گروه اقتصادی «نسیم آنلاین»- مهدی مهرپور- حسن روحانی دو روز پیش در مناظره انتخاباتی دوم خود چنان از سرمایه گذاری خارجی در صنعت خودرو و مشارکت با فرانسویها در تولید خودرو سخن گفت که انگار اتفاق خارق العادهای در صنعت خودرو توسط مدیرانش رخ داده است!
او گفت: اتومبیلی که امروز به بازار ایران میآید، چند ماه پیش در بازار فرانسه بوده و قرار است با مشارکت 30-70 ایران و فرانسه به زودی صادرات هم داشته باشیم. اما روحانی نگفت با کدام شرکت؟ درست حدس زدید؛ "پژو سیتروئن" قرار است بدون دادن جریمه و خسارت بدعهدی خود، به ایران بازگردد.
فارغ از تمام بدعهدیهای این بنگاه بدنام فرانسوی، آیا پژو در حال حاضر یک بنگاه معتبر اقتصادی و مورد اعتماد است؟ چرا جناب روحانی به مردم نگفت شرکتی که قول داده با ایران مشارکت کند و حتی به قول وی 270 میلیون دلار برای سرمایه گذاری به ایران آورده است یک بنگاه ورشکسته است. البته در آوردن 270 میلیون دلار سرمایه به ایران نیز تردیدهای جدی وجود دارد، چرا که اکنون شرکت پژو خودش با بحران کمبود نقدینگی مواجه است، چطور ممکن است یک شرکت در آستانه نابودی یک چنین سرمایه هنگفتی به ایران بیاورد، اگرچه هیچ منبع رسمی هم به جز خود رئیس جمهور ورود چنین سرمایه ای را به ایران تایید نکرده است!
عملکرد این بنگاه ورشکسته در سالهای اخیر آنقدر افتضاح بود که سهم تولید گروه پژو- سیتروئن از کل تولید خودرو جهان از ۵٫۱ درصد به ۳٫۱ درصد کاهش پیدا کرده است که نشان دهنده وخامت اوضاع برای این بنگاه اقتصادی است. در حالیکه تمایل اغلب تولیدکنندگان خودروی جهان برای همکاری و مشارکت با پژو شدیدا کاهش پیدا کرده است، اما متاسفانه مدیران خودرویی کشور مخالف جریان آب شنا کرده و باز هم، حتی بعد از برجام سراغ ورشکستگان رفتهاند.
سوال از آقای روحانی این است که چرا با وجود برجام، مدیران خودرویی شما سراغ تویوتا، فوکس واگن و شرکتهای معتبر دیگر نرفتند؟ پژو در صادرات محصولات خود مانده است، اغلب خطوط تولیدی خود را تعطیل کرده و خودروهای خود را نمیتواند به راحتی بفروشد، چه برسد به تولید و صادرات مشترک محصولات ایرانی، آنهم در این شرایط !
احتمالا یا اطلاع ندارید یا به شما خبر ندادند که همین دو سال پیش دولت فرانسه برای جلوگیری از ورشکستگی این برند معروف قسمت اعظمی از سهامش را خرید، اما این کمک نیز کارساز نشد و مدیران این گروه خودروسازی مجبور شدند تا دوباره برای عبور از بحران، قسمت دیگری از سهامشان را به یک شرکت چینی بفروشند.
از طرف دیگر انجمن جهانی خودروسازان OICA و اتاق فکرهای معتبری نظیر اتاق فکر KMPG، انجمن تولیدکنندگان اتومبیل اروپا و... آینده روشنی را برای این شرکت متصور نیستند و جالب تر اینکه بر مبنای نظرسنجی از ۲۰۰ نفر از مدیران صنعت خودرو در سراسر جهان، پژو در آینده نزدیک رو به ادغام یا ورشکستگی خواهد رفت.
حالا با این خودروساز ورشکسته و بدعهد که هم سهمش را از بازار از دست داده و هم صادرات خودروهایش با مشکل مواجه شده است چگونه میخواهید محصول مشترک تولید کنید و آن را صادر کنید؟! پژو آمده تا خودروی 2008 خود را که در جهان خریدار ندارد به مردم ایران قالب کند.
این خودرو شاید به قول رییس جمهور همین چند وقت پیش به بازار اروپا آمده اما خیلی خیلی ارزانتر از 100 میلیون تومان در اختیار مصرف کنندگان اروپایی قرار میگیرد. بدون شک فرانسوی ها از قرارداد با ایران برای تولید خودروی 2008 خیلی خوشحالند، چرا که خودروی خود را با دو برابر قیمت میتوانند بعد از برجام به ایرانیها قالب کنند.
جناب روحانی آیا خبر دارید خودرویی که شما در ماههای اخیر به تولید آن افتخار میکنید- خودروی 2008- در اروپا 40 میلیون تومان و در همین امارات خودمان کمتر از 50 میلیون تومان است؟