری خاصی نداشته، با این تفاوت که در طول سه سال اخیر، شرکت‌های بیمه‌ای نوپدیدی همچون "حکمت صبا"، "عمر و زندگی خاورمیانه" و "تجارت نو" هم به کاروان صنعت بیمه اضافه شده‌اند و اکنون تعداد کل شرکت‌های صنعت در مرز 30 شرکت قرار دارد.

به نظر می‌رسد هر چه بر تعداد شرکت‌های بیمه‌ای افزوده می‌شود اما در عمل عرض و طول کیک صنعت بیمه گسترش نمی‌یابد. از آن مهمتر اینکه، در سیر سوددهی شرکت‌های بیمه ای به سهامداران آن در بازار سرمایه تفاوت چندانی هم حاصل نمی‌شود.

بررسی‌های «نود اقتصادی» نشان می‌دهد که در سال 95 سرجمع هفت شرکت بیمه‌ای هیچ سودی را برای توزیع بین سهامداران خود کنار نگذاشته‌اند؛ شرکت‌هایی چون بیمه دانا، نوین، سینا، حکمت صبا و دی.

دو شرکت بیمه میهن و حافظ هم با زیان سنگین،هیچ حرف تازه ای را برای گفتن به سهامداران خود نداشته اند.

منهای تمرکز بر تاثیرات مستقیم و منفی رکود اقتصادی برصنعت، اما این باور دائما باز تکرار می‌شود که شرکت‌های بیمه‌ای، بجای تمرکز بر خلق ابزارها و خدمات جدید بیمه‌ای و گسترده تر ساختن سفره صنعت، بر پیچیدگی ترفندهای خود افزوده تا پرتفوی طرف مقابل را ولو با ریسک بالاتر، از دست رقیب به درآورند.

درصورت درستی این باور، پیامدی تلخ در انتظار صنعت خواهد بود، چرا که بازی با ریسک‌های محاسبه نشده با هدف جذب پرتفوی بیشتر، دستاوردی به غیراز حذف دیر یا زود هنگام این دست شرکت ها از منظومه صنعت بیمه نخواهد داشت؛همچون شرکت بیمه توسعه،همان شرکتی که باگذشت سال ها هنوز هم با تنفس مصنوعی به حرکت خود ادامه می دهد.

مرور گذشته صنعت بیمه، پرده ازاین واقعیت برداشته که سهام عمده شرکت های بیمه ای با سود بسیار ناچیز،میل و رغبتی را برای خرید و فروش سهام آنها توسط معامله گران دربازار سرمایه ایجاد نکرده.

"محمد ابراهیم امین" رئیس کل پیشین بیمه مرکزی هم، در یکی از انگشت شمار نشست های خود با رسانه ها از سود ناچیز شرکت های بیمه ای انتقاد کرده و درباره شناسایی سودهای غیر واقعی در شرکت ها گفته که بیش از 80 درصد شرکت های بیمه در شناسایی سود، آیین نامه های مصوب شورای عالی بیمه، بخصوص در زمینه ذخیره گیری را رعایت نمی کنند که درنتیجه، سودهای شناسایی شده آنها از پشتوانه و اعتبار کافی برخوردار نیست و دست آخر، نتیجه گیری کرده که اگر این سود با سود سایر فعالیت‌های اقتصادی مقایسه شود،خواهیم دیدکه بسیار اندکی بوده و موجب شده‌ که سهام شرکت‌های بیمه ای در بورس رونق چندانی نداشته باشند.

برآورد می‌شود که مجموعه سود دهی شرکت‌های بیمه در سال کمتر از ۱۳ درصد بوده که این رقم در حال حاضر یکی از کمترین بازدهی‌های سود در بورس، به شمار می‌رود.

مدیر عامل شرکت کارگزاری صبا تامین، سوددهی پایین شرکت‌های بیمه‌ای در بازار سرمایه را به ناتوانی صنعت بیمه در انتقال ریسک به خارج از کشور پیوند زده و گفته که درحال حاضر، (p/e ) شرکت‌های بیمه ای منهای شرکت های بیمه اتکایی در حدود 8 بوده که این ارقام جذابیتی برای سرمایه گذاران دربازارسرمایه به حساب نمی آید.

"محمود گودرزی" به «نود اقتصادی» گفته که به دلیل ماهیت صنعت بیمه، چشم انداز روشنی دراین صنعت وجود نداشته و احتمال جهش سودآوری خوب در بیمه دیده نمی شود.

به گفته وی، 250 میلیارد تومان سود عملیاتی در نیم سال نخست برای صنعت بیمه، رقم بزرگی به حساب نمی آید و این صنعت برای سرمایه گذاران حقیقی که در افق 6 ماهه به دنبال بازدهی در بازارهستند، اصلا جذاب نیست.

از دیگر مشکلات رونق پایین و سود دهی ناچیز سهام شرکت‌های بیمه‌ای در بازار سرمایه از نگاه گودرزی، می توان به میزان اندک سهام دردسترس مردم در صنعت بیمه اشاره داشت که پرتفوی کوچک  و تعیین نرخ از ناحیه قانونگذار هم بر چالش های این صنعت افزوده.

منهای تمرکز بیشتر بر چالش های موجود صنعت ،شکی نیست که صنعت بیمه درکنار بورس و بانک یکی از اضلاع مهم بازار سرمایه به شمار می آید، اما واقعیت این است که این صنعت با عقبه ای بیش از8 دهه هنوزهم سهام آن نزد معامله گران وحتی سهامداران حقیقی چندان هم جذاب به شمار نمی رود.

حال باید دید که سرانجام صنعت بیمه خواهد توانست با پوست اندازی، شمایلی متفاوت برای خود دست و پا کند یا همچنان مایل است که  به سبک و سیاق مدیران کهنسال حاضر در صنعت به حیات خویش ادامه دهد؟