گروه اقتصادی «نسیم آنلاین»: "قول مساعد لاگارد برای پیگیری همکاری بانکهای اروپایی با ایران"؛ این عبارت، تیتر روزهای گذشته بسیاری از رسانههای حامی دولت درباره دیدار وزیر اقتصاد با رئیس صندوق بینالمللی پول بود. تیتری که این پیام را به مخاطب میدهد که "لاگارد" میتواند از توان خود برای برقراری روابط بانکی با ایران استفاده کند.
اما واقعیت چیز دیگری است. آنطور که از وظایف صندوق بینالمللی پول پیداست، رئیس این صندوق در جایگاهی نیست که بتواند یا بخواهد بانکهای اروپایی را متقاعد به همکاری با ایران کار بکند!
صندوق بینالمللی پول وظیفه دارد تا جریان شفاف عملیات پولی و جلوگیری از پولشویی و همچنین تراز پرداختهای کشورهای عضو را مدیریت و هماهنگ کند و نمیتواند به بانکهای خصوصی کشورهای عضو تکلیف کند که با چه کشوری کار بانکی انجام دهند یا ندهند!
سوالی که مطرح میشود این است که آیا رئیس صندوق از وظایف خود آگاه نیست؟ و آیا واقعا وی چنین جملاتی را بیان کرده است یا خیر؟
آیا عدم همکاری بانکهای اروپایی و غیر اروپایی با ایران تاکنون به وسیله صندوق ایجاد شده بود و صندوق مانع از این همکاری بوده است؟!
روشن است که نشر این خبر نباید زمینه ساز خوش خیالی در نزد مسئولین اجرایی کشور شود و باید بدانند که چنین وعدههایی حتی اگر هم مطرح شده باشد اساسا فریبی بیش نیست.
این خبرها این قدر غیر واقعی و ناصحیح است که چند ماه پیش للگانی مدیرعامل سابق بانک صادرات و یکی از مدیران عزل شده نظام بانکی به دلیل فیشهای نجومی، اعلام کرده بود که برای عزل خود به صندوق بینالمللی پول شکایت خواهد کرد!!
وعده چند باره بانک جهانی برای همکاری با ایران در دوران پسابرجام!!
اما سفر وزیر اقتصاد به ینگه دنیا یک خبر پرحاشیه دیگر هم داشت. خبر دیگر آن بود که معاون بانک جهانی در دیدار با وزیر اقتصاد قول داده است تا فعالیتهای خود را با ایران از سر بگیرد. معلوم نیست که آیا این گفته همان جمله دیپلماتیکی است که بارها و بارها از سوی مسئولین بانک جهانی در طی سالهای اخیر و به خصوص هنگام دیدار با مدیران ایرانی مطرح کردهاند یا خیر؟!
همین چند ماه قبل بود که وقتی خزاعی معاون طیبنیا از سفر واشنگتن برگشت، رسما اعلام کرد که فعالیتهای بانک جهانی با ایران آغاز شده است!!
اما همگان شاهد بودند که بانک جهانی بلافاصله طی یک اطلاعیه خبری که در سایت خود قرار داد، اعلام کرد که این بانک قصد ندارد هیچ گونه فعالیت اقتصادی با ایران داشته باشد.
بانک جهانی در طی سالهای گذشته هیچ همکاری با ایران نداشته است و هیچ وامی را به ایران نداده است. اما ظاهرا این یک وظیفه شده است که مسئولین ایرانی از وزارت اقتصاد و بانک مرکزی، هر سال سفری به واشنگتن کنند و گزارشی از عملکرد خود و شبیه آن برای اقتصاد ایران به مدیران این دو نهاد بین المللی ارائه بدهند.
حالا باید صبر کرد و دید که در طی روزهای آینده، مسئولین این دو نهاد، چقدر به وعدههای داده شده خود عمل خواهند کرد؟